Adil Yargılamayı Etkileme İddianamesi Mahkeme Tarafından Kabul Edildi
ski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 şüpheli hakkında hazırlanan adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs iddianamesi İstanbul 15.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
ski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 şüpheli hakkında hazırlanan adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs iddianamesi İstanbul 15.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianameyi kabul eden mahkeme,duruşmanın 21 Mart'ta görülmesini kararlaştırdı.
İstanbul 15.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın "Terör örgütüne üye olmak, kişisel verileri kaydetmek, yargı görevini yapanı etkilemek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından 10 yıl 9 aydan 26,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
İddianamede şüpheliler arasında yer alan 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni Şehriban Nihan Atasagun, Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Mehmet Haberal'ın kardeşi Ali Haberal ve oğlu Erkan Bülent Haberal'ın da aralarında bulunduğu 10 şüpheli hakkında ise "Terör örgütüne üye olmak, yargı görevini yapanı etkilemek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, terör örgütüne yardım ve yataklık etmek," suçlarından 10 yıldan 22 yıla hapisle cezalandırılması talep edildi
Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından hazırlanan iddianamede şüphelilerin Ergenekon terör örgütünün yargı yapılanması içinde faaliyet göstererek adliye içerisine sızmak için stratejiler geliştirdiği ifade edildi. Örgütün amaç ve hedefinin bir şekilde soruşturmaya muhatap örgüt yöneticisi ve üyesi şüphelilerin usulsüz olarak soruşturmadan kurtararak tahliyesini sağlamak, yargılaması devam eden davayı etkisizleştirmek, davanın görülmekte olduğu mahkemeyi çalışamaz hale getirmek olduğunun tespit
edildiği iddianamede sanık avukat Tülay Bekar'ın Veli Küçük ile irtibatlı olduğu iddia edildi.
İddianamede sanıklar arasında yer alan avukat Tülay Bekar'ın bazı telefon görüşmelerinde geçen Batı Trakya Dergisiyle ilgili yapılan araştırmada Bekar'ın söz konusu dergide 2007 yılı içerisinde Haber Müdürü olarak görev yaptığı, aynı derginin Yayın Kurulu Başkanlığını Veli Küçük'ün, Hukuk Danışmanlığını ise Kemal Kerinçsiz'in yaptığı ifade edildi. Savcılıkta alınan ifadesi sırasında Tülay Bekar söz konusu dergide "Veli Küçük tutuklandıktan sonra görev aldığını, Veli Küçük'ü ismen tanıdığını beyan ederek
örgütsel irtibatlarını gizlemeye çalıştığı belirtilen iddianamede Bekar'ın, aynı zaman aralığında şüpheli Veli Küçük ve Kemal Kerinçsiz ile birlikte derginin birçok sayısında görev aldığı tespit edilmiştir" denildi.
İddianamede diğer sanık avukat Mehmet Cengiz'in ise Yalçın Küçük, Hanefi Avcı ve Doğu Perinçek ile irtibatının olduğu belirtilerek, 2008 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından hakim savcılara verilen iftar yemeğinde çekilen fotoğrafların şüpheli Cengiz tarafından sızdırıldığı tespit edilmiştir denildi.
Ayrıca şüphelilerin yargılamayı etkileme faaliyetleri içerisinde yaptığı çalışmaların ayrıntılı olarak yer aldığı iddianamede şüphelilerin Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin eski Başkanı Köksal Şengün'ü baskı altına alma yönlendirme faaliyetleri içerisinde bulunarak öncelikle dosyayı Görevsizlik Kararıyla Ankara'ya göndermesi ya da emekli olması yönünde baskı yaptıkları da anlatıldı. Sanıkların ikincil amaçlarının ise Şengün'ü mahkeme başkanlığından uzaklaştırmak ve HSYK
tarafından yeni bir başkan atanmasını sağlamak için Yargıtay'a üye seçtirmeye çalıştıkları ve bu şekilde Başkan Şengün'ü etkileyerek bir kısım Ergenekon sanıklarını tahliye ettirmeye çalıştıkları ve bazı tutuklu şahısları tahliye ettirdikleri anlaşılmaktadır denildi.