Haberler

Adana Soysal: Anayasa Değişikliğinin Gerisinde Türkiye'yi Geriye Çekmek Var

Abone Ol

Bağımsız Cumhuriyet Partisi (bcp) Genel Başkanı ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Mümtaz Soysal, Anayasa Değişikliklerinin Gerisinde Türkiye Cumhuriyeti'ni Olduğundan Biraz Daha Geriye Doğru Çekme Amacı Olduğunu Savundu.

Bağımsız Cumhuriyet Partisi (BCP) Genel Başkanı ve Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Mümtaz Soysal, Anayasa değişikliklerinin gerisinde Türkiye Cumhuriyeti'ni olduğundan biraz daha geriye doğru çekme amacı olduğunu savundu.

Adana Tabip Odası, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Adana ve Çukurova şubelerinin Mavi Sürmeli Oteli'nde birlikte düzenlediği 'Anayasa paketi için referandumda neden hayır oyu vereceğiz' konulu toplantıya katılan Prof. Dr. Mümtaz Soysal, bu değişiklik karşısında telaş içinde olduklarını söyledi. Yeni bir anayasa yapılmadığını, yapılmış anayasanın bazı yerlerinin değiştirilmeye çalışıldığını belirten Soysal, "Aslında, iki konu söz konusu olan. Yani bir anayasa sisteminin işleyişinde kritik yerde bulunan iki kurumla uğraşmak istendi. Anayasa Mahkemesi ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) niteliği değiştirilmek isteniyor. Çünkü bunlar, bu anayasanın sınırlarını zorlayarak bir şeyler yapmak isteyenlerin, Cumhuriyet'in niteliklerini değiştirmek isteyen girişimlerini durduran, yavaşlatan, engelleyen kurumlardı. Yüksek yargının düzenleme organı bazı şeyleri engelliyorsa, yapmıyorsa, bazı kanunları bozuyorsa, engel olarak gözükmüştü. Bunu değiştirmede muhalefet buna engel olunca, 'Kendi gücümüzle değiştiririz diyerek tek yanlı bir değişiklik girişimi oldu" dedi.

'1982 ANAYASASI, 1982 ANAYASASI OLMAKTAN ÇIKTI'

Mümtaz Soysal, mevcut anayasanın yıllardır bir çok maddesinin büyük ölçüde değiştirildiğini söyledi. En büyük değişikliğin 1995'de yapıldığını anlatan Soysal, "15 yıl önce anayasada yapılan değişiklikle özgürlükler genişletildi, hak ve hürriyetler verildi. Yapılan değişiklikler 1982 anayasanın, 1982 anayasası olmaktan çıkardı. Ama bunlara rağmen, simgesel olarak 'Biz bu anayasayı reddediyoruz' diyerek paketi hazırladılar" diye konuştu.

Anayasa değişiklik paketinin apar topar hazırlandığını ve toplumun büyük kesiminin buna katılmadığını kaydeden Soysal, bunun kasıtlı bir girişim olduğunu ve şüphe uyandırıcı yanlarının bulunduğunu söyledi. Paketin başlangıcında, oluşturulma sürecinde kuşku verici durumlar olduğunu, sonuçlarında da aldatmacalar bulunduğunu sözlerine ekleyen Soysal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Anayasa değişiklileri gerisinde sanıyorum Türkiye Cumhuriyeti'ni olduğundan biraz daha geriye doğru çekmek, biraz daha az laik olsun, biraz daha az çağdaş olsun, biraz da muhafazakar olsun türü yaklaşımlara yarayacak değişiklikler var. Ama sorun bundan ibaret değil. Bir de sistemin işleyişinde parti ötesi bir etki daha var. ve o etki, partiyle birlikte uyum halinde gelen bir etki. Onun merkezi de yurt dışında. Bir Gülen hareketi var, o hareket, Türkiye'nin niteliklerini başka türlü değiştirmeye yönelik. Böyle bir durum ortasında bu değişiklikler ister istemez kuşku verici oluyor. Endişemiz bu. Acaba Anayasa mı değiştiriyoruz sadece yoksa biraz da dışarıyla işbirliği halinde Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliğini yavaş yavaş değiştirmeye yönelik bir hareketin ortasına mı sürükleniyoruz. Vatandaşlarımız oy verirken dışarıdan bir niyete hizmet ediyor duruma düşebilir. Bu yanlış başlamış olan süreci durdurmanın yolu, bu anayasa oylamasında hayır demektir. Bu bizim isteğimizle başlatılan bir süreç olmadı. Toplumu yanlış bir yola çekme çabası var. ve bunun kimler tarafından yönlendirildiğini tam kestiremiyoruz. İster istemez, Türkiye'nin geleceğini düşünmekten insan kendini alamıyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title