Haberler

Ağabey Kardeş Ahşap Oyuncak Geleneğini Sürdürüyor - Zonguldak

Abone Ol

Ereğli ilçesinde yaşayan ağabey kardeş, ahşap oyma tekniğiyle ürettikleri müzik ağacı, çanlı ev, topaç, ağaç kakan, uzun tırtıl gibi geleneksel oyuncakları meraklıların ilgisine sunuyor.

MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ - Ereğli ilçesinde yaşayan ağabey kardeş, ahşap oyma tekniğiyle ürettikleri müzik ağacı, çanlı ev, topaç, ağaç kakan, uzun tırtıl gibi geleneksel oyuncakları meraklıların ilgisine sunuyor.

Emekli iki kardeş, hobi olarak yapmaya başladıkları ve atölyede sergiledikleri ahşap oyuncaklar ilgi görünce sipariş almaya başladı.

5 yıldır organik ahşap oyuncak imal eden Ağabey Ümit ile kardeşi Nusret Ansen, oyma tekniğiyle ürettikleri oyuncakları, 500 liraya varan fiyatlarla satıyor.

Ümit Ansen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşap oyuncak üretiminde talepleri karşılayamaz duruma geldiklerini söyledi.

Emekli olmadan önce de ahşap oyuncak yapımına ilgi duyduğunu anlatan Ansen, "Emekli olduktan sonra, 'Profesyonel çalışalım' dedim. Atölye tuttum, ufak tefek çalışmaya başladım. Çok fazla talep gelince oyuncak çeşitlerimizi geliştirdik. 100 çeşit oyuncak portföyümüz var. Bazı tasarladığımız oyuncaklar sadece bize ait. Talepler daha fazla okullardan geldi. İlk önce hobi olarak başladık sonra baktık ki para da kazanıyoruz. Geliştireceğiz." diye konuştu.

Ansen, çeşitli fuarlara katıldıklarını ve Türkiye'de ilk defa kişisel olarak doğal ahşap oyuncak sergisi açtıklarını vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Yavaş yavaş insanlar bilinçlendi. Örneğin, 'müzik ağacı' dediğimiz oyuncak, sağlığa zararlı hiçbir şey içermiyor. Boyasına varıncaya kadar hepsi naturel. El emeği, göz nuru, tek tek elde işleniyor. Çocuk bununla oynadığı zaman rahatlıyor, plastik oyuncaklardan uzak kalmış oluyor. Bizim yaptığımız oyuncaklarla çocukların oynadığını görünce mutlu oluyoruz. En büyük zevkimiz çocuklarımıza hizmet etmek."

Osmanlı oyuncakları gün yüzüne çıkıyor

Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı dönemi oyuncaklarını gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Ansen, şu değerlendirmede bulundu:

"Örneğin topaç. 600 sene evvel atalarımız yapmış, biz unutmuşuz ama Çinliler unutmamış. Çok rağbet gören bu oyuncak hem pahalıya satılıyor hem de çabuk bozuluyor. Çinlilerin bizden kopyaladığı asıl topacı tekrar hayata geçirdik, çocuklara kazandırdık. Yapmaya çalıştığımız, unutulmuş Osmanlı oyuncaklarını hayata geçirmek, çocukları doğal ve kendilerini geliştirebilecek oyuncaklarla oynamaya teşvik etmek. Hem aileler hem çocuklar bilinçlensin istiyoruz. Oyuncaklarımızın hiçbirinde çivi, vida kullanmıyoruz, böylelikle bozulmuyor."

Özel sektörden bir yıl önce emekli olduğunu ve abisine yardım amacıyla atölyede çalışmaya başladığını anlatan Nusret Ansen de "Benim de çorbada tuzum olabilir, ağabeyime katkıda bulunabilirim diye yardımcı olarak girdim. Zamanla ondan öğrendiğim şeyleri uygulayınca bu beni daha da teşvik etti." ifadesini kullandı.

Çocuklara bir sanatın varlığını ve ahşap oyuncakların insanlara faydalı olduğunu anlatmak istediklerini belirten Ansen, "Plastikten kurtulsunlar, herkese de bunu tavsiye ediyoruz. Gerçekten güzel şeyler yapıyoruz. Hayallerimiz var, o da dünyaya açılmak." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title