Haberler

Afet Yönetiminde İleri Teknolojilerin Kullanımı Çalıştayı

Abone Ol

Afet Yönetiminde İleri Teknolojilerin Kullanımı Çalıştayı'nda konuşan AFAD Başkanı Fuat Oktay, "Afet olduğu anda genelde biraz daha klasik yöntemleri kullanıyoruz."

Afet Yönetiminde İleri Teknolojilerin Kullanımı Çalıştayı'nda konuşan AFAD Başkanı Fuat Oktay, "Afet olduğu anda genelde biraz daha klasik yöntemleri kullanıyoruz. Biz dedik ki buradan Türkiye'nin başka bir boyuta geçiyor olması lazım. Bu anlamda da arkamızda, yanımızda son derece ciddi siyasi bir irade var. Bu bizim şansımız" dedi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü (GYTE) ve TÜBİTAK BİLGEM iş birliği ile "Afet Yönetiminde İleri Teknolojilerin Kullanımı Çalıştayı" düzenlendi. Pendik Green Park Hotel'de düzenlenen çalıştaya AFAD Başkanı Fuat Oktay, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hasan Palaz ve akademisyenler katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan AFAD Başkanı Fuat Oktay, Türkiye'nin afetlerin yönetiminde farklı bir rota çiziyor olması ve farklı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğine inandıklarını söyledi. Oktay, "Bu farklı yaklaşımın içerisinde de geçmişten gelen tecrübenin geleceğe aktarılması son derece önemli dedik. Bireysel tecrübeler, bilgi birikimi son derece önemli dedik ama geleceğe dönük de, mutlak ve mutlak ileri teknolojileri yoğun kullanmamız gerektiği sonucuna varmıştık" dedi.

Kendilerine bir yol haritası çizdiklerini belirten Oktay, AFAD'ın kendi yapılanmasını sağlayacaklarını ifade ederek, "Afet yönetiminde de özellikle gerek kaynaklarını, gerekse fonun yüzde 80'ini afetlerin olduğu andan itibaren harcayan bir ülke konumundan bunu tersine dönüştürüp, yüzde 80'ini en kötü ihtimalle yüzde 70'ini afetler öncesine çeken, hazırlık aşamasına çeken ve yüzde 20, 30'unu afetlerin olduğu andan sonrasına harcayan bir Türkiye'ye dönüşelim istedik" şeklinde konuştu.

Afet yönetimine bakış açılarının hiçbir zaman yerel olmadığını dile getiren Oktay, "Türkiye'de önce kendi bahçemizi temiz tutmak zorundayız. Kendi bahçemizde, kendi oyun sahamızda son derece disiplinli olmak zorundayız. Ama Türkiye, bu günün Türkiye'si asla ve asla uluslararası ortamdan, global ortamdan kendini soyutlayamaz" dedi.

AFAD Başkanı Oktay, depremin Türkiye'de belirsizliği nedeniyle rahatsızlık oluşturan bir olgu olduğunu, bu nedenle afetlerin yönetiminde deprem çalışmalarının önde tutulduğunu söylediklerini ifade ederek, "Ama sonrasında da şunu söyledik; AFAD olarak afetin yönetimini, depremin yönetiminden ibaret olmaktan çıkaracağız demiştik" diye konuştu.

Afet yönetiminde ileri teknolojiler ve bilişim teknolojilerinin kullanılması gerektiğini kaydeden Oktay, "Afet olduğu anda genelde biraz daha klasik yöntemleri kullanıyoruz. Aslında bu günde çok farklı olduğumuzu söyleyemeyiz. Bunu da açık yüreklilikle paylaşalım ki çözümleri de ona göre daha net bulalım. Klasik yöntem şu, herhangi bir yerde afet olduğunda, ilin yöneticilerine, yereldeki yöneticilere, bu mülki idareden köylerdeki muhtarlarımıza ve okullarımıza kadarki mevcut iletişim araçları ile kurulan haberleşme ve iletişim sonucundaki hızlı bir hasar tespiti. Olabildiğince hızlı bir şekilde yaralıya sizin intikal ediyor olmanız. Biz dedik ki buradan Türkiye'nin başka bir boyuta geçiyor olması lazım. Bu anlamda da arkamızda, yanımızda son derece ciddi siyasi bir irade var. Bu bizim şansımız. Afetlerin yönetiminde farklı bir bakış açısını isteyen, bu noktada destek veren siyasi bir irade her zaman şansınızdır. Bizimde şansımız bu. Türkiye'nin de şansı diye düşünüyorum. Bunu da Türkiye'nin iyi kullanması lazım, bizim de iyi kullanmamız lazım" dedi.

TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hasan Palaz da, geçmişte yaşanan afetlerden ciddi derecede ders alındığını ifade ederek, "Şuan da gerek özel sektör olsun, gerek devlet olsun ciddi yatırımlar yapıldı. 2012 yılından bu yana AFAD Başkanlığı ile bu anlamda çok yakın çalışıyoruz. Hakikaten afet yönetimi ülkemiz için çok önemli bir şey. Ülkemizin bazı gerçekleri var. Bu gerçekleri bilerek, tedbir alarak yaşamak gerekiyor. Bizden çok daha kötü durumda olan ülkeler var. Mesela bir Japonlar'ın durumuna baktığınızda bize göre çok daha riskli bir yerde yaşıyorlar ama onun bilincindeler ve ona göre yaşıyorlar. Bina yaparken, tesisler kurarken ona göre kuruyorlar. Bu anlamda da tabi ki gerekli bilimsel yatırımlarını da yapıyorlar" şeklinde konuştu.

AFAD ile yaptıkları işbirliğinde karşılıklı güzel bir frekans tutturduklarını ve bu oluşan sinerjiye daha farklı tarafların girmesini istediklerini ifade eden Palaz, "Çalıştayın en büyük amacı bu. Yani üniversitelerin, özel şirketlerin bu konuda neler yapabilecekler, katkı sağlayabilecek kimler varsa onlarla oturup konuşmak, bu sinerjiyi büyütmek ve AFAD Başkanlığı'nın ihtiyacı olan bilimsel, teknolojik altyapıyı hazırlamak. Ardından zaten bu oluşan teknolojileri sadeleştirme yoluyla kendi firmalarımıza aktaracağız. Onlarda daha sonra farklı ülkelerde uygulama imkanı bulacaklar" dedi.

AFAD Başkanlığı ile yürüyen BİLGEM Başkanlığı'nın 3 büyük projeleri olduğunu belirten Palaz, "Bir tanesi 'Alarm İkaz Sistemi' dediğimiz bir projemiz. Afet anında gerek sinyallerle, gerek anonslarla, gerekse mobil teknolojileri kullanarak vatandaşların uyarılması ve yönlendirilmesi çalışması devam ediyor. Tabi afet anında haberleşmenin önemini ben 1999 depreminde çok iyi yaşadım. Bu yüzden AFAD Başkanlığı'nın ihtiyacı olan her durumda haberleşebileceği fiber optik altyapısını kullanan, mobil teknoloji altyapını kullanan, uydu altyapısını kullanan ve güvenli bir şekilde haberleşebileceği bir altyapı kurma çalışması devam ediyor. Aynı şekilde bu çalıştayın ortaya çıkmasını sağlayan AFAD'ın ihtiyacı olan komuta kontrol sistemi, uzay, havacılık, görüntü işleme teknolojilerinde neler yapılması lazım? Nasıl bir yol haritası izleyeceğiz? Nelere ihtiyaç var? Hangi teknolojilere yatırım yapsak daha efektif olur" çalışmasının yapıldığı bir projemiz daha var. Bu çalıştay da aslında o projenin bir ürünü. Tabi buradan çıkacak olan fikirlerle gerek üniversitelerimiz, gerek özel sektör, gerekse arşiv merkezimiz çok farklı alanlara yönelebilir. Burada asında hep birlikte yaptığımız bir beyin fırtınası. Bunun sonuçlarına göre farklı alanlarda farklı projeler oluşturma imkanı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Çalıştaya, Texas A&M Üniversitesi'nden Prof. Dr. Robin Murphy de telekonferans yöntemiyle katılarak "Robotik Teknolojilerin Afet Alanında Kullanımı" konusunda İngilizce bir sunum yaptı. Bilişim ve haberleşme teknolojilerinin afet yönetiminde kullanımı konusunda çalışmalar yapan araştırmacı ve akademisyenlerle ilgili teknolojilerin bugünü ve yarını üzerinde fikir alışverişi yapmak amacıyla düzenlenen ve gün boyu sürecek olan çalıştayda, haberleşme teknolojileri, sensör teknolojileri, İHA ve robot teknolojileri, analiz, simülasyon ve görüntüleme teknolojileri ve KBRN teknolojileri konularında çeşitli çalışma grupları yapılacak. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hasan Palaz Politika Türkiye Güncel Gebze Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title