Adana'nın "Simge" Vatmanı
EREN BOZKURT - Adana'da, hafif raylı sistemde bir yıldır vatman olarak görev yapan Simge Özkan, işini başarıyla sürdürerek kent ulaşımına yön veriyor.
İBRAHİM ERİKAN - EREN BOZKURT - Adana'da, hafif raylı sistemde bir yıldır vatman olarak görev yapan Simge Özkan, işini başarıyla sürdürerek kent ulaşımına yön veriyor.
Yılda ortalama 10 milyon kişinin kullandığı Adana Büyükşehir Belediyesinin hafif raylı sisteminde yaklaşık bir senedir vatmanlık yapan evli ve bir çocuk annesi Simge Özkan, saatte 80 kilometre hıza ulaşan 81 metre uzunluğunda ve 120 ton ağırlığındaki katarlarda yolcuları titizlikle taşıyor.
4'ü kadın 30 kişinin vatmanlık yaptığı sistemde görevli Özkan, 13 istasyondan oluşan 13,5 kilometrelik güzergahta, günde 8 sefer yaparak yaklaşık 110 kilometre yol gidiyor.
Kalabalık duraklarda yolcuların biniş ve inişlerinde sıkışma riski bulunduğundan kazaya mahal vermemek için itina gösteren Özkan, güler yüzlü davranışları, düzenli çalışması ve dikkatli sürüşüyle kent ulaşımına renk katıyor.
Bir hafta 06.00-14.00, sonraki hafta da 14.00-23.00 saatlerinde görev yapan Özkan, bazı yakınlarının "erkek mesleği" diye nitelendirdiği işini severek yapıyor.
İşten çıktıktan sonra 3 yaşındaki oğlu Mustafa'yla ilgilenen Simge Özkan, hem annelik görevini hem de vatmanlık mesleğini layıkıyla yapmanın mutluluğunu yaşıyor.
"Eşimin desteğiyle vatman oldum"
Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görevine çok umutsuz başladığını, işinin çok zor ve tehlikeli olduğunu bildiğini söyledi.
Eşi Murat Özkan'ın kendisinin en büyük destekçisi olduğunu anlatan Özkan, "Eşim en büyük destekçimdi. Yapabileceğime inandı ve beni inandırdı. Belediyenin açmış olduğu sınavlara katıldım. Dersler çok yoğun ve ağırdı. 'Gece-gündüz' demeden ders çalıştım. Trendeki tüm arızalar, mekanizmalar hepsini öğrendik. Eşimin sayesinde buralara gelebildim ve vatman olabildim." dedi.
Kendisinin eğitim aldığı ve sınavlara çalıştığı dönemde eşinin çocukla ilgilendiğini ve bu sayede rahat bir süreç geçirdiğini ifade eden Özkan, şunları kaydetti:
"Bizim çok yoğun çalışma saatlerimiz var. İş ve okul çıkış saatleri çok yoğun oluyor. Peronlar çok kalabalık oluyor. Öğrencilerin sarı çizgiye dikkat etmediğini görüyoruz zaman zaman. Bu gibi durumlarda korna gibi ikazlarla dikkat etmelerini istiyoruz. Reflekslerimizin ve dikkatimizin çok açık olması gerekiyor. Her an birinin tansiyonu yükselebilir, raylara düşebilir. Bu gibi durumlara karşı önlemimizi alıyoruz. Hızımızı düşürüyoruz. Perona çok dikkatli giriyoruz. Bu yüzden bize düşen önemli görevler var."
"Her şeyin üstesinden geleceğimizi kanıtladık"
Özkan, yaptıkları işin riskli olduğunu, insanları taşımanın sorumluluk getirdiğini ifade etti.
Görevinin önemine değinen Özkan, "Çok takdir topluyoruz. Yolcuların tamamından olumlu yorumlar alıyoruz. Kadın olduğumuz ve böyle bir işin üstesinden geldiğimiz için mutluyuz." diye konuştu.
Özkan, Adana halkı için sürekli çalıştıklarını belirterek, "Metro hızlı, güvenilir, ekonomik ve rahat. Bu işte erkekler bizden daha fazla. Kadın olarak Adana'da 4 kişi vatmanlık yapıyoruz. Kadınlar olarak erkekler gibi her şeyin üstesinden geleceğimizi kanıtladık." ifadelerini kullandı.