Haberler

Adapazarı'ndaki Binalara, Üniversiteden Deprem Testi

Abone Ol

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü, 17 Ağustos Depremi'nden 12 yıl sonra Adapazarı'ndaki binaların depreme dayanıklılığını tespit etmek için çalışma başladı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü, 17 Ağustos Depremi'nden 12 yıl sonra Adapazarı'ndaki binaların depreme dayanıklılığını tespit etmek için çalışma başladı.

Van Depremi sonrasında, Adapazarı'nda 17 Ağustos Depremi'nden önce yapılan binaların depreme dayanıklılığının incelenmesi yeniden gündeme geldi. Bu kapsamda Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas'ın talimatı ile ekip oluşturuldu. Uzmanlardan oluşan ekip Van'daki deprem sonrasında bu ildeki binalarda deprem testi incelemesi yaptıktan sonra, çalışmalarına Adapazarı'nda başladı.

JANDARMA VE ÖZEL İDARE BİNALARINDAN BAŞLANDI

Bu kapsamda Sakarya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin belirlediği binaların yapısal güvenliğini tespit edecek olan SAÜ, ilk etapta Sakarya İl Jandarma Komutanlığı, İl Özel İdaresi Hizmet Binası, Maliye Lojmanları ve Yazlık Aile Sağlığı Merkezi binasını incelemeye başladı.

SAÜ ekibi bu yapıları analiz ederek, binaların 2007 Deprem Yönetmeliğine uygun olup olmadığını, bu yönetmeliğin öngördüğü kriterleri sağlayıp sağlamadığını belirleyecek.

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz'ın Başkanlığında 40 Öğrenci, 6 Araştırma Görevlisi ve 8 Akademisyen bu binalarda incelemelerde bulunacak. Prof. Dr. Yılmaz yaptığı gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Sakarya Üniversitesi olarak, Sakarya'daki binaların yönetmeliğe uygun olup olmadığını tespit etmeye başladık. Bu kapsamda Valilik ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin belirlediği binaları inceleyeceğiz. Bu binaların projeleri varsa, daha önceden bina ile ilgili alınmış zemin ve malzeme numuneleri varsa ve hasar tespitleri yapılmışsa, 1999 Marmara Depremi'nde hasar durumu mevcutsa, bunlar temin edilip, bunlar üzerinde bir değerlendirme yapacağız."

'TÜM AYRINTISIYLA İNCELENECEK'

Prof. Dr. Yılmaz, belirlenen binaların tüm ayrıntısıyla inceleneceğini vurgulayarak şöyle dedi:

"Daha sonra projesi olanların, projeye uygun yapılıp yapılmadığı tespit edilecek. Eğer projesi yoksa binanın statik rölevesi çıkartılacak. Statik röleveden kastımız kolonların, kirişlerin ve demir kesitlerin bulunarak, tesviyelerin aralıkları, kullanılan donatıları ve miktarları tespit edilecek. Malzeme sonuçları alındıktan sonra, statik hesap programıyla analiz edilecek. Bu hesap 2007 Deprem Yönetmeliğinin öngördüğü kriterlere göre gerçekleştirilecek."

SAÜ, incelemeler sonucunda hazırlanacak teknik rapora göre binalara güçlendirme yapılıp yapılmayacağı belirlenecek. Teknik rapor hazırlandıktan sonra iki durumun ortaya çıkacağını belirten Prof. Yılmaz şu bilgileri verdi:

"Bu rapordan sonra iki şık ortaya çıkacak. ya 'Bu yapı depreme karşı güvenlidir iskan edilebilir şeklinde olacak. ya da 'Bina depreme karşı güvenli değildir, ilgili yönetmelik şartlarını yerine getirememektedir' şeklinde hazırlanacak. Bu durumda da ya bina yıkılacak, ya da güçlendirilmesi gerekecek. Bunun kararını idare verecek."

Prof. Dr. Yılmaz bu binaların performans analizlerinin yapılması gerektiğini, aksi halde olası bir depreme karşı bu binaların dayanıklı olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti. - Sakarya / Adapazarı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sakarya Üniversitesi Kemalettin Yılmaz Adapazarı Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title