Haberler

'Ağalara' Karşı Topraksız Köylülerin Tapu Zaferi!

Güncelleme:
Abone Ol

Toprak reformunda hak ettikleri toprakları için yıllardır mücadele veren Urfalı köylüler nihayet tapularını aldı.

Toprak reformunda hak ettikleri toprakları için yıllardır mücadele veren Sevimli köyünün topraksız sakinleri, yıllardır ağalara karşı direnişi sonuç getirdi. Her yıl batı illerine mevsimlik tarım işçisi olarak göç eden 166 köylü aile şu anda tapusunu almanın sevincini yaşıyor.

DİĞER AĞALAR BU KÖYDEKİ AĞALARA DESTEK OLDU

Gazete İpekyol'un ilk olarak 2013 yılının mart ayında gündeme getirmeye başladığı ve o günden bu yana konunun takipçisi olduğu Sevimli köyünün topraksız sakinleri ağalara karşı zafer elde etti. 2005 yılında devletin topraksız köylülere tanıdığı fırsattan yararlanmak üzere başvuran ve durumları tespit edildikten sonra ücreti karşılığında hazine arazilerini satın almaya hak kazanan 166 topraksız aile arazilerini işgal eden ağaların direnci ile karşılaşmıştı. "Bu köy giderse diğer köylerdeki ağaların elindeki arazilere de sıra gelir" denilerek ağa, bürokrat ve siyasetçi dayanışması sergilenmiş, bir avuç toprakları olmadığı için yüzlerce çocukla beraber 166 aile 10 yıldır batı illerinde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya gitmesine rağmen haklarını elde edememişlerdi. Toprak reformu sonucu hak sahibi oldukları topraklarına kavuşmak için çalmadık kapı bırakmayan Sevimli köyü sakinleri, sonunda çareyi İdare Mahkemesine başvurmakta bulmuşlardı. Yıllar sonra mahkemenin kararıyla altı topraksız köylü aile tapularına kavuştu. Ardından emsal teşkil ettiğinden mücadele veren altı aile gibi diğer 160 aile de tapularını almaya hak kazandı. Tapularından sonra ağaların ekip-biçtiği tarlalardaki ürünün hasat edilmesini bekleyen aileler, bu yıl tarlalarını ekip-biçmeye başlayacaklar. 2005 yılından bu yana mücadele verirken anne babalarını kaybeden çocukların da aralarında bulunduğu aileler şimdi hiç olmadıkları kadar sevinçliler.

GAZETE İPEKYOL'A TEŞEKKÜRE GELDİLER

Akçakale Sevimli köyü sakini Abdullatif Çiftçi toprak reformuyla hak ettikleri topraklarına kavuşmalarında kendilerine destek veren herkese teşekkür etti. 166 ailenin verdikleri mücadele sonunda tapularını aldıklarını söyleyen Çiftçi, "2005 yılında beri bu toprak reformu konusu vardı. 2011 yılının 5'inci ayında biten bir konuydu. 2011'de neticelendi ancak o günden bu güne kadar bazı kişi ve kişiler bizi baskı altına aldılar ve şuana kadar durduruldu. İdare Mahkemesi Başkanı ve üyelerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Avukatımız Kemal Ağar Bey'e teşekkür ediyoruz. Şanlıurfa Tarım İl Müdürüne ve daire müdürüne Ahmet Bey'e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Komisyon başkanı ve üyelerine, Gazete İpekyol Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Arısüt'e, MAZLUMDER Şanlıurfa Şube Başkanı Meral Dervişoğlu'na ve bizi destekleyen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizi, diliyle, gücüyle ve fikriyle destekleyen herkese teşekkür ediyoruz. Allah herkesten razı olsun. 166 aileyi, yıllardır batıda başkalarının tarlalarında çalışmak zorunda kalan yüzlerce çocuğumuzu mutlu ettiler. 166 ailenin tamamı tapularını aldı ve şu anda sevinçliler" dedi.

'ARTIK KENDİ TOPRAĞIMIZI EKECEĞİZ'

Artık kendi tarlalarını ekecekleri için mutlu olduklarını kaydeden Çiftçi, artık çalışmak için batı illerine gitmekten kurtulduklarını söyledi. Çocuklarına artık miras bırakabileceği bir toprağının olduğunu belirten 55 yaşındaki Çiftçi, "Artık batıya göç etmekten kurtulduk. Benim 54 dönüm tarlam var artık. Buğdayla, mısır ekeceğim. Amacımız tarlayı alıp, satmak değil. Tarlayı öldükten sonra çocuklarıma miras olarak bırakmak istiyorum" diyerek duygularını paylaştı. Reformla kendilerine verilen tarlanın satılıp veya borç karşılığı verilemeyeceğini dile getiren Çiftçi, "Artık bundan sonra devlete olan borcumuzu ödeyeceğiz. 2018'den itibaren ödemeye başlayacağız ve bu 10 yıl sürecek. Harmandan harmana 5 ve 6 bin TL gibi ödemek zorundayız. Devletin hazinesine bu yolla 9 milyon liralık bir para girecek. Şimdiye kadar bazı kişi veya kişiler zorbalıkla işgal ediyorlardı" diye konuştu.

Söz konusu 5 bin 600 dönüm civarındaki toprak 2005 yılında devletin toprak reformuyla topraksız köylüye dağıtılmıştı. Ancak bazı aşiret liderleri, bürokratlar ve siyasilerin de desteğiyle bu topraklar köylüye teslim edilmemişti. Sevimli köyü sakinleri devletin kendilerine verdiği bu hakkı elde etmek için 10 yıldır mücadele veriyordu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title