Ahmet Mithat Anıldı
Türk edebiyatı'nın "Efendisi" Ahmet Mithat Beykoz'da anıldı.
Türk Edebiyat'ında roman türünün öncülerinden, gazeteci, tiyatrocu, yayıncı ve müteşebbis Ahmet Mithat Efendi, vefatının 100. yılında en verimli yıllarını geçirdiği Beykoz'da anıldı.
Beykoz Belediyesi'nin tertiplediği programda, eserleri ve çalışmalarıyla kültür dünyamızda önemli iz bırakan, edebiyatımıza 200'den fazla roman kazandıran, Osmanlı basın tarihinin en uzun süreli gazetesi Tercüman-ı Hakikati çıkaran Ahmet Mithat Efendi hayatı ve eserleriyle birlikte çok yönlü olarak ele alındı.
Ahmet Mithat Efendi'nin kültürümüze kazandırdıklarınızı yeniden hatırlamayı eserleri ve çalışmalarını bilimsel bir bakış açısıyla ilçe sakinlerine sunmayı amaçlayan programa Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, başkan yardımcıları, yazarın ailesi, akademisyenler ve ilçe sakinleri katıldı.
Araştırmacı-Yazar Mustafa Miyasoğlu'nun Ahmet Mithat Efendi'nin Önemi ve Edebiyatımızdaki yerinin ele aldığı programın moderatörlüğünü Araştırmacı Yazar Mustafa Miyasoğlu üstlenirken, konuşmacılar Yrd. Doç. Dr. Yakup Çelik Ahmet Mithat Efendi'nin romanlarını, yaşam hikâyesi ve edebiyatımıza katkılarını, Doç. Dr. Nuri Sağlam Eserlerindeki 'Aşk Teması'nı, Araştırmacı Yazar Vahap Akbaş ise yaşamından kesitler ve hatıratlarını konuklara aktardı.
1844 yılında İstanbul'un Tophane semtinde dünyaya gelen Ahmet Mithat Efendi'nin çocukluk ve gençlik yılları sıkıntılarla geçer. Çocukluğunda bir ara Mısır Çarşısı'nda aktarın yanında da çalışan Ahmet Mithat Efendi, ağabeyiyle Tuna vilayetine gider ve burada gazeteciliğe başlar. Ağabeyinin ölümünden sonra İstanbul'a döner ve kendi matbaasında romanlarını yayınlar. 1880 yılında, 36 yaşındayken Beykoz-Akbaba'ya yerleşir. Rahatsızlığı nedeniyle Yalıköy kıyısında satın alıp yerleştiği yalısında sanat ve edebiyat çevrelerinden zamanın pek çok tanınmış ismini ağırlar.
İlk roman ve hikâye yazarlarımızdan olan Ahmet Mithat Efendi, basit ve anlaşılır diliyle halk tarafından çok sevilir. Beykoz'a yerleştikten sonra aktüel yazı hayatını bırakarak, tiyatro ve edebiyatla ilgilenen Ahmet Mithat Efendi, Beykoz'un Dereseki Köyü'ndeki Sırmakeş suyunu şişeleyerek ilk defa içme suyu satışını gerçekleştirir. 1908 yılında kurulan Beykoz Spor Kulübü'nün de kurucusu olan Ahmet Mithat Efendi, dönemin aydın ve sanatçılarını da yalısında sürekli misafir eder.
Program öncesinde fuaye alanında Ahmet Mithat Efendi'yi anlatan bir fotoğraf sergisinin açıldığı etkinlikte, yazarın hayatı ve eserlerini anlatan sinevizyon gösterisi de sunuldu.
Etkinliği izleyen tüm katılımcılara Beykoz Belediyesi tarafından yayınlanan Ahmet Mithat Efendi'yi ve eserlerini anlatan bir de kitap hediye edildi.