Haberler

Ahilik Geleneği Alplarla Hayat Bulacak

Abone Ol

İstanbul’da düzenlenen Türk Kılıç Sanatı Yesüken seminerine destek veren İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, bu konuda yeni projeler üretiyor.

İstanbul'da düzenlenen Türk Kılıç Sanatı Yesüken seminerine destek veren İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, bu konuda yeni projeler üretiyor. Üreten ellerle, Sayokan ve Yesüken alplarının iş birliği düşünülürken, Ahilik Geleneği'nin tam manasıyla hayat bulması hedefleniyor.

Türklerin, tarih sahnesine çıkışından bu yana, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yanında olağanüstü becerilerle, savaş alanında, savunma ve taarruzda kullandıkları araç gereçler, silahlar, koşum takımları, arabalar, mancınıklar gibi sayısız ürünün en mükemmel şekilde üretildiğine ve çelik gibi özel işlemli madenlerin en iyisinin ve en güçlüsünün formüllerinin hala bugün bile araştırma konusu olduğu görülüyor.

Türklerin kılıç sanatı, günümüz modern teknikleri ile ustalıkla harmanlanarak, savaş sanatları uzmanı Nihat Yiğit tarafından sistemleştirildi ve dünyaya tanıtılmaya başlandı. Nihat Yiğit tarafından uzun çalışmalar sonucu ortaya konan Türk Savaş Sanatı Sayokan ve Türk Kılıç Sanatı Yesüken Türk milletine hediye edildi. Bu tarihi yükselişin arka planında, asıl durması gerekenler, üreten ve şekillendirenler yani iş dünyası, esnaf ve sanatkarların temsilcileri sorumluluklarını yerine getirerek, bu kültürleşme hareketine sahip çıktılar.

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz, günümüz modern toplumlarının başarılı ekonomik çalışmalarının ardında, geçmişten gelen tarihi birikimin itici gücü olduğunu söyledi.

Geçmişlerini bilmeyen toplumların geleceklerini yönetemeyeceklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Biz, yani esnaf ve sanatkarlar, tarih sahnesinde, Türklerin başarılarının asıl kaynağı idik. Ustalarımız, en güçlü çeliği, en kaliteli deriyi, en sağlam ayakkabıyı ürettiler. İpek ve baharat yollarında en güzel ürünlerimiz satıldı ve bugün de dünyada Türk üreticilerimiz önemli işlere imza atmaktalar. Japonya ve Güney Kore gibi Altay coğrafyası ülkelerinde gözlemlediğim en önemli detay; tarihi savaş sanatlarının üretici ve eğitici ustalarına ayrı bir özen göstermeleri oldu. Biz de bu konudaki eksiğimizi Sayokan ve Yesüken gibi markalaşmış milli savaş sanatlarımız ile bunların kaybolmaya yüz tutmuş ustalarının becerilerini yeni yetişen nesillerimize aktararak ülkemize yeni bir değer daha oluşturmak için bu alanı kullanmalıyız. "

Birlik Başkan Vekili Mesut Şengün de, uluslararası projelere imza atan Türk iş adamlarının, Orta Asya'daki Türk dünyası ile köprü kurulmasında ve dünyaya kültürel tanıtımında, Sayokan ve Yesüken'in, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan kaynaşmada etkili bir seçenek olacağını belirtti.

Sayokan Dünya Federasyonu Organizasyonu Kurulu Başkanı Tuna Kolbaşı da, "Faik Yılmaz başkanımız, ileri vizyonu, çalışma azmi ve mütevazı kişiliğiyle tüm alplarımıza ve gençlerimize örnek bir liderlik sergilemektedir. Kendisine camiamıza katkılarından dolayı ve Sayın Mesut Şengün'e İstanbul Bakırköy'de düzenlenen Yesüken seminerine katkılarından dolayı teşekkürlerimizi arz ediyor ve Safranbolu'da yapımına başlanacak olan Dünya Savaş Sanatları Merkezi "Sayokan Korgan" açılışına bekliyoruz" diyerek Sayokan ve Yesüken kurucusu Nihat Yiğit ve Bizim Savaş Sanatları Derneği İstanbul Sayokan Alplık Okulu kurucusu Mahmut Arslan adına teşekkür belgelerini takdim etti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Faik Yılmaz İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title