Haberler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin Açıklaması

Abone Ol

"Biz 76 milyonun kardeşliğini çok önemsiyoruz. Kadın, genç, yaşlı, engelli, başörtülü, başı açık olsun... İnsanı kendi içinde ayırdığımız zaman özü kaybederiz. Bizim değerlerimizde vicdan, liyakat önemli. Bunların hepsini yok saydığınız, kendi içinde tek tipleştirdiğiniz bir toplumu uzun süre kalkındırmayı başarmak mümkün olmaz" "5 ilde yaptığımız pilot çalışmada 450 çifte verdiğimiz destekle 75 çiftimiz evliliğe devam kararı verdi. Bu da yüzde 17'ye denk geliyor. Bunu Türkiye'ye yaygınlaştırdığımız zaman yılda 20 bin çiftimizin evliliğini ilk aşamada kurtarmış olacağız. 2014 bunu başardığımız bir yıl olacak"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 76 milyonun kardeşliğini kadın, genç, yaşlı, engelli, başörtülü, başı açık olsun çok önemsediklerini belirterek, "İnsanı kendi içinde ayırdığımız zaman özü kaybederiz. Bizim değerlerimizde vicdan, liyakat önemli. Bunların hepsini yok saydığınız, kendi içinde tek tipleştirdiğiniz bir toplumu uzun süre kalkındırmayı başarmak mümkün olmaz" dedi.

İstanbul Suriçi Grubu Derneği tarafından düzenlenen İstanbul Hanımefendileri Toplantıları'nda konuşan Şahin, vakıfçılığın gönüllülük esasına dayalı olduğunu söyledi.

Şahin, geçmişten gelen çok önemli medeniyete, kültüre ve tarihe sahip olunduğunu ifade ederek, "Biz 76 milyonun kardeşliğini çok önemsiyoruz. Kadın, genç, yaşlı, engelli, başörtülü, başı açık olsun... İnsanı kendi içinde ayırdığımız zaman özü kaybederiz. Bizim değerlerimizde vicdan, liyakat önemli. Bunların hepsini yok saydığınız, kendi içinde tektipleştirdiğiniz bir toplumu uzun süre kalkındırmayı başarmak mümkün olmaz" diye konuştu.

"Çok zaman kaybettik"

Şahin, başörtüsü konusuna değinerek, bununla ilgili çok zaman kaybedildiğini söyledi.

Enerjinin gereksiz yerlere harcandığını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

"Birbirimizi üzdük. Halbuki hepsi bizim kardeşimiz, ülkemizin zenginliği. Bunun bir zengilik, kaynaştırma, kadeşlik olduğunu daha yeni yeni konuşabilmeye başladık. İleri demokrasi dediğimiz şey de zaten bunun gereğini yapmak; 'sen şusun, busun' demeden, biz beraberiz anlayışını bir düstür haline getirebilmek. Bunun için uğraşıyoruz."

Şahin, Suriye'de iç savaştan kaçanlara Türkiye'de evlerin açıldığını, Gaziantep'te ağırlıklı olarak kadın ve çocuklardan oluşan 125 bin Suriyeli'nin misafir edildiğini aktararak, bir taraftan onların temel ihtiyaçlarını giderirken, diğer taraftan da geleceklerine dair endişelerini gidermek için dünyanın vicdanı olduklarını vurguladı.

Nişanlı çiftlere evlilik eğitimi

Şahin, ailenin önemine işaret ederek, merhamet ve vicdanın ekim yerinin aile olduğunu kaydetti.

Bakanlık olarak parçalamadan, bozmadan dağıtmadan bu yapıyı muhafaza etmeye çalıştıklarını anlatan Şahin, bu kapsamda evlilik öncesi eğitimlere başladıklarını söyledi.

Şahin, eğitimlere başvuran nişanlı çiftlere evlilikle ilgili ihtiyaç duydukları bütün bilgilerin verildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Tabii ki bu eğitimi alan hiçbir sorun yaşamayacak anlamına gelmiyor. Ancak yaşam becerisi, sorunla karşılaştığı zaman aşabilmesi için neler yapabileceğini vermeye çalışıyoruz. Evlilikte ilk 5 yıl çok önemli. Ayrılmaların yüzde 39'u ilk 5 yılda oluyor. O yüzden biz baştan dağıtmadan, parçalamadan, düzgün bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Rehabilitasyon hizmetlerimiz evlilik boyunca devam ediyor."

Evlilikle ilgili yaptıkları bir çalışmanın sonuçlarını paylaşan Şahin, şu bilgileri verdi:

"Her yıl ortalama 550-620 bin arası evlilik oluyor, aile kuruluyor. 100-120 bin arası da boşanma oluyor. Fakat yüzde 80'i yeniden evleniyor. Bu önemli bir rakam. Yüzde 17'si de eski eşiyle evleniyor. Buna ilk baktığımda hayretler içinde kaldım. O kadar hızlı dağıtıyoruz ki, o kadar hızlı karar veriyoruz ki, bunun yanlış olduğunu yaşadığımız zaman anlıyoruz, yuvayı yeniden yapmaya çalışıyoruz. Bu nedenle 'biz bunu dağıtmadan, parçalamadan nasıl düzeltebiliriz' dedik. İşin hukuk boyutuyla, aile mahkemesi hakimleriyle çalıştık. Sonrasında da bu işin nasıl eğitimini vecereceğiz, nasıl bir destek mekanizması gerekiyor diye akademik dünya ve sivil toplumla bir araya geldik. 5 ilde yaptığımız pilot çalışmada 450 çifte verdiğimiz destekle 75 çiftimiz evliliğe devam kararı aldı. Bu da yüzde 17'ye denk geliyor. Bunu Türkiye'ye yaygınlaştırdığımız zaman yılda 20 bin çiftimizin evliliğini ilk aşamada kurtarmış olacağız. 2014'te de bunu başardığımız bir yıl olacak. Bizim en güçlü tarafımız ailemiz."

"3 bin yuvayı ısıttık"

Bakan Şahin, 14 bin çocuğun bakanlığa bağlı yuvalarda kaldığını belirterek, koğuş sisteminden çıkıp çocukları, sevgi evlerinde ve çocuk evlerinde yetiştirmek istediklerini kaydetti.

Koruyucu ailenin önemine değinen Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çocuğun fiziki ihtiyaçlarına bakarsanız bakın, o çocuğa yuva sıcaklığını vermezseniz, annenin, babanın vereceği iletişimi, özgüveni, sevgiyi, şefkati hissetiremezseniz, bu kadar emeğe yazık oluyor. Bu yüzden koruyucu aile sisteminde bir kampanya başlattık. 3 bin çocuğumuzu ailesiyle buluşturduk. 3 bin yuvayı ısıttık, çocukların üşüyen ellerini, gönüllerini ısıttık. Sadece çocuklar değil, aileler, anneler, babalar da çok mutlu. Evlat edinmek için uzun zaman gerekiyor. Evlat edinmek için bekleyen 15 bin anneyi, babayı bu kampanyanın içine aldık."

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun eşi Gül Mutlu'nun da katıldığı toplantıda, Bakan Şahin'e tablo hediye edildi. Şahin, toplantının sonunda kadınlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title