Haberler

Ahmet Vefik Alp: Başbakan 1 Milyon Villayı Yıkabilecek mi ?

Abone Ol

Kayseri'deki 'Deprem, insan ve yapı' konulu panelde konuşan Alp, "Başbakan, medya krallarının, armatörlerin, holding patronlarının oturduğu boğazdaki 1 milyona yakın kaçak villayı yıkabilecek mi ?" diye sordu.

Tbmm Bayındırlık İmar Ulaştırma Komisyonu üyesi AK Parti Kayseri milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, çarpık yapıları yıkmakla yükümlü belediyelerin seçimle geldiğini,oy baskısı altında olduğunu belirterek, "Yıkımlar mülki amirler tarafından yaptırılmalı" dedi.

Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp ise, Acaba sayın Başbakan medya krallarının, armatörlerin, holding patronlarının oturduğu boğazdaki 1 milyona yakın kaçak villayı yıkabilecek mi ? diye sordu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilciliği'nin düzenlediği 'Deprem, insan ve yapı' konulu panel Kayseri Marina'da yapıldı. TBMM Bayındırlık ve İmar Ulaştırma Komisyonu üyesi AK Parti Kayseri milletvekili Prof.Dr. Pelin Gündeş Bakır, Van depreminin çarpık yapılaşmayı bir kez daha gözler önüne serdiğini, kentsel dönüşümün öneminin bir kez daha görüldüğünü vurguladı. Deprem konusunda en riskli ilin İstanbul olduğunu yineleyen Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun değişmesi gerektiğini söyledi. Belediyelerin, İmar Kanunu'na aykırı çarpık yapıları yıkacak insan gücü ve ekipmana sahip olmadığını öne süren Bakır, Tüm uyarı ve denetimlere karşın eksiklerini gidermeyen binalar mülki amirler tarafından yıktırılmalı. Tarihi yapılar derhal boşaltılmalı ve Türk-Osmanlı mimarisine uygun olarak restore edilmeli. Hiçkimse, tarihi merdiven korkuluklarını tavan süslerini kışın yakacak olarak kullanma hakkına sahip olmamalı? diye konuştu.

Yapı denetim sisteminin olumlu çalışmalar yaptığını ancak hala giderilmesi gereken eksikleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bakır, şöyle devam etti:

"Müteahhitler kendilerini denetleyecek yapı denetim firmalarını kendileri seçiyor. Bunun önüne geçilmeli. Yapı denetim şirketlerine sigorta zorunluluğu getirilmeli. Denetledikleri yapılan depremde yıkıldığında zararı nasıl karşılayacakları muamma. İflas ettiğinde ne yapılacağı belli değil. Profesyonel mühendislik sistemine geçilmelidir. Apartmandan hastane ve okula dönüştürülen binalar, imar yönetmeliğine uygun olarak hastane ve okul binası olarak inşa edilen yapılara göre yüzde 50 daha güvensizdir. Van depreminde arama kurtarma ekipleri konusunda da eksiklik görüldü. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde vatani görevini yapan askerlere arama-kurtarma eğitimi verilmesi, depremde ekip sayısının artması ve dinlenerek çalışmasına katkı sağlayacaktır."

Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp, "Türkiye'deki yapıların yüzde 50'sinin çarpık, çürük ve illegal olduğunu belirterek, Kentsel dönüşümden ziyade önce depremle ilgili zihinsel değişim gerekli" dedi.

Birleşmiş Milletler'in Kenya'da yaptığı çalışmada 20 büyük mega kentin dünyanın başına bela olacağını söylediğini belirten Ahmet Vefik Alp, şöyle devam etti:

"İstanbul ne yazık ki bunlardan biri. Şehirlerin durumu; ülkelerin sosyal, ekonomik, siyasi durumunu yansıtır. Ülkelerin ulaştığı medeniyet seviyesi şehirlerin görüntüsüyle orantılıdır. Ülkemiz çok alanda ileri gitmesine rağmen kentleşme ve yapılaşma alanında fevkalade geri kalmış durumda. Ben de bu tablodan üzüntü duyuyorum. Demek ki görevimizi biz de iyi yapamadık. Bu ülkemiz için bir ayıptır. Bu yaramızı sarmak zorundayız. İstatistiklere başka açıdan bakarsak, teröre 40 bin, depreme 100 bine yakın kayıp verdik. Bu milli sorun ve partiler üstü bir yaklaşımı hak etmektedir. Benim hesabına göre, ülkemizde 5 milyon adet konutun hemen yenilenmesi gerekiyor. Sayın Başbakan geç de olsa bu konuda start verdi. 'Gözünün yaşına bakmayacak yıkacağım' dedi İnşallah sayın Başbakan sözünün arkasında durur. Benim endişelerim yok değil. İstanbul Boğaziçi imarlaşmaya karşı 3 ayrı yasayla korunuyor. (İmar kanunu, kültür ve tabiat varlıkları kanunu ve Boğaziçi yasası) 3 yasayla korunan yerde 30 bin yapı var toplamda, 10 bini kaçak yani 3'te 1'e kaçak. Türkiye'nin gözbebeği. 10 binin 3 bininde kesin yıkım kararı var 15-20 senedir uygulanamıyor gücümüz yetmiyor yıkmaya. Çünkü bunlar 10 milyon dolar 10 milyon euro mertebesinde muhteşem köşkler. Eski solcular gibi konuşuyorum ama acaba Başbakan medya krallarının, armatörlerin holding patronlarının oturduğu boğazdaki 1 milyona yakın kaçak villayı yıkabilecek mi ? "

Ahmet Vefik Alp, deprem anında ulaşımın son derece önemli olduğunu da belirterek, "İstanbul'da yollar kilitli. Kentte hergün 600 yeni araç plaka alıp trafiğe çıkıyor. 2 boğaz, günlük 250 bin araç planlanarak yapılmış ama bugün 600 bin araç geçiyor. Depremde ulaşım açık olmalı, yoksa kayıp 2 katına çıkar" uyarısında bulundu.

Kayseri'de düzenlenen 'Deprem İnsan ve Yapı konulu panelde TBMM Bayındırlık İmar Ulaştırma Komisyonu üyesi Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp'in yanısıra, Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Kadir Dirik, ODTÜ İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Yakut, Jeoloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Hüseyin Alan da görüşlerini paylaştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title