Adana Işkur Genel Müdür Yardımcısı Uzunkaya: Iş Beğenmeme Sorunumuz Var
Işkur Genel Müdür Yardımcısı Uzunkaya: İş beğenmeme sorunumuz varVIDEO YOKTÜRKİYE İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, istihdamla ilgili en büyük sorunun iş beğenmeme ve nitelikli iş gücü bulunmaması olduğunu söyledi.
Işkur Genel Müdür Yardımcısı Uzunkaya: İş beğenmeme sorunumuz var
VIDEO YOK
TÜRKİYE İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, istihdamla ilgili en büyük sorunun iş beğenmeme ve nitelikli iş gücü bulunmaması olduğunu söyledi.
Adana'da, İŞKUR'un 5'inci İstihdam ve İnsan Kaynakları Etkinliği yapıldı. Yaklaşık 100 firmanın iş ve staj başvurusu kabul etttiği etkinlik, Çukurova Üniversitesi Balcalı Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi. Etkinliğin açılışında konuşan İŞKUR Adana İl Müdürü Haşim Meydan, istihdamı arttırmak ve işsizliği azaltmak için çalıştıklarını söyledi. Etkinliğe ev sahipliği yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Mustafa Kibar da, üniversitelerin ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yaratılmasında önemli rol oynadığını belirtti. Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise, "Bugüne kadar benden iş isteyen vatandaşların büyük bir kısmı ya iş beğenmiyor ya da nitelikli bir iş gücü değil. Bu sorunları aşarsak Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 10'un altına inecek" dedi.
'İSTİHDAM DIŞARIDA DÜŞTÜ, BİZDE ARTTI'
Etkinliğe katılanlara seslenen İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya da, dünyada 200 milyon işsizin bulunduğunu aktardı. 2008'deki küresel ekonomik kriz sonrası dünya ekonomisinin küçüldüğünü, istihdam oranlarının azaldığını anlatan Uzunkaya, "2007-2015 arasında Avrupa Birliği bazında baktığımızda yüzde 1 istihdam düşüyor. Buna rağmen aynı süreçte Türkiye isihdam oranını yüzde 4.5 arttırdı. Bu çok sevindirici. Çünkü Türkiye bunu tüm oynanan oyunlara, hain girişimlere karşı ve bölgemizde süren iç savaşa rağmen başardı" diye konuştu.
'İŞ BEĞENMEME LÜKSÜMÜZ YOK'
Türkiye'de istihdamdan daha öte iş beğenmeme probleminin bulunduğunu söyleyen Uzunkaya, şunları kaydetti:
"İş beğenmeme sorunun yanı sıra nitelikli iş gücü sorunu var. Rakamlar ortadadır. Adana'da da 80 bin işsiz görülüyor ama iş gücü piyasasının aktörleri de bize 40 bin çalışan ihtiyacı olduğunu söylüyor. Bu arkadaşlarımıza nitelikli iş gücü temin edemediğimizden dolayı işyerlerimiz de atıl kapasite ile çalışıyor. Gerekli verimi alamıyoruz. İş arayan arkadaşlarımıza nitelik kazandırmamız gerekiyor. Biz bizzat iş başında eğitim programları uygulayarak arkadaşlarımızı nitelikli iş gücü haline getirmek için çalışıyoruz. Türkiye ekonomisini büyütmek zorunda. 2023'te 500 milyar dolara çıkarmak zorundayız. Bunu gerçekleştirecek kapasite bizim işverenlerimizde var. Bizim iş beğenmeme lüksüne kapılmadan ekonomimizi büyütme ve Türkiye üzerinde oynanan oyunları bozma adına daha çok çalışmamız gerek."
Konuşmaların ardından etkinliğin açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, iş ve staj başvurusu için yaklaşık 100 firma tarafından kurulan standları gezip iş arayanlarla konuştu.