Haberler

Afyonkarahisar'da Mühimmat Deposu Patlaması Duruşması

Abone Ol

Afyonkarahisar’da 5 Eylül 2012 tarihinde 25 askerin şehir, 8’i asker 11 kişinin yaralanması ile sonuçlanan mühimmat deposunda meydana gelen patlamanın devam eden duruşmasında, Ankara Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı’nda görevli bomba uzmanı Jandarma Binbaşı Murat Durdu tanık olarak dinlendi.

Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012 tarihinde 25 askerin şehir, 8'i asker 11 kişinin yaralanması ile sonuçlanan mühimmat deposunda meydana gelen patlamanın devam eden duruşmasında, Ankara Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'nda görevli bomba uzmanı Jandarma Binbaşı Murat Durdu tanık olarak dinlendi.

Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen davaya, tutuksuz sanıklar Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran katılmazken, tutuksuz sanık Üsteğmen Tuncay Aydın, 25 şehidin yakınları ve taraf avukatları hazır bulundu.

Davada tanık olarak dinlenen Murat Durdu, hazırladığı slayt gösterisi ile bir sunum yaptı. Olaya ilk müdahale eden ekipte yer aldığını ifade eden Durdu, patlamanın ertesi günü sabahın ilk ışıklarında olay yerine geldiklerini ve çalışmaya başladıklarını anlattı. Olay yerine giderken Afyonkarahisar'a 40 kilometre kala bir benzin istasyonuna yakıt almaya girdiklerini anlatan Murat Durdu, benzin istasyonunda çalışanların patlamayı mantar şeklinde gördüklerini ifade ettiklerini söyledi.

"PATLAMAMIŞ MÜHİMMATLARIN ETKİSİNİN ÖNÜMÜZDEKİ 5-10 YIL DAHA DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Durdu, 12 kişilik özel bir ekipler olay yerine ulaştıklarını belirterek, "Bölgede yoğun duman bulutu vardı. Çok sayıda mühimmat etrafa yayılmıştı. Patlamanın etki alanı tespitlerimize göre 20 kilometrekarelik bir alandı ancak, 6 kilometrekarelik alanda daha çok yoğunlaştık. Şehit, doku ve mühimmat parçaları bu 6 kilometrekarelik alanda yer alıyordu. Patlama sonucu meydana gelen yangın gece 01.30'da söndürüldü. Olay yeri incelemesi çok zor şartlar altında sürdürüldü. Patlamamış mühimmatların etkisinin önümüzdeki 5-10 yıl daha devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

Patlamanın meydana gelişinin çok şiddetli gerçekleştiğini aktaran Durdu, "Deponun girişe göre sağ ön kısmında deponun içinde ilk patlama olmuş. Depo komple sağa doğru kaymış ve orada çöküntü oluşmuş. İlk patlamanın ardından aşağıdan yukarıya doğru zincirleme patlama meydana gelmiş. İncelemelerimizde 105'lik obüs mermisi ve 5 çeşit el bombası tespit ettik" diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Ahmet Mithat Acar'ın, C-4 ya da benzeri başka bir patlayıcı bulgusunun olup olmadığını sorması üzerine tanık Murat Durdu, saydıklarım dışında herhangi bir bulguya rastlamadıklarını kaydetti.

Şehit yakınlarının obüs mermilerinin neden patlamadığını sorması üzerine Durdu, obüslerin dışarıda da olabileceğini, buraya kimyasal etkinin ulaşmamış olabileceğini sözlerine ekledi.

Daha sonra şehit yakını avukatlarından Altan Ulutaş, bir slayt gösterimi yansıtarak tanığa çeşitli sorular yöneltti. Ulutaş, patlamanın şiddetinin depodaki fazla istiflenmeden kaynaklanmış olabilir mi sorusu üzerine Durdu, "Diğer depolardaki incelemelerimize göre, haddinden fazla yanyana ve sıkı istif yoğunluğu var. Ancak bu deponun standardı benim uzmanlık alanım değil. Ben bomba uzmanıyım, nasıl patladığına ve etkilerine bakarım" şeklinde ifade etti. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Murat Durdu Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title