Haberler

Afad ile Undp Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

Abone Ol

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Suriye’den Türkiye’ye girişlerin yoğun olarak devam ettiğini belirterek, “Şuanda kamplarımızdaki sayılar yaklaşık 218 bini bulmuş durumda.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Suriye'den Türkiye'ye girişlerin yoğun olarak devam ettiğini belirterek, "Şuanda kamplarımızdaki sayılar yaklaşık 218 bini bulmuş durumda. Toplam sayı 700 bini geçti. Biz şuanda 700 bin rakamını telaffuz ediyoruz, çünkü kayıtlarda devam ediyor diğer taraftan" dedi.

Başbakanlık AFAD ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) arasında işbirliği protokolü imzalandı. Yaptığı konuşmada güzel bir çalışmaya imza atacaklarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren AFAD Başkanı Oktay, " Türkiye'de özellikle afetlerin ve acil durumların yönetimi ile alakalı kapasite ve kabiliyet oluşturmakla ilgili yoğun çalışmalarımız var. Özellikle afetler öncesi nazırlığı ön plana çıkaran bir çalışma. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile bu alanda bir çerçeve anlaşmasını imzalamak üzere birlikteyiz" diye konuştu.

Oktay, konuşmasına şöyle devam etti:

"Zarar azaltma, risk analizleri, risk yönetimi alanlarında işbirliği, kazanılan tecrübenin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından diğer ülkelerde olsun, kendi bünyesinde olsun kazandığı tecrübenin paylaşımı ve Türkiye'nin kazandığı tecrübenin yine UNDP aracılığıyla paylaşımını içeren bir çerçeve bu. Burada yine bilgi sistemleri, teknolojinin afet ve acil durumlarda kullanılması olayı bunun içerisinde. Bilgi değişimi bunun içerisinde. Bir anlamda kapasite ve kabiliyet geliştirilmesiyle alakalı."

"AFETLER NE YAZIK Kİ TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR SORUN OLMAYA DEVAM EDİYOR"

UNDP Başkan Yardımcısı Cihan Sultanoğlu ise, imza töreninin AFAD yönetiminde risk azaltma alanında olmak üzere AFAD ve UNDP arasındaki işbirliğini kuvvetlendirme açısından çok önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydederek, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, afet yönetiminde risk azaltma alanında kapsamlı bir yaklaşım geliştirdi ve bu süreç 2005-2015 yılı çerçeve eylem planına yol açtı. Bu çerçevede dünyanın en büyük kalkınma ajanslarından biri olan UNDP programı risk önleme ve iyileştirme aracılığıyla risk azaltmanın, insani gelişmenin bir parçası olmasını temin ederek afet maruz desteklemektedir. Türk hükümeti ve UNDP arasında 2011 yılı Mart ayında imzalanan stratejik ortaklık çerçevesi anlaşmasında da afet yönetiminde risk azaltma konusu vurgulanmıştır. Ayrıca örgütlerimiz ortak bir vizyona sahipler. Afete dayanıklı bir toplum inşa emek isteyen AFAD'ın stratejik planı ile dayanıklılığın artırılmasına büyük önem veren UNDP stratejik planı, örgütlerin arasındaki işbirliği için sağlam bir temel oluşturmaktadır. Afetler ne yazık ki Türkiye için önemli bir sorun olmaya devam ediyor. 1950 yılından beri yaklaşık 54 bin vatandaş yaşamını depremlerde yitirdi. O zamandan bu yana afet yüzünden meydana gelen ekonomik kayıplar, ülkenin Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 3'üne kadar erişiyor. Bu nedenle AFAD ve UNDP'nin arasında ortak hazırlanan iş birliği protokolünün amacı, afet yönetiminde risk azaltma alanında diyoloğumuzu ve işbirliğimizi kuvvetlendirmektir. Protokol başta afet yönetimi ve afet yönetiminde risk azaltma, erken iyileştirme ve acil durum yönetiminde destek konularında olmak üzere iki kurum arasındaki işbirliği konularını belirliyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından AFAD Başkanı Oktay ve UNDP Başkan Yardımcısı Sultanoğlu arasında işbirliği protokolü imzalandı.

"SON 1-2 HAFTADAKİ ARTIŞLAR; SURİYE'DE BULUNAN TÜRKMENLER TARAFINDAN BİR ARTIŞ GÖSTERMİŞ DURUMDA"

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan AFAD Başkanı Oktay, Türkiye'deki Suriyelilerin sayısının ve son durumun sorulması üzerine, "Türkiye'ye girişler yoğun olarak devam ediyor ne yazık ki. Şuanda kamplarımızdaki sayılar yaklaşık 218 bini bulmuş durumda. Özellikle son birkaç haftadır yine özellikle Kilis'in gerek Öncüpınar, Elbeyli veya Çobanbey tarafından yine Antep'in Karkamış karşısından girişler ne yazık ki yoğun şekilde devam ediyor. Bu yoğunlukta karşı taraftaki gerek Suriye rejiminin bombalarının varil bombaları da başta olmak üzere artması, çatışmaların yoğun olarak sınır bölgeleri de dahil devam etmesinden kaynaklanıyor. Türkiye olarak da biz olayın başından beri ne yaptıksa bugün de aynı şeyi yapmaya devam ediyoruz. Sayın Başbakanımızın açık kapı politikası bugün de devam ediyor. Türkiye elinden gelen gayreti göstermeye çalışıyor imkanları ölçüsünde. Toplam sayı 700 bini geçti. Biz şuanda 700 bin rakamını telaffuz ediyoruz, çünkü kayıtlarda devam ediyor diğer taraftan. Biz özellikle valiliklerimizden, valiliklerimiz aracılığıyla aldığımız rakamları paylaşıyoruz. 700 bini geçmiş durumda sayı" cevabını verdi.

Suriye'den varil bombalarından kaçanlar ve pasaportlarıyla ilgili soru üzerine Oktay, "Genel Suriyeli misafirlerimizin kayıt işlemlerini bizim önceliklendiriyor olmamız bizim aslında bunu da, bu problemi de çözecek şekilde. Pasaportu olanların girişleri daha rahat ama zaten diğer tarafta bombalardan can havliyle kaçan insanlardan bahsediyorsunuz. Pasaportsuz olanlarda var ama bunlar yine kayıt altına alınarak Türkiye tarafına geçişleri sağlanıyor ama burada da birkaç alternatifimiz var" diye konuştu.

Girenlerin bazılarının kısa süreli kalmak istediğini, bazılarının kamplara gitmek istediğini, bazılarının ise Türkiye'deki akrabalarında kalmak istediği için girdiklerini söyleyen Oktay, "Son 1-2 haftadaki artışlar; Suriye'de bulunan Türkmenler tarafından bir artış göstermiş durumda. Ümit ediyoruz ki bu problem biran önce biter ve herkes biran önce ülkesine döner. Asıl çözüm siyasi çözümdür. Orada da Cenevre 2'den beklenen herhangi bir gelişme boyutunda beklenen hiçbir gelişme çıkmamıştır" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Oktay Genel Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title