Haberler

Aile hekimliklerinde yeni dönem başlıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Aile hekimlikleri 1 Ocak'tan itibaren hastanelere dijital entegre olacak, bu sayede röntgen ve mamografi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek. Aile hekimlerine yalnızca kendi hastalarına özel kontenjanlar oluşturuldu.

Sağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmalarının tamamlandığını ve 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerde uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Bu entegrasyon çerçevesinde, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerinin hastanelerle dijital olarak entegre olacağı ve böylece aile hekimlerinin doğrudan tetkik talep edebileceği ifade edildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmaları tamamlandı. 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerde uygulanmaya başlanacak. Bu entegrasyon çerçevesinde, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastanelerle dijital olarak entegre olacak. Bu sistem sayesinde aile hekimleri, INR, röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek. Hastalar, hastaneye gidip herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini çektirebilecek; sonuçlar ise aile hekimlerinin ekranlarında görüntülenebilecek" denildi.

"AİLE HEKİMİ, HASTALAR İÇİN NOT OLUŞTURABİLECEK"

Aile hekimlerinin, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendilerine kayıtlı hastaları için hastanelerden alabildiği muayene randevularına ek olarak yalnızca kendi hastalarına özel kullanılabilecek kontenjanlar oluşturulduğu belirtilerek, "Bu hastaların ikinci ve üçüncü basamak muayenelerinde MHRS'den randevu alan hastaya uygulanan işlem basamakları uygulanacaktır. Aile hekimleri, kendisine kayıtlı hastasını muayene veya değerlendirmesi sonucunda hastaneye yönlendirilmesine karar verdiğinde kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden sevk veya hekim notu oluşturabilecektir. Oluşturulan not bilgisi, hastanedeki hekimler tarafından görüntülenebilecektir. İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, aile hekimleri tarafından yönlendirilen hastaları veya doğrudan hastaneye başvuran hastaları değerlendirdikten sonra sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden aile hekimine geri bildirim notu yazabilecektir. Aile hekimleri ise bu geri bildirim notlarını kendi sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden görüntüleyebilecektir" denildi.

"HASTAYA ÖZEL KOD ÜRETİLECEK"

Aile hekimlerinin, laboratuvar tetkikleri için istem yaptıktan hemen sonra hastaya e-Nabız tarafından benzersiz, özel bir kod üretileceği ve aile hekiminin bu kodu hastası ile paylaşacağı kaydedilerek, "Bu işlem esnasında hastalar için hastanelerde ayrıca muayene girişi yapılmayacak, herhangi bir randevu sorgulanmayacak ve hastanedeki hekimler tarafından tekrar tetkik isteminde bulunulmayacaktır. Hasta, istem tarihinden itibaren en geç 3 iş günü (mamografi ve ultrason hariç) içinde hastaneye müracaat etmezse ilgili kod geçersiz olacaktır. Aile hekimleri kendisine kayıtlı hastalar için görüntüleme tetkiklerini, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi aracılığıyla doğrudan ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından isteyebilecektir. Bu işlemlerden mamografi ile Gelişimsel Kalça Displazisi kapsamında uygun yaş grubundan (20 ile 100 günlük arası bebekler) istenilecek ultrason tetkiki için aile hekimleri kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden kişiye randevu oluşturabilecek olup randevu bilgilerini (hastane-gün-saat) hastası ile paylaşacaktır. Direkt grafi istemlerinde ise laboratuvar tetkiki ile ilgili yöntem uygulanacaktır. Laboratuvar tetkiki ve/veya görüntüleme tetkikleri için ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına aile sağlığı merkezinden yönlendirilen hastalara, kendileri için planlanan 'Hasta Kayıt Bankosu'nda kayıt işlemleri yapılarak kişi kan alma ve/veya radyoloji birimine yönlendirilecektir" ifadelerine yer verildi.

"HEKİMLER, MHRS ÜZERİNDEN RANDEVU OLUŞTURABİLECEK"

Kan tetkikleri ve görüntüleme sonuçlarının da aile hekimlerinin kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranlarına uyarı olarak düşeceği işaret edilerek, şöyle denildi: "Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, uygun gördükleri hastalarına danışmanlık hizmetlerinden faydalanmaları amacıyla sağlıklı hayat merkezlerine MHRS üzerinden randevu oluşturabilecek, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden bilgi notu düzenleyerek yönlendirebilecektir. Yönlendirilen hastaya ilişkin bilgi notu sağlıklı hayat merkezi personelinin (sorumlu hekim, diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı, fizyoterapist, çocuk gelişimci vb.) kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden görüntülenebilecektir. Sağlıklı hayat merkezi personeli, kişiye verdiği danışmanlık faaliyetleri ile ilgili bilgi notunu, kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden oluşturabilecektir. Oluşturulan bilgi notu, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler tarafından, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden görüntülenebilecektir."

"VATANDAŞLAR TÜM SONUÇLARI E-NABIZ'DA GÖRÜNTÜLEYEBİLECEK"

Ayrıca, sağlıklı hayat merkezinde görevli personelin, kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden hastaya ait son üç hekim bilgi notunu görüntüleyebileceği vurgulanarak, şunlar kaydedildi: "Sağlıklı hayat merkezlerinde görevli sorumlu hekim ve diyetisyen, herhangi bir sağlık kuruluşunda 90 gün içerisinde yapılmış olan tahlil ve tetkik sonuçlarını, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden görüntüleyebilecektir. Vatandaşlar tüm sonuçlarını kendi e-Nabız profillerinde görüntüleyebilecektir. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin dijital entegrasyonu aracılığıyla yeni eklenecek hizmet türleri (tetkik, görüntüleme, danışmanlık vb.) sağlık bilgi yönetim sistemi vasıtasıyla sisteme otomatik entegre edilebilecek olup il sağlık müdürlükleri, hastaneler ve birinci basamak tesislerince bu güncellemeler takip edilerek hizmetlerin devamlılığı sağlanacaktır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Erdem Aksoy - Güncel

Mamografi Hastane Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (31)

Çengelköylü:

AİLE HEKİMLERİNİ SANMIYORUM HASTALARLA İLGİLENECEKLERİNİ ÜMRANİYE 5 NOLU AİLE HEKİMLERİ ÖĞLEDEN SONRA SİSTEMİ KAPATIP HASTALARI GERİ ÇEVİRİYOR ON DÖNÜM BOSTAN YANGEL YAT OSMAN MİSALİ BİRDE UTANMALARIDA YOK 150 BİN MAAŞ İSTERLER

Yanıtla55256
tunaboylu:

Muhtarlara maaş vermek gibi bence bunlarda boşuna maaş verilen kişilerdir çünkü yaşlılar dışında kimse gitmiyor tüm millet hastanelerden randevu almaya odaklanmış başı ağrısa gidip beyin cerrahından randevu alan var. Geçen dahiliye doktoruna randevu almıştım önceki hasta yanlışlıkla dahiliyeden randevu almış çünkü ciğerlerinde sürekli öksürüyormuş ondan ötürü aile hekimine giden pek görmedim bizim millet boşuna hastaneleri meşgul ediyor zaten muhtarlara İstanbul gibi şehirlerde hiç gerek yoktur

Yanıtla38127
Çengelköylü:

MUHTARLARA TABİKİ GEREK YOK KALDIRIMLAR ARAÇLARLA DOLU HANGİ MUHTAR BELEDİYEYLE İŞBİRLİĞİ YAPIP ENGELLİ İNSANLARIN KALDIRIMLARI KULLANABİLECEKLERİNİ SAĞLAMAK İÇİN MANTAR DUBA KOYDURUP VATANDAŞIN KALDIRIMLARI RAHATÇA KULLANMALARI İÇİN ÇABA SARFEDEN MUHTAR VARMI

05
esrefpasali:

muhtarlik bos is kirmizi pasaport felan bom bos is..digital ortamda her isinizi ev de yapabilirsiniz..bosuna masraf..

03
Veli Babadan:

Yaşlıya gittiğini kim takip ediyor.sen onuda izin günü say, gidiyorsa 2 kişiye gidiyordur. Ona bile emin değilim

02
Serdar null:

yaşlılar insan deyilmi

01
izzet Ulas:

Pratisyen ve aile hekimleri ne iş yapar hâlâ anlamadım. Parol flakon takmaya ya da alerjik reaksiyon olabilir diye B ve C vitamini takmıyorlar. Sadece anlaşmalı olduğu reprezantın ilacı olan Agumentin ve Katarin Soğuk algınlığı tabletini yazıp gönderiyor. Bunun için 7 sene Tıp okumaya ne gerek var. Pardon ilave 3-4 yıl da 40 puanla TUS kazanıp asistanlık yapmaya. Zaten hepsini A şıkkını işaretlemeniz durumunda 25 puanı alıyorsunuz.

Yanıtla5540
Mustafa Özdemir:

çok haklısınız ne gerek var ki pırasa sapı da iş görür

00
Bülent Bey:

Yapılan düzenleme bence güzel. Aile hekimliği sistemine olumlu katkıda bulunacak olup hastahanelerdeki yükü de bir miktar alabilir. Etkinliği artırılabilir.

Yanıtla1757
Citoles Cipralex:

Aile hekimliği mevzuatını bilmeyenler atıp tutmuşlar.Bazıları görevini iyi yapmıyor olabilir ama aile hekimliği koruyucu ve birinci basamak sağlık hizmeti sunmada dinamo görevi görüyor.Kırmızı bayrak görmüş İspanyol boğası gibi herşeye saldıran çengelköylü, izzet ulaş gibi kişiler hiç de iyi niyetli değilsiniz.

Yanıtla847
Tüm 31 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title