Aile Hekimliğinde Çalışan Hemşireler: "Kimse Geçinemiyor, Kimse Yetemiyor. Bizi Kimse Duymuyor, Görmüyor, Dinlemiyor"
Aile hekimliği hemşireleri, Aile Hekimliği Ödeme Yönetmeliği’yle getirilen teşvik ve destek ödemelerinin şarta bağlanmasına tepki gösterdi. Hemşireler, “Herkes mutsuz çünkü kimse geçinemiyor. Kimse yetemiyor. Bunların dile getirilmesini hep birlikte istiyoruz, fakat bizi kimse duymuyor, görmüyor, dinlemiyor. Bu gidişle hiçbirimiz aile hekimliğinde devam edemeyeceğiz. Çünkü yürekten çalışamıyoruz. Geçinemiyoruz artık" diye dert yandı.
EDDA SÖNMEZ
Aile hekimliği hemşireleri, Aile Hekimliği Ödeme Yönetmeliği'yle getirilen teşvik ve destek ödemelerinin şarta bağlanmasına tepki gösterdi. Hemşireler, "Herkes mutsuz çünkü kimse geçinemiyor. Kimse yetemiyor. Bunların dile getirilmesini hep birlikte istiyoruz, fakat bizi kimse duymuyor, görmüyor, dinlemiyor. Bu gidişle hiçbirimiz aile hekimliğinde devam edemeyeceğiz. Çünkü yürekten çalışamıyoruz. Geçinemiyoruz artık" diye dert yandı.
Sağlık Bakanlığı tarafından Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle; aile hekimlerine şartlı iyileştirme oranı olarak tavan ücretin yüzde 42'sine, Aile Sağlığı çalışanlarına ise tavan ücretin yüzde 3'ü kadar bir iyileştirme yapılacağı duyuruldu. Ancak, teşvik ve destek ödemeleri ihtar puanı ve muayene sayısı gibi bazı koşullara bağlandı.
Aile hekimliğinde çalışan hemşireler; sağlık çalışanlarını mağdur eden, destek ödemelerinin ihtar puanı cezası alanlardan kesilmesini öngören yönetmelik hükümlerinin iptal edilmesi için Sağlık Bakanlığı'na çağrı yaptı.
"HERKES MUTSUZ ÇÜNKÜ KİMSE GEÇİNEMİYOR, KİMSE YETEMİYOR. BUNLARIN DİLE GETİRİLMESİNİ HEP BİRLİKTE İSTİYORUZ AMA BİZİ KİMSE DUYMUYOR, GÖRMÜYOR, DİNLEMİYOR"
12 yıldır aile hekimliğinde ebe olarak çalışan Arzu Torcu, yönetmelik hükümlerine tepki göstererek, şöyle konuştu:
"Bu aldığımız zam denilen meblağlardan hiçbir çalışan memnun değil. Çünkü hepimizin iki tane en az bir tane çocuğumuz var bunlarla bizim nasıl geçimizi idame ettireceğimizin bilgisini istiyorum açıkçası. Çünkü herkes mutsuz, çünkü kimse geçinemiyor. Kimse yetemiyor. Bunların dile getirilmesini hep birlikte istiyoruz ama fakat bizi kimse duymuyor, görmüyor, dinlemiyor. Bu gidişle hiçbirimiz aile hekimliğinde devam edemeyeceğiz. Ben bunlara çok üzülüyorum alıştığım hastalar var, gebeler var. İş ortamın çok güzel fakat böyle devam edemeyeceğiz. Bunla ilgili bizi görsünler istiyoruz artık. Çünkü yürekten çalışamıyoruz geçinemiyoruz artık.
"İYİLEŞTİRME ADI ALTINDA YAPILAN DÜZENLEMELER BİZİ MOTİVASYON OLARAK DÜŞÜRDÜ"
"Aile hekimliğinde çalışmayı çok seviyorum" diyen hemşire Seyhan Gürses, "Aile hekimliğinin ilk gününden itibaren aile hekimliği sağlık merkezinde başladım çalışmaya. İlk atandım 6 ay sonra aile hekimliğine geçildi. Çalışma ortamım çok güzel. Arkadaşlarımızla, hastalarımızla uyumumuz çok güzel. Fakat son zamanlarda yapılan iyileştirme adı altında yapılan düzenlemeler bizi motivasyon olarak düşürdü. Bu şartlarda İstanbul gibi bir şehirde, bu şartlarda çalışmamız bizi zorluyor. Motivasyonumuzu çok düşürüyor. İki çocuk annesiyim. İki çocuğum da okula gidiyor. Okul masrafları üzerime binerken beklentimiz daha yüksekti karşılamadı da. Aile hekimliğinde çalışmaya devam etmek istiyorum. Evime yakın olduğu için hastalarımla olan iletişimden dolayı fakat imkanlar doğrultusunda bırakmak durumunda kalabilirim" dedi.
"BİZE VERİLEN İYİLEŞTİRME ŞU AN İÇİN ÇOK AZ"
"Bu iyileştirmede biz aile hekimleri çalışanları hakkımızı düzgün almıyoruz" diyen hemşire Ebru Başaran ise şöyle konuştu:
"Bakanlığımız güzel bir iyileşme yaptı, lakin bu iyileştirmede biz aile hekimleri çalışanları hakkımızı düzgün almadığımızı düşünüyoruz. Çünkü bize verilen iyileştirme şu an için çok az. Bir tane evladım var dershaneye göndereceğim gönderemiyorum. Market alışverişi bunlar artık verilen maaşın yetmediği görülmeye başladı. Böyle giderse kurumumu değiştirmeye düşünüyorum. Çünkü verilen maaş bize artık yetmemeye başladı. Hastaneye geçmeye düşünmeye başladık arkadaşlarımızla bakanlığın bunu düzeltmesini istiyoruz. Lütfen rica ediyoruz bu gerekli çalışmanın bir an önce düzeltilmesi ve bize de gerekli miktarın verilmesini istiyoruz."
"LÜTFEN BİR AN ÖNCE ÖN KOŞULLARI KALDIRIN YAPILAN İYİLEŞTİRMELERİ MAKUL SEVİYELERE ÇEKİN"
"Artık aile hekimliği çalışanları sistemden menün değil. Ekonomik olarak bu iş sürdürülebilir olmaktan çıktı" diyen Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer, şu görüşleri dile getirdi:
"Bilindiği gibi Sağlık Bakanlığımız iyileştirme yönetmenliği yayınladı elbette ki iyileştirme sözcüğü kulağa çok hoş geliyor ve bizim de çok hoşumuza gidiyor ama yalnız burada temelde bazı yanlışlıklar var. Yanlışlıkların bir tanesi herkese ödenmeyecek bunlar. Neden? Herhangi bir suç işlediniz herhangi bir fiil işlediniz. Örneğin işe geç geldiniz, örneğin duvardaki broşürü onların biraz hoşuna gitmeyecek şekilde astınız ceza yiyorsunuz. Ceza yediğiniz anda iki başlıkta verilmesi gereken hem iyileştirme hem destek altında verilmesi gereken tüm ücretlendirmeden kafadan hiçbir şekilde faydalanamıyorsunuz. Destek kısmında aile hekimliği çalışanlarına belli bir meblağ ödenmek isteniyor. Yalnız özellikle aile çalışanlarına verilecek ücret şu an bizim öngörmemize göre 200, 300 TL civarındadır. Suya daha yeni yüzde 40 zam geldi. Artık aile hekimleri çalışanları sistemden mennun değil. Ekonomik olarak bu iş sürdürülebilirlik olmaktan çıktı.
TÜRKİYE'DE YÜZDE 20 ORANINDA AİLE ÇALIŞANI AÇIĞI VAR
Bakın Türkiye'de yüzde 20 oranında aile çalışanı açığı var. Siz böyle devam ederseniz bu açık çok daha artacak. Bu şu demektir. Benim kayıtlı kişim 4 bin eğer benim aile çalışanım yoksa yan birimden görevlendirirsiniz 8 bin kişiye bakmak zorunda kalınır. Bu önce vatandaşa adaletsizliktir. Verilen bu şartların bir an önce bu iyileştirmenin herhangi bir ön koşula bağlı olmamasını istiyoruz. Emekliliğimize yansımasını istiyoruz. Özellikle teşvik kısmının poliklinik sayısına bağlanmasını biz aile hekimliği ruhuna aykırı buluyoruz. Herhangi bir ceza aldığımızda herhangi bir ödeme yapılmaması kısmını biz zaten yüksek mahkemeye taşıdık. Bu mahkemeyi kazanacağımızı düşünüyoruz… Lütfen bir an önce ön koşulları kaldırın yapılan iyileştirmeleri makul seviyelere çekin."