Adana Prof. Dr. Koluman: Süt Veren Hayvanlar Kesime Gönderiliyor
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvan Yetiştiriciliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, sütün para etmemesi ve kırmızı et açığı nedeniyle üreticilerin sağmal (süt veren) hayvanlarını kesime gönderdiğini, bunun da hayvancılık sektöründe olumsuzluk yaratacağını söyledi.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvan Yetiştiriciliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, sütün para etmemesi ve kırmızı et açığı nedeniyle üreticilerin sağmal (süt veren) hayvanlarını kesime gönderdiğini, bunun da hayvancılık sektöründe olumsuzluk yaratacağını söyledi. Son dönemde büyük ve küçükbaş hayvancılıkta sorunların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Nazan Koluman, Türkiye'de üretilen yaklaşık 18.5 milyon ton sütün yarısından fazlasının tüketilmediğine dikkat çekti. 2010 yılında da sağmal hayvanların kesime gönderildiğini kaydeden Prof. Dr. Koluman şöyle konuştu:
"Artık yetiştiriciler hayvanlarını kesmeye başladılar. Süt veren, sağmal hayvan dediğimiz inekler kesime gidiyor. Bunun sebebi şu anda etin iyi para etmesi, ancak sütün eder fiyata satılamaması. Sütün litresi 90 kuruştan satılıyor. Normalde 1.15 kuruştan satılması gerekiyor. Bir yasal düzenleme var bu konuda. Ancak bunun bile altına düşmüş durumda. Süt veren ineklerin kesilmemesi için acil müdahale edilmesi gerekiyor."
ACİL MÜDAHALE GEREKLİ
Kırmızı et sektöründe de sorunlar yaşandığını, bu alandaki yüksek fiyatların yetiştiriciye yansımadığını belirten Prof. Dr. Nazan Koluman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hayvancılığa acil müdahale gerekiyor. Bana göre eğer yağ fiyatı yükseliyorsa, peynir fiyatı yükseliyorsa, süt tozu fiyatı yükseliyorsa, sütün de fiyatı bir şekilde yükselmek zorundadır. Bu sütü değerlendirmek için ilgili birimlerin acil bir şekilde harekete geçmesi lazım. Et ve Süt Kurumumuz var, piyasaya doğru zaman da müdahale edebiliyorlar. O yüzden bu konudaki sıkıntıların giderilmesi ve sütün 1 liranın üzerine hatta daha üzerine çıkabilmesi ani müdahale gerekiyor."