Ahmet Tetik'in Kaleminden Teşkilat-ı Mahsusa Tarihi
Ahmet Tetik bu kez, Osmanlı İmparatorluğu'nun gizli servis yapılanması, Umûr-ı Şarkıyye Dairesi'ni, daha yaygın bilinen adıyla, Teşkilat-ı Mahsusa'yı mercek altına alıyor.
Bugüne kadar sınırlı sayıda akademik makaleye konu olan ve ancak anılar üzerinden okunabilen bu kuruluşu konu alan kitap, derin bir araştırma ve arşiv tarama çalışması sonucu yayına hazırlandı. Başbakanlık Osmanlı arşivleri ve ATESE'den derlenen belgeler, Teşkilat-ı Mahsusa'nın kuruluşundan kapatılışına tüm faaliyetlerini gözler önüne seriyor.
Çalışmanın 1914-1916 yıllarını kapsayan bu ilk cildi, teşkilatın tarihine genel bir bakışın sunulduğu giriş bölümünden sonra, İspanya-Fas, Trablusgarp, Rusya, İran ve Kafkas Cephesi olmak üzere bölgeler çerçevesindeki faaliyetleriyle devam ediyor.
Birinci Dünya Savaşı'nın yaşandığı yıllarda, Osmanlı İmparatorluğu'nun istihbarat, strateji ve savaş teknikleri konusunda rakiplerinden geri kalmamak için kurduğu Teşkilat-ı Mahsusa'nın hakkında tarih meraklıları için referans bir yayın olması beklenen kitap, İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda.