Haberler

Adıyaman'da 'Postkolonyalizm' Konulu Konferans Düzenlendi

Abone Ol

Adıyaman Üniversitesi İletişim Topluluğu tarafından tertip edilen etkinlik kapsamında Araştırmacı Yazar Atasoy Müftüoğlu , Adıyaman Üniversitesi ‘Postkolonyalizm’ konulu konferans verdi.

Adıyaman Üniversitesi İletişim Topluluğu tarafından tertip edilen etkinlik kapsamında Araştırmacı Yazar Atasoy Müftüoğlu, Adıyaman Üniversitesi 'Postkolonyalizm' konulu konferans verdi.

Konferans öncesi Yazar Atasoy Müftüoğlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü tarafından rektörlük makamında kabul edildi. Kabulde Adıyaman Üniversitesi Onur Defterini imzalayan Müftüoğlu'na Rektör Prof. Dr. Gönüllü tarafından Adıyaman'ın tarihi değerlerinden biri olan Cendere Köprüsünün maketi hediye edildi. Konferansında postkolonyalizm ile ilgili olarak konuşan Araştırmacı Yazar Müftüoğlu, kolonyal düşüncenin önce toplumların beynini sömürdüğünü, amacının ise eleştiren, araştıran, sorgulayan toplumun önüne geçmek olduğunun altını çizdi.

Postkolonyalizmin, sömürgeciliğin bıraktığı mirası sorunlaştıran bir dizi felsefi ve edebi teoriyi içine aldığını ve bir proje olduğunu belirten Araştırmacı Yazar Atasoy Müftüoğlu, "Bu projeyi anlamamak bizim zaafımızdır. Önce çok kapsamlı felsefik bir iktidar, ardından da yine diktatör bir iktidara dönüşecek bir akım. Görülüyor ki İslam ülkeleri bu konuda sessiz. Bizler büyük olaylar ve büyük adamların tarihleriyle ilgilenirken, büyük fikirlere ilgi duymayan bir toplum olduk. Oysa ki büyük fikirlere ilgi duyan toplumlar yetiştirmeliyiz" dedi.

20. yüzyılın son çeyreğine kadar götürebilecek bir zaman dilimi Batı'nın, dünyanın geri kalanının hemen hemen tamamını sömürge haline getirdiği dönem olduğunu söyleyen Müftüoğlu, "Bu dönem, doğunun ve Afrika'nın Batı'yı beslediği dönemdir. Fakat daha sonraki dönemde bu ülkelerin çoğunun bağımsızlıklarını kazandıklarını görürüz. İkinci dünya savaşı sonrası oluşan ortam sömürgelerde bağımsızlık hareketlerinin egemen olduğu dönemdir. Postkolonyalizm bu ortamın neticesinde gelişen bir akım olarak kendini gösterdi. Sömürülen ülkeler üzerinde duran bu akımın temsilcileri postkolonyal devletlerin yapısı ve geçmişiyle ilgilendiler. Çünkü postkolonyal dönem bir soğuk savaş dönemine denk gelmişti ve bu dönem içinde her devletin iki kutbun temsilcisi için bir önemi vardı diyebiliriz. Yeni bağımsızlıklarını kazanan bu devletlerin soğuk savaş döneminde bir etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. Yani beyaz iseniz zenginsinizdir, zengin iseniz beyaz. Yani aslında kolonyalizm temelinde ırkçılık da barındırır. Keza Edward Said de konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmesinde şarkiyatçılığı tanımlarken doğu ile batı arasında yapılan ontolojik ve epistemolojik ayrım' demektedir. Yani Fanon, kolonyalizmin daha ırksal yönünü değerlendirirken Said, kültürel ve coğrafik bir ayrım ve aşağılama olduğunu savunur" şeklinde konuştu.

Konferansın ardından Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Araştırmacı Yazar Atasoy Müftüoğlu'na Adıyaman Üniversitesi kendisi adına dikilmiş bir fidanın sertifikası verildi.

Adıyaman Üniversitesi Merkez Külliyesi Vehbi Koç Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, fakülte dekanları, enstitü ve yüksekokul müdürleri, üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler ve davetliler katıldı. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Talha Gönüllü Adıyaman Üniversitesi Edward Said Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title