Adana ve Mersin'de 'Deprem Fırtınası'
Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, Adana ve Mersin civarındaki sismik hareketlerin, normal değerlerin üzerinde seyrettiğine dikkat çekti.
Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, Adana ve Mersin civarındaki sismik hareketlerin, normal değerlerin üzerinde seyrettiğine dikkat çekti.
Baki, yaptığı açıklamada, son yıllara bakıldığında deprem aktarım merkezi olan Doğu Akdeniz bölgesinde sismik hareketlerin yükseldiğini belirterek, "Afrika plakası, Arap plakası ve Anadolu plakasının çarpışma merkezi Doğu Akdeniz'dir. Burada çok önemli bir sismik hareketlilik yaşanıyor. Adana ve ilçeleri Kozan ile Ceyhan'ın yanı sıra, Mersin'de de sismik değerler normalin üzerinde" dedi.
Akdeniz'de bir günde 170 deprem olduğunu belirten Baki, bunu 'deprem fırtınası' olarak adlandırdıklarını ancak yine de 'deprem fırtınası' tanımına uymayan gelişmeler yaşandığını vurguladı. Bunların Afrika ve Arap plakasının Anadolu'ya doğru baskısından kaynaklandığını söyleyen Baki, "Bu bölgenin sismik hareketliliğinin yükselmesi, bölgedeki bütün deprem hareketlerine yol açan tektonik çatıda çatırdamanın olduğunu gösterir. Onun için Muğla'daki depremin oluş nedeni de budur. Afrika kıtası yılda 2-2,5 santim Anadolu'ya gelmektedir. Gelecekte Akdeniz kapanarak, göller bölgesine dönüşecektir. Ama bu uzun bir sürede oluşacak" diye konuştu.
En büyük tehlikenin yaklaşık 4 yıldır sinyal alınamayan Hatay olduğunu ifade ederek, Hatay'daki kırık ilerleme hareketinin daha dirençli bir birime dayandığını ve orada bir kilitlenmenin söz konusu olduğunu kaydetti. Baki, şunları söyledi:
"Bunun en önemli gözlemsel dayanağı, Güzelburç ve civarındaki evlerde 20-25 santimetreye varan deformasyonlar oluşmuştur. Duvarlar yamulmuştur kapılar açılmamaya başlamıştır. Artık tek veya iki katlı evlerde oturulamıyor. Buradaki kilitlenme daha dirençli birim kırmak için enerji biriktiriyor. Yani Hatay'da 7.0'dan büyük bir deprem hiçbir zaman sürpriz olmayacaktır, beklenmektedir ve bekleniyor da. Unutulmamalıdır ki Hatay tarih boyunca en önemli deprem bölgelerimizden biri olmuştur, en önemli hasarları ve yıkımları yaşamıştır."
Vatandaşlara ev almadan önce mutlaka depreme dayanıklılık konusunda araştırma yapmalarını öneren Baki, "Vatandaşlarımız yıllarca yaptığı birikimleri aldıkları eve değil aslında tabutlarına yatırıyorlar. Yerel yönetimler de depreme dayanıklı yapı tasarımında, afet yasalarında, bilimin gerektirdiklerine ve uluslar arası kurallara uygun çalışmalar yapmalı" dedi. - ADANA