Adli Yıl Açılışı
Türk Büro Sen, BES ve Büro İş, yargı çalışanlarının sorunlarını Ankara Adliyesi önünde ayrı ayrı yaptıkları basın açıklamasıyla dile getirdi.
Türkiye Büro Çalışanları Sendikası (Türk Büro-Sen), Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Büro-İş) üyeleri, yeni adli yılın açılışı dolayısıyla Ankara Adliyesi önünde ayrı ayrı basın açıklaması yaptı.
Türk Büro-Sen Ankara Adliye Şube Başkanı Erol Bilir, Türkiye'de adalet mekanizmasının sadece hakim ve savcılardan oluştuğunun düşünüldüğünü belirterek, adli yıl açılışlarında hakim ve savcıların sorunlarının konuşulduğunu, ancak adalet personelinin unutulduğunu söyledi.
Bilir, "Mesai mefhumu gözetmeden, tozlu arşivler, dosya yığınları arasında, düşük ücretlere rağmen iş yükünün büyük kısmını omuzlayan zabıt katipleri, mübaşirler, yazı işleri müdürleri ve teknik hizmetler sınıfı çalışanları, Adalet Bakanlığınca bugüne dek bir kez bile hatırlanmanın sevincini yaşayamamıştır. Adalet Bakanlığı, yargı sisteminin sorunlarını tamamıyla ele almalı, tüm kesimler için iyileştirme ve düzenlemeler yapmalıdır" diye konuştu.
-"Emeğe saygı istiyoruz"
BES Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Mevlüt Çakmak, yargı yılı açılış törenlerinde yargının güncel sorunlarının yanı sıra hakimlerin, savcıların ve avukatların sorun ve taleplerinin dile getirildiğini, ancak sayısı 54 bin olan diğer yargı emekçilerinden tek kelimeyle bile bahsedilmediğini ifade etti.
Yargı emekçilerinin mesai saatleri sonrasında, hafta sonu ve bayram tatillerinde çalışmaya zorlandığını, iş yoğunluğu nedeniyle yaptıkları en küçük hatada disiplin soruşturmalarıyla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Çakmak, "Kölece çalışma koşullarına, yok sayılmaya, itilip kakılmaya itiraz ediyor, emeğe saygı istiyoruz. Çarpık yargı sisteminin ve yargı alanında yaşanan siyasi çatışmaların yükünü taşımak istemiyor, bağımsız yargı, demokratik Türkiye istiyoruz" dedi.
Basın açıklamasına katılan BES Genel Başkanı Fikret Aslan da yargı emekçilerinin sıkıntılarını dile getirmeyi sürdüreceklerini söyledi.
-Büro-İş'in açıklaması
Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Şahindokuyucu ise her adli yıl açılışında ortaya konan sorunlarla sonraki yıl tekrar karşılaşıldığını ifade etti.
Devletin, yargı emekçilerini adli yıl açılış törenlerinde dahi görmezden geldiğini kaydeden Şahindokuyucu, yargı personelinin yok sayıldığını, yasal ve ekonomik kazanımlarının birer birer ellerinden alındığını anlattı.
Şahindokuyucu, "Son derece güç ekonomik, fiziki ve sosyal koşullarda fedakarca görev yapan yargı emekçileri, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç bu kadar sahipsiz, hiç bu kadar kimsesiz bırakılmamıştır" dedi.
Basın açıklamasına katılan Kültür Sanat-İş Genel Başkanı Şahin Çulcuoğlu, Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) yasa taslağı ile hükümetin sanata darbe vurmaya çalıştığını savundu.
Basın açıklamalarına katılan sendika üyeleri, zaman zaman sloganlar atarak, taleplerini dile getirdiler. - Ankara