Afyonkarahisar'da Şeker Pancarı Üretim Rakamları
Türkiye Şeker Fabrikaları Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Ali Erdoğmuş, fabrikada bu yıl 850 bin tona yakın pancar işlenmesinin hedeflendiğini kaydederek, bu üretim miktarına karşılık, kentte pancar alınan çiftçilere ise 110 milyon TL'ye yakın bir...
Türkiye Şeker Fabrikaları Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Ali Erdoğmuş, fabrikada bu yıl 850 bin tona yakın pancar işlenmesinin hedeflendiğini kaydederek, bu üretim miktarına karşılık, kentte pancar alınan çiftçilere ise 110 milyon TL'ye yakın bir ödeme yapılacağını söyledi.
Beraberinde fabrika yöneticileri ile birlikte bir tanışma toplantısı düzenleyen Ali Erdoğmuş, kısa süre önce atandığı Afyon Şeker Fabrikaları ile ilgili basın mensuplarına bilgiler verdi. Türkiye Şeker Fabrikalarının Türk sanayisinde önemli ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyleyen Erdoğmuş, ilk şeker fabrikasının 600 bin TL sermaye ile 1925'de Uşak'ta kurulduğunu kaydetti. Türkiye Şeker Fabrikaları'nın Türkiye'de sanayi alanında bir ilki gerçekleştirerek, 'Sözleşmeli çiftçi modelini' hayata geçirdiğini kaydederek, kuruluşundan itibaren fabrikaların sektör adına sürekli ilklere imza attığını dile getirdi. Erdoğmuş, "Türkiye'de tarımın kalkınması için sözleşmeli çiftçi modeline geçilmesi gerekir' ve ben gülmeye başladım. Çünkü sözleşmeli çiftçi modelini Türkiye Şeker Fabrikaları 1926 yılından beridir Türkiye'de uyguluyor. Biz pancarı çiftçiye ektirirken sözleşme imzalarız. Örneğin, Afyonkarahisar Fabrikası için düşünürsek bizim 7 tane bölgemiz var. Bu bölgelerin başlarında bölge şefi diye nitelendirdiğimiz ziraat mühendisi arkadaşlarımız var . Bunlar köyleri dolaşır ekim zamanı ve çiftçiyle birebir sözleşme yaparlar. Görevli arkadaşlarımız her bir çiftçiye ne kadar araziye, ne kadar pancar ekileceğini, ne kadar pancar elde edileceğine dair sözleşme imzalanır. Bu 1926 yılından beri Türkiye'de uygulanan bir sistem. Yanılmıyorsam bir de salça fabrikaları bu sistemi uygulamaya başladı son yıllarda. Başka da benim hatırladığım tarıma dayalı sanayide yok diye biliyorum. Bu uygulamanın ülkeye em büyük getirisi de tarım alanında planlama yapılmasına imkan vermesidir" dedi.
"AFYONKARAHİSAR'DA 7 BÖLGEDE PANCAR TOPLUYORUZ"
Afyon Şeker Fabrikası'nın üretimi ile Afyonkarahisar ve Türkiye ekonomisine bu yıl 110 milyon TL'ye yakın bir katma değer sağlamasının planlandığını da söyleyen Erdoğmuş, şunları söyledi:
"2013 yılında Afyon Şeker Fabrikası olarak 7 bölgede, 8 kantarda pancar üretimi yaptık. Tesellüm edilen olarak daha tesellümlerimiz deva ediyor. Bugün itibariyle yüzde 93 civarında tamamlamış durumdayız. 810 bin ton tesellüm edilen, 750 bin ton bedeli ödenen pancar bekliyoruz. İşlenen pancarımızda, bizim fabrikamız sahasında ürettiğimiz pancar da 740 bin ton ancak, Ilgın şeker fabrikasından da oranın üretim kapasitesinden daha fazla pancar üretildiği için oradan da bir miktar pancar fabrikamıza gelecek. Dolayısıyla Afyon Şeker Fabrikası olarak işlenen pancarımızın bu yıl 865 bin ton olmasını bekliyoruz. Öte yandan bu üretimden de çiftçimizin cebine 110 milyon TL para girmesi hedefleniyor."
Toplantıya, Erdoğçuş'un yanı sıra Muhasebe Müdürü Abdullah Necli, Ziraat Müdürü Erhan Özsu, Personel Müdürü Naci Değirmenci ve Şeker-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu'da katıldı. - AFYONKARAHİSAR