Haberler

Adana - Yabancı Öğrenciden Oryantal Şov

Abone Ol

Çukurova Üniversitesi'nde Avrupa Birliği Öğrenci Değişimi (erasmus) Programı Kapsamında Eğitim Gören Yabancı Öğrenciler, Türkçe Hazırladıkları Etkinlikte İzleyenleri Bazen Güldürdü, Bazen Duygulandırdı. Skeçler Sunup Mevlana'nın Şiirini Okuyan Öğrenciler, Türk Gelenek ve Göreneklerine Göre Halay Çekip, Kına Gecesi Düzenlerken Bir Öğrenci de Dansöz Kıyafeti Giyerek Oryantal Şov Yaptı.

ÇUKUROVA Üniversitesi'nde Avrupa Birliği Öğrenci Değişimi (Erasmus) Programı kapsamında eğitim gören yabancı öğrenciler, Türkçe hazırladıkları etkinlikte izleyenleri bazen güldürdü, bazen duygulandırdı. Skeçler sunup Mevlana'nın şiirini okuyan öğrenciler, Türk gelenek ve göreneklerine göre halay çekip, kına gecesi düzenlerken bir öğrenci de dansöz kıyafeti giyerek oryantal şov yaptı.

Küreselleşen dünyada insanların birbirinin dilini, kültürünü ve eğitim sistemini tanımalarına yardımcı olma, kültürel farklılıkları yaşayarak birbirlerine karşı hoşgörü geliştirilmesi amacıyla 2004 yılından bu yana kabul edilen Erasmus öğrencileri, her dönem sonunda gerçekleştirdikleri Türk Dili Gösterimi'ni bu yıl da yaptı. Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya ve İtalya'dan gelerek 2009-2010 akademik yılında Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Su Ürünleri Fakültesi'nde eğitim gören 21 öğrencinin görev aldığı programda izleyenler bazen güldü, bazen duygulandı. Eğitim Fakültesi Toplantı Salonu'nda yapılan gösterim Hacivat ve Karagöz'ün oyunuyla başladı. Yaşadıkları, dili öğrenme deneyimlerini Türkçe diyaloglar şeklinde sunan öğrenciler, bunun yanı sıra halay çekip, kına gecesi düzenleyerek, çiftetelli oynadı. Zengin program içerisinde Çek Cumhuriyeti'nden gelen Svatorluk Cihak, Mevlana'nın "Gel, gel, ne olursan ol yine gel" şiirini Türkçe okurken, diğer öğrenciler de aynı şiiri Çekçe, Flamanca, Lehçe, ve Romence seslendirdi. Slav kültüründe var olan Gün Ortası Cadısı karakterini Türkçe senaryo yazarak canlandıran öğrenciler, gösteri sonunda da Anneler Günü mesajı verdi. Gösterinin finalini ise dansöz kıyafeti giyen Çek öğrenci Zuzanna Grosmanova oryantal şovuyla yaptı. Profesyonelleri aratmayan Grosmanova, oryantalin Türk dansı içinde önemini kavrayıp, bolca görüntü izleyerek, yapmaya başardığını söyledi.

Öğrenciler, gösteri boyunca kendi dillerinde şarkılar da söyledi. Öğretim görevlisi Gülden Tüm'ün verdiği Türkçe derslerinde Türkçeyi öğrenen öğrenciler ders dışı saatlerde de Tüm'ün de yardımıyla Türk gelenekleri, düğün, bayramlar, kültürel değerleri, atasözleri, tarih ve turistik yerlerle ilgili bilgi alarak gösteriyi hazırladıklarını kaydetti. Gösteriyi ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, ÇÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yaşar ve çok sayıda öğrenci izledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title