Haberler

Afrika'nın "Gönüllü" Postacısı - İstanbul

Abone Ol

Kendisini "gönüllü Afrika fotoğrafçısı" olarak tanımlayan 26 yaşındaki Yavuz Atalay, "Askıda Mektup Var" projesi ile Türkiye'deki çocukların yazdıkları mektupları Afrika'daki çocuklara ulaştırarak "gönül" postacılığı yapıyor.

ÜNAL GÜNDOĞDU - Kendisini "gönüllü Afrika fotoğrafçısı" olarak tanımlayan 26 yaşındaki Yavuz Atalay, "Askıda Mektup Var" projesi ile Türkiye'deki çocukların yazdıkları mektupları Afrika'daki çocuklara ulaştırarak "gönül" postacılığı yapıyor.

Yaklaşık 5 yıldır fotoğraf sanatıyla ilgilenen Atalay, bir süredir de Afrika'da fotoğraflar çekiyor.

Atalay, Afrika'da çektiği fotoğrafları Türkiye'de sergileyerek elde ettiği gelirle Afrika'da su kuyuları açtırdı.

Daha önce Afrika'nın Nijer bölgesine, Türkiye'deki çocukların yazdığı mektupları ulaştıran Atalay, bu kez Kamerun'un Çad sınırındaki köylerine "gönül postacılığı" yapmaya hazırlanıyor.

Atalay, sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği duyuru sayesinde, Türkiye'nin birçok şehrinden Afrikalı çocuklar için yazılan mektupları toplayarak sahiplerine ulaştırmayı amaçlıyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde fotoğrafçı olarak görev yapan Yavuz Atalay, "Askıda Mektup Var" projesi ile Türkiye'deki çocukların yazdıkları mektupları Afrika'daki yaşıtlarına ulaştırarak onların hayallerine ulaşıp yüreğine dokunabilmeyi hedefliyor.

"Proje çocuklara ütopyanın kapısını aralıyor"

Yavuz Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afrika'ya üniversite yıllarında gittiğini söyledi.

O dönem gördüklerinden etkilendiğini anlatan Atalay, "Afrika'da yaşadıklarımı sosyal medyada paylaşıyordum. Sosyal medyada bir kitleye ulaşabiliyordum. Başlangıç için giyim, kırtasiye, oyuncak gibi ufak projeler yapıyorduk. Ancak çocukların gönlüne dokunmamız gerektiğini düşünüyordum." dedi.

Atalay, bu düşünceden hareketle projeyi hayata geçirdiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Bu proje, Afrika'daki çocukların, aynı zamanda Türkiye'deki çocukların da gönlüne dokunuyor. Çocuklar, mektubun köşesine ay yıldızlı bayrağımızı çok güzel bir şekilde çizdiler. Mektuplara, en sevdikleri oyuncakları, en önemlisi yaşadıkları şehre ait fotoğraflar koydular.

Hayatında bir saat uzaklıktaki şehir merkezine gitmemiş, dünyası tamamen köyden ibaret bir çocuk, Türkiye diye bir yerin varlığından haberdar oluyor. Artık onun için dünya o köyden ibaret değil. Böylece hem bu mektubu okuyan çocuğun hem de mektubu yazan çocuğun gönlüne dokunuyoruz. 8 yaşında bir çocuk mektup yazıp Afrika'ya gönderdiğinde artık onun için Afrika çok farklı bir yerdi."

Afrika'nın Kamerun bölgesine ulaştıracağı mektupların İngilizce ve Fransızca yazıldığını dile getiren Atalay, "Binin üzerinde mektup geldi. Eğitim görürken kalemi, kağıdı olmayan çocuklara mektup götüreceğiz. Bir ağaç parçasının üzerinde kömür suyu ile yazarak eğitim alıyorlar. Mektupları okudukları zaman çok mutlu olacaklardır. Türkiye'nin birçok şehrinden mektup geldi." ifadelerini kullandı.

Atalay, Afrika'daki yaşam koşullarından da bahsederek, "İlk organize ettiğimiz projede bir çocuğa, içinde Kız Kulesi'nin fotoğrafı olan bir mektubu verdim. Köylerinde su olmayan bu çocuklar için Kız Kulesi ütopya. Mektuplar ile bu ütopyanın kapısını aralıyoruz." dedi.

Projeyi büyüterek Afrika'da ve Türkiye'de daha fazla çocuğa ulaşmak istediklerini belirten Atalay, bu konuda sponsorluk desteğiyle daha güzel sonuçlar alınabileceğine inandığını kaydetti.

Yavuz Atalay, Türkiye'deki çocukların mektubu yazmadan önce Afrika hakkında bilgi edindiğini anlatarak, "Projenin çift taraflı kazananı var. Mektupları okuyan Afrika'daki çocuklar, Türkiye'den haberdar ve 'Türkler yardımsever insanlar' diye tüm samimiyetleriyle yazıyorlar. Projeyi farklı ülkelerde daha fazla çocuğa ulaştırmak istiyoruz." diye konuştu.

"Gönüllü postacı", kendisini etkileyen durumlardan birinin, çocukların mektupların içerisine yaşıtlarına hediye alınması için harçlıklarından bir miktar para koyması olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Yavuz Atalay Türkiye Afrika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title