Haberler

Adli Görüşme Odaları"Na Yönelik Eğitim Programı Başladı

Abone Ol

Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, "Birebir somut vakaların tartışıldığı adli görüşme odalarında şu ana kadar değişik illerden alınan 10 farklı vakanın tartışıldığı, değerlendirildiği bir eğitim programı olacak.

Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, "Birebir somut vakaların tartışıldığı adli görüşme odalarında şu ana kadar değişik illerden alınan 10 farklı vakanın tartışıldığı, değerlendirildiği bir eğitim programı olacak. Bunun amacı hakim, savcılara bu odaları tanıtmak ve kullanmalarını sağlamak. Dolayısıyla mağdurları korumak." dedi.

Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığı ile UNICEF tarafından düzenlenen "Adli Görüşme Odaları"na (AGO) yönelik eğitim programı başladı.

Pendik'teki Divan İstanbul Asia Otel'de düzenlenen eğitim programında, AA muhabirine açıklamada bulunan Özdemir, adli görüşme odalarının geçtiğimiz nisan ayında eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla ortaya konulan bir yönetmelik gereğince faaliyete geçtiğini belirtti.

Bu eğitimle birlikte hakim ve savcıların, adli görüşme odalarını daha etkin kullanmalarını hedeflediklerini vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti:

"Bu anlamda hakim, savcıların bu odaları kullanmalarını sağlamak için böyle bir eğitim programı organize ettik. Eğitim programımız daha önce uzmanlar için Antalya'da bir giriş eğitimi şeklinde yapılmıştı. Buradaki eğitim ise daha ileri bir düzeyde, birebir görüşme teknikleri üzerine bir eğitim olacak. İlk gün teorik bilgiler olacak. Yarın ve sonraki gün ise birebir, somut vakaların tartışıldığı adli görüşme odalarında şu ana kadar değişik illerden alınan 10 farklı vakanın tartışıldığı, değerlendirildiği ve buradaki olumlu yönlerin belirlendiği bir eğitim programı olacak. Bunun amacı hakim, savcılara bu odaları tanıtmak ve kullanmalarını sağlamak. Dolayısıyla mağdurları korumak. Yani bu, duruşma sürecinin o ağır ortamında, o yaşanmışlıkların etkisinden mağduru bir nebze kurtarmak için ortaya koyduğumuz bir uygulama. Gerçekten bu uygulamanın çok olumlu yansımaları var."

"Program hakim ve savcılar için 3, uzmanlar için 5 gün sürecek"

"Kırılgan grup olarak sayabileceğimiz değişik suç mağdurlarının ifadelerinin alındığı bir ortam. Uygulamamız yavaş yavaş oturuyor." diyen Özdemir, şu an Adana'da, Eskişehir'de, Konya'da, Zonguldak'ta ve belli yerlerde istedikleri düzeyde odaların kullanıldığını, iş yoğunluğunun çok olduğu bazı adliyelerde ise odaların daha etkin kullanımını bu eğitimlerden sonra sağlayacaklarını düşündüğünü ifade etti.

Özdemir, eğitim programının hakim ve savcılar için 3, uzmanlar için 5 gün süreceğini dile getirerek, "Uzman arkadaşlar burada tamamen daha ileri düzeyde görüşme teknikleri konusunda hocalarımızdan eğitim alacaklar. Umarım bu adli görüşme odaları eğitim programı, hem uzmanlar açısından hem de hakim, savcılarımız için verimli geçer diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Hazırladıkları kanun tasarısına da dikkati çeken Özdemir, "Tasarımızın yasalaşmasıyla birlikte bu adli görüşme odaları, kurmuş olduğumuz sistemin bir parçası olarak devam edecek. O zaman bu odalardan bizzat sorumlu adli görüşmeciler olacak ve onlar işi yapa yapa daha uzmanlaşacaklar. Mağdura sorulması gereken soruları daha iyi soracaklar. Soru sormak ifade sürecinin en önemli ayrıntısı. Bu eğitim sürecinden sonra mağdurların ifadelerinin alınmasında kullanılması gereken teknikleri ilişkin bir eğitim vermiş olacağız." diye konuştu.

"Mağdur ikinci kez mağdur edilmeyecek"

Marmara Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Dağlı da Adli Görüşme Odaları'na yönelik eğitim programının önemli bir proje olduğunu belirterek, adliyenin içerisindeki karmaşanın dışında mağdurlar için özel hazırlanmış ve yapılandırılmış, rahat edebilecekleri odalar olduğunu anlattı.

Bu odaları mağdurların kullandığını kaydeden Dağlı, "Hakimler, savcılar, uzmanlar aracılığıyla görüşmelerini yapıyorlar. Dolayısıyla bu Adli Görüşme Odaları'nın kullanılması da yeni olduğu için bir eğitim gerekiyor. Bu proje, bu eğitim amaçlı yapılmış bir proje." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar ise Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığı'nın 2013'te kurulduğuna işaret ederek, başkanlığın çalışmaları kapsamında bu projenin şu anda 30 adliyede yapıldığını, 30 adliyede daha bu projenin gerçekleştirileceğini ifade etti.

Uçar, "AGO" isimli adli görüşme odaları yapıldığını aktararak, şunları kaydetti:

"Bu odalarda çocukların, cinsel şiddete uğramış mağdurların, yaşlıların, engellilerin ve aile içi şiddet mağdurlarının ifadeleri alınırken aynı şiddetteki psikolojiyi tekrar yaşamamaları bakımından uzmanlar eşliğinde odalarda ifadesi alınıyor ve mağdurlar tekrar hakim, savcı veya polis görerek ikinci kez mağdur edilmiyor. Orada uzmanla muhatap oluyor, uzmanın sorduğu soruları cevaplıyor. Hakim, savcı onları kameralarla izliyor ve tutanağa bağlıyor. Defaten mağduriyeti engellenmiş oluyor. Bu konuda Mağdur Hakları Daire Başkanımız Muhittin (Özdemir) Bey'e de çok teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin değişik yerinden gelen hakim, savcılara bu odalarla ilgili bilgi verecekler, nasıl çalışma yapıldığını anlatacaklar."

Kaynak: AA / Güncel

Adalet Bakanlığı Muhittin Özdemir İstanbul Pendik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title