Aile Bakanı Gürcan: Üniversiteler Bilim ve Kültür Yuvaları Olmalıdır
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin 15. Akademik Yılı açılışında önemli açıklamalarda bulundu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin 15. Akademik Yılı açılışına katıldı. Üniversitenin Sütlüce'de bulunan kampüsünde düzenlenen açılış yılı etkinliğine Bakan Gürcan'ın yanı sıra, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Bakan Gürcan, "Eğitim dediğiniz anne karnında başlayıp, mezara kadar giden, yaşam boyu öğrenmeyi içeren bir süreçten bahsediyoruz. Bu bakımdan eğitimin ne yaşı, ne zamanı, ne de mekanı vardır. Eğitim her yerde, her şeyde ve her şekilde olan bir süreçtir. Ekonomik kalkınmadan adalete, kültürden sanata, medeniyete, toplumsal huzur, barış ve asayişten demokrasinin, hoşgörünün yerleşmesine varıncaya kadar her meselesi eğitimle alakalıdır" dedi.
"İŞE EĞİTİMDEN BAŞLAMAK ZORUNDASINIZ"
Bakan Ayşen Gürcan, eğitimin önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ekonomik kalınmaya hız vermek mi istiyorsunuz? Eğitime öncelik vermeniz gerekmektedir. Adaleti, asayişi, barış ve kardeşliği mi tesis etmek istiyorsunuz? Eğitime öncelik vermeden başka çareniz yoktur. Demokrasiyi bütün kurum ve kurallarıyla işler hale mi getirmek istiyorsunuz? O halde işe eğitimden başlamak zorundasınız. Kadına karşı şiddetten, ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımından mı muzdaripsiniz? Eğitime önem vermekten başka çıkar yolunuz yoktur. Eğitimin bedelinden, zahmetinden kaçınılacak olursa, bunun faturası bazen bağnazlık olur, bazen kör ve batıl inanç, bazen terör ve anarşi, bazen toplumsal adaletsizlik… Her durumda da bunun topluma maliyeti çok daha pahalı olacaktır"
"ÜNİVERSİTELER BİLİMİN IŞIĞINDAN GİTMELİDİR"
Bakan Gürcan, "Toplumların bilime, bilim adamlarına, üniversitelere ihtiyacı olduğu muhakkaktır. Sorumlukların olduğu unutulmamalıdır, bir misyon olmalıdır" diyerek şunları kaydetti:
"Ancak üniversitelerinde içinden çıktıkları toplumlara karşı sorumlulukları olduğu unutulmamalıdır. O yüzden bir misyonları olmak zorundadır. Üniversitelere hem kendilerini geleceğe hazırlamalıdırlar, hem de toplumları geleceğe hazırlamalıdır. Ancak geçmişe, geleneğe, köklere değerlere bağlı kalmak şartıyla. Üniversitelere bilim ve kültür yuvaları olmalıdır, ancak milletin değerlerini hassasiyetlerini, ihtiyaçlarını dikkate almak şartıyla. Üniversiteler bilimin ışığından gitmelidir, ancak din ve inancı dışlayan materyalizmin kucağına savrulmamak kaydıyla"
"ÜLKEMİZİN GELECEĞİ İLE İLGİLİ HİÇ BİR ENDİŞEYE KAPILMAYIN"
İstanbul Vasip Şahin ise törende yaptığı konuşmasında, "Üniversiteler aslında eleştirel düşünmenin, özgür düşünmenin ve yeni yeni keşiflerde bulunmanın anahtarını verir. Hayata bir adım nasıl daha ileriden başlanır ve istikbale nasıl hızla, emin adımlarla yürünür aslında onun rehberliğini yapar. Sizler bu rehberlik ve verilen anahtar eşliğinde kendi kabiliyetlerinizi de bu işin içine katarak hem kendi hem aileniz hem de milletimizin istikbale yürüyüşüne önemli katkılarda bulunursunuz. Ben bu yürüyüşünüz de sizlere başarılar diliyorum. İnşallah daha başarılı, daha mutlu, daha güzel bir hayat bizlerden daha fazla sizleri bekliyor. Ama şuna inanın; içinde bulunduğumuz şartlar, zaman zaman zorlaşsa da ülkemizin geleceği ile ilgili hiçbir endişeye kapılmayın. Hem kendinize, hem ülkemize güvenin. Bu milletin irfanına, bu Anadolu'nun bereketine, bu birikime güvenin. İnşallah istikbal bu günden daha aydınlıktır. Yeter ki sizler bu ümitle kendinizi geleceğe iyi hazırlayın" dedi. - İstanbul