Adana'daki Zeytin Gen Bahçesi Tartışması Bitmiyor
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), 30- 35 yıllık zeytin ağaçlarının okul yapımı için söküldüğü Zeytin Gen Bahçesi'ndeki tartışmalara belgeyle cevap verdi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), 30- 35 yıllık zeytin ağaçlarının okul yapımı için söküldüğü Zeytin Gen Bahçesi'ndeki tartışmalara belgeyle cevap verdi. Vali Yardımcısı Reşat Özdemir'in bu alanın zeytin gen bahçesi olmadığı iddialarına karşılık, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan gönderilen yazıda, Zeytin Gen Bahçesi'nin mutlaka korunması gerektiği belirtiliyor.
ÇÜ Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Adana'da hayırseverin okul yaptırmak istemesinin desteklendiği, ancak alternatif yerler göstermelerine rağmen, okulun ÇÜ Ziraat Fakültesi'ne ait Zeytin Gen Merkezi üzerinde kurulmasındaki ısrarı anlamanın mümkün olmadığı vurgulandı. Adana Vali Yardımcısı Reşat Özdemir'in bu konudaki tartışmaların ardından yaptığı basın toplantısında, söz konusu parselin zeytin gen bahçesi olmadığı konusundaki ısrarını sürdürdüğüne de dikkat çekilen açıklamada, şu sözlere yer verildi:
"Maalesef bu çok şanssız bir açıklamadır. Sayın Vali Yardımcısı, '1976 yılında ben genç bir delikanlı iken bu bahçeleri ben kurdum, şimdi yaşlı bir bilim adamıyım' diyen Prof. Dr. Ömer Gezerel'in sözlerini hangi bilgi birikimine dayanarak inkar etmektedir. Gen merkezleri, ya tohum gen bankaları, ya doku kültürü gen bankaları veya gen bahçeleri şeklinde olur. İşte Çukurova Üniversitesi'nde bulunan bu zeytin gen merkezi bahçe şeklînde korunan, Türkiye'nin ikinci büyük ulusal zeytin gen merkezidir. Okul yapılmak istenen bu bahçedeki 86 çeşit, ülkemizin Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinden toplanan 35 ve 28 yaşlı zeytin çeşitlerine ait ağaçlardır. Bu zeytin gen merkezinde ülkenin dört bir yanından toplanan 300 çeşit zeytin ağacı DPT projesi kapsamında aşılanmıştır. Bu bahçelerin zeytin gen merkezi olduğunu vurgular, Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızın da yazısında belirttiği üzere mutlaka korunmalıdır. "
BAKANLIK YAZISI
ÇÜ Ziraat Fakültesi'nin, Zeytin Gen Bahçesi'nde okul yapımı planlaması üzerine, görüş almak için başvurduğu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü de, bu bahçeye dokunulmaması yönünde görüş bildirdi. 25 Ocak 2011 tarihli bu yazıda, merkezin temelinin 1976'da bakanlığa bağlı Bornova Zeytincilik ve Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma enstitülerinden temin edilen 86 çeşitten oluşan 10 bin fidanın dikilmesiyle atıldığı, İspanyol, İtalyan, Yunan, Fransız çeşitlerden oluşan ikinci parselin DPT projesi kapsamında 1983'de dikildiği bildirildi. Genel Müdür Doç. Dr. Masuk Burak imzalı yazıda, "... Bakanlığımız, üniversitenizdeki merkezin ülkesel meyve Genetik Kaynakları Projesi kapsamında İzmir-Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'ndeki Ulusal zeytin Genetik Kaynakları Koleksiyonu'nun vazgeçilmez bir paraleli (duplikasyonu) olduğunu kabul etmektedir. Bu nedenlerle, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, bu parselin, herhangi bir nedenle elden çıkacak mevcut zeytin genotipleri için bir güvence olarak çok değerli olduğu ve mutlaka korunması ve 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Araştırılması Aşılattırılması Hakkındaki Kanunun gereği, üzerinde başka bir tasarrufta bulunulmaması gerektiği görüşündedir" denildi. - Adana