Adıyaman Solucan Gübresiyle Ürün Verimini Iki Kat Arttırdı
Adıyaman'ın Gölbaşı İlçesi'nde çiftçilik yapan Mehmet Kıvanç, solucan gübresiyle yetiştirdiği ürünlerin verimini iki kat arttırdı.
Adıyaman'ın Gölbaşı İlçesi'nde çiftçilik yapan Mehmet Kıvanç, solucan gübresiyle yetiştirdiği ürünlerin verimini iki kat arttırdı.
İlçeye bağlı Harmanlı Beldesi'nde çiftçilik yapan Mehmet Kıvanç, iki yıl önce solucan gübresini keşfettiğini belirterek, kullandığı solucan gübresiyle yetiştirdiği ürünlerde iki kat daha fazla verim sağladığını kaydetti. Ailesiyle birlikte tarım ve hayvancılık yapan Kıvanç, serada yetiştirdiği doğal salatalıklarda solucan gübresiyle bu yıl iki kat daha fazla verim aldığını anlatarak, şunları söyledi:
"Daha önce biber fidesi yetiştiriyordum. Çamların dibine giderek humus arardım. Humusları getirip biber sedirinde kullanırdım. Çamların diplerinde humus ararken solucan yoğunluğuna rastladım. Baktım ki orayı işlemiş bayağı bir humus oluşmuş. Sonra onları topladım, biraz hayvan gübresiyle beraber küme yaptım. Bir yıl öyle beklettim. Bir yıl içerisinde solucan sayımız 300-400 bin civarında oldu. Bu gübre tarımda tüm bitkililerde kullanılabilir. Bu humus bitkiler için bana göre bir ilaçtır. Geniş alanda kullanmadım ancak serada bu yıl kullandım ve verimim iki kat arttı. Çiftçiler kimyasal gübre kullanmasınlar. Kimyasal gübrelerin içeriğini bilmiyoruz. Eğer çiftçi arkadaşlar bulabilirse solucan gübresi kullansınlar. Humusu en azından görebiliyoruz. Kimyasal Gübre demek toprağın eroini demek, toprağa zararı çok oluyor kimyasal gübrelerin. Kimyasal gübreler toprağı taşlaştırıp bırakıyor. Oysa solucanların oluşturduğu humus geleceğin gübresidir, bu gübre toprağa da zarar vermez toprağa daha çok yararı olur."