Afyonkarahisar'da 200 Haneli Karanlık Köy
Afyonkarahisar'ın Çobanlar ilçesine bağlı Kale köyünün yarısı, hazine arazisi üzerinde olduğu iddiasıyla yıllardır karanlıkta yaşıyor.
Afyonkarahisar'ın Çobanlar ilçesine bağlı Kale köyünün yarısı, hazine arazisi üzerinde olduğu iddiasıyla yıllardır karanlıkta yaşıyor. En az 7 yıldır karanlık bir evde yaşam mücadelesi veren vatandaşların yanı sıra, 10-15 yıldır evi ışık görmeyen vatandaşlar da bulunuyor. 2009 yılında geçen kadastroda da kendilerini ispatlayamadıklarını söyleyen köylüler, yardım için kaymakamlık ve valiliğe gittiklerini ancak evlerinin aydınlanması için bir çözüm önerisi alamadıklarını savunuyor. Nurettin Avcı isimli vatandaş, tepkisini evinin duvarlarına yazdığı yazıyla
dile getirdi.
ÇOCUKLARIM MUM IŞIĞINDA DERS ÇALIŞTI
Elektrik olmayınca liseye giden çocuklarının yaptığı rüzgar gülü ile 12 wattlık ampulü yaktıklarını anlatan Nurettin Avcı, 6 çocuğunu karanlık evde büyüttüğünü söyledi. Çocuklarından bir tanesinin mum ışığında çalışarak öğretmen, bir diğerinin ressam ve diğerlerinin Anadolu liselerini kazandığını anlatan Nurettin Avcı, şöyle konuştu: "Buradan yetkililere sesleniyorum, sizin çocuklarınız televizyon, internet her türlü imkanlara sahipken bu bize reva mı? Biz ne yaptık? 7 yıldır karanlıkta yaşıyoruz"
Yıllardır resmi dairelerin kapısını çaldığını söyleyen Avcı, 7 yıldan bu yana kimsenin dertlerine çare olmadığını, hep avutulduklarını ileri sürdü. Kadastro çalışmalarına katılan bilirkişilerin taraflı olduğunu ileri süren Avcı, şöyle konuştu: "Bunu açık açık beyan ederim. Taraflı yönetim yapıldı. Sevdiklerine tapu verdiler sevmediklerine vermediler. Tapusuz evlere elektrik verilmedi. Verilenler de var haksızlıkla aldılar"
Avcı, dava açma yoluna gitmeyi düşündüğünü ancak maddi imkanının bulunmadığını ifade etti.
15-20 bin TL verilmesi halinde evlerine tapu alabileceklerini aktaran Avcı, şunları söyledi: "Ben 50 yaşındayım o parayı bir arada hiç görmedim.Bütün köye 30 bin TL'lik fiyat çıkarttılar, bu köylü bunun altından kalkamaz. Bu parayı Milli Emlak'a yatırsak tapusu alınacak, elektrikler açılacak. Artık bıktık bu karanlıktan. Yaşama sevgim bitti. Fiyat tespitlerinin düşürülmesini istiyoruz. Çoğuna 3-5 bin TL'ye verdiler. Bize neden bu ayrımcılık yapılıyor. Benim gibi kaç kişi çobanlıkla kendine iyi veya kötü üstüne bir ev yaptı. Devlet gurur duyacağı yerde 40-60 bin TL istiyor. O parayı bulsa zaten gider Afyon'dan ev alır."
Kaçak elektrik kullanan kişilerin köylü tarafından hemen ihbar edildiğini bu yüzden çok kişinin cezaevinde yattığını anlatan Avcı, şunları söyledi: "Benim oğlum ders çalışmak için kaçak olmayan seyyar çekti. TEDAŞ geldi, oğlum hakkında soruşturma başlattı. Benim çocuğum suç unsuru oldu. Yetkililerin bunlara mahal vermemesi lazım. Okula giden çocuk suç unsuru oluyorsa, Afyon'daki yetkililer utansın. Biz burada sözün bittiği yerdeyiz. Hangi kapıya gittiysem yüzüme kapandı. Artık içimi yazılara döküyorum. Ben utanıyorum bu durumdan utanması gerekenlerde utansın artık"
HAYAT DURDU
Nurettin Avcı'nın eşi Ayşe Avcı ise, 7 senedir karanlıkta hayatlarını sürdürdüklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Karanlıktayız, yaşamaksa buna yaşamak desinler. Bizde hayat durdu yani. 7 senedir buyuz biz. Astımım var, bel fıtığım var, çamaşır falan yıkayamıyorum. Yemek pişiriyoruz dolap olmadığından bozuluyor atıyoruz"
MUM IŞIĞINDA DERS
Liseye giden 17 yaşındaki Ömer Avcı da şunları anlattı: "Ben okulu karanlık odalarda çalışarak, mum ışığında çalışarak kazandım. Kardeşlerim de öyle. Biz vatana millete yararlı birey olmak için okumaya çalışıyoruz. Elektriksiz ev olmaması gerekiyor.Biz 6-7 senedir böyleyiz."
KÖYLÜ MAĞDUR
En az 12 senedir elektriksiz bir evde oturduğunu anlatan Adem Taşyürek ise, sözlerine şöyle devam etti: "Ev yaptım oğluma verdim.12 senedir o eve elektrik alamıyoruz. Mumla yaşıyoruz hiçbir şey yok. 30 milyar istiyorlar elektrik vermek için. Su zaten yok. Taşıma su var. Köyde 200 hane var, 100'e yakını elektrik mağduru"
YENİDEN HESAPLAMA
Çobanlar Kaymakamı Kenan Aktaş, köylünün hazine arazisi üzerine ev yaptığını söyledi. Köylünün arsa parası ödeyerek tapu sahibi olmak istediklerini ileten Aktaş, ev tapusu almak için paranın yüksek olduğunu, bunun da ödenmediği için elektrik verilemediğini söyledi. Kaymakam Aktaş, köylünün dilekçe ile başvurması ile yeniden hesaplama yapılabileceğini sözlerine ekledi. - AFYONKARAHİSAR