Afrika'dan Okumaya Geldi, Ankara'da Kuaför Salonu Açtı
Kongo Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye üniversite okumak için gelen Thibaut Moumbague, Ankara'da açtığı kuaför salonunda müşterilerine Afrika'ya özgü saç modelleri yapıyor.
ABDOULAYE İBRAHİM BACHİR - Kongo Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye üniversite okumak için gelen Thibaut Moumbague, Ankara'da açtığı kuaför salonunda müşterilerine Afrika'ya özgü saç modelleri yapıyor.
Moumbague, 2010 yılında üniversite okumak için geldiği Türkiye'de Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun olduktan sonra Ankara'da bir kuaför salonu açtı. Yıllardır biriktirdiği parayla başkentin Ayrancı semtinde 6 ay önce açtığı kuaför salonunda hem erkek hem bayan müşterilerine hizmet veriyor.
Genç Afrikalı girişimci Moumbague'nin kuaför salonu açma fikri, kendi zevkine göre gidecek bir kuaför bulamayınca ortaya çıkmış.
Moumbague, AA muhabirine kuaför salonunu açmaya karar verişini şöyle anlattı:
"Üniversiteden mezun olduktan sonra ne iş yapacağım konusunda çok düşünüyordum. Sonra şunu düşündüm; Afrikalılar olarak kuaför konusunda bir sorun yaşıyoruz. Afrikalı olduğumuz için saçlarımız da biraz farklı, saçlarımızı kesmek de biraz zor. Mesela erkekler, çizgiyi çok seviyor. Bayanlar da Afrika örgüsünü çok seviyor. Fakat burada bunu yapan insan yok. Bunu çok düşündüm ve arkadaşlarımla görüştüm. Onlar da bana destek verdiler."
Kuaför salonunu açmadan önce resmi işlemle ilgili vergi dairesine gidip nasıl bir prosedür izlemesi gerektiğine dair bilgi aldığını belirten Moumbague, iş yerini açma sürecinde Türklerin kendisine yardım ettiğini dile getirdi.
Türk kadınları Afrika örgüsüne ilgi duyuyor
Saç kesmeyi memleketinde öğrendiğini ifade eden Moumbague, salonunu başlangıçta erkekler için açtığını fakat kadınların gelmeye başlamasıyla hem erkek hem kadın kuaförlüğü yapmaya başladığını söyledi.
Moumbague, "Türk kadınları Afrika örgüsüne çok ilgi duyuyor. Afrika örgüsü ve Afro dalgası modelimiz var. Bayanlar için örgü yapmak zor, yaklaşık 7 saat sürebiliyor. Günde iki tane yapabiliyoruz." diye konuştu.
Yaptığı işten duyduğu memnuniyeti dile getiren Moumbague, "Sadece erkekler günde ortalama 7 kişi geliyor. Normalde Afrikalıları düşündüm. Sonra Türkler de gelmeye başladı. Diğer yabancılar da geliyor." ifadelerini kullandı.
"Belki mahallenin muhtarı olursun"
Türkiye'ye ilk geldiğinde sadece okuyup geri gitmeyi düşündüğünü ancak Türkiye'yi çok sevdiği için kalmayı tercih ettiğini anlatan Moumbague, "Türkiye bizim ülkemiz gibi oldu. Çünkü burada okuduk. Türk kültürünü öğrendik ve ülkeyi biliyoruz." diye konuştu.
Moumbague, mahalle sakinlerinin de kendisini çok sevdiğini belirterek, "Bir yabancı uzaktan buraya gelip böyle bir şey yaptığı için mahallede herkes seviniyor. Hatta bana şöyle bir espri yapıyorlar, 'sen mahallenin berberi oldun, belki sonra mahallenin muhtarı da olursun.'" ifadesini kullandı.
İşleri büyütmeyi hedefliyor
Yıllar boyunca biriktirdiği parayla kuaför salonu açan Moumbague, iş kurma sürecinde ailesinden maddi destek almadığını söyledi.
Moumbague, salonunun biraz küçük olduğunu dile getirerek, bu yüzden ileride salonu genişleterek işini büyütmeyi hedeflediğini ifade etti.
Kuaför salonunun sadece bir başlangıç olduğunu belirten genç Afrikalı kuaför, büyük planları olduğunu ve arkadaşlarıyla gelecekte başka sektörleri de düşündüklerini anlattı.