AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş Almanya'da
(Anadolu Ajansı - Erbil Başay) Köln (AA) – Almanya'nın Köln kentinde temaslarını sürdüren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk kökenli milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.
(Anadolu Ajansı - Erbil Başay) Köln (AA) – Almanya'nın Köln kentinde temaslarını sürdüren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk kökenli milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.
Avrupa Demokrasi Vakfı'nın düzenlediği toplantıya katılan Kurtulmuş, AK Parti'nin Avrupa'da kurumsal yapılanması, Almanya'da 22 Eylül'de yapılacak genel seçimler, Almanya'da yaşayanların anadil sorunu ve bedelli askerlik konuları hakkında sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin sorunlarını dinledi.
Ortak sorunların daha etkili çözülmesi için birlik çağrısında bulunan Kurtulmuş, Almanya'da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insanın sayısal gücünü siyasi güce çeviremediği için de eleştirdi.
" Almanya'da yaşayan Türkler'in sorunlarını Ankara'da oturarak çözemeyiz" diyen Kurtulmuş, sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını desteklediklerini ifade etti.
Siyasi Partiler Kanunu gereği yurt dışında temsilcilikler kurma olanağının bulunduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Temsilcilikler Almanya gibi önemli noktalarda kurulmalıdır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ABD ziyaretinde bunu belirtmişti. Köln, Brüksel, Paris, Londra ve Washington'da partimizin temsilcilikleri mutlaka açılacaktır. Zaten Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşları var. Tüm Türk vakıf ve cemiyetlerin güçlenmesini destekliyoruz. Ancak resmi bir temsilcilik Türk-Alman ilişkilerinin genişletilmesi için yararlı olacaktır. Öte yandan Türk siyasi partiler genel anlamda Think Tank gibi bağımsız kuruluşların desteğiyle yapısal değişikliklere gitmelidir" şeklinde konuştu.
Sivil toplum kuruluşları temsilcilerine ana dil ile ilgili projeler geliştirmeleri gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Türkçe önemli. Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kamu araçları sayesinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarıyla ilgileniyoruz. Ancak burada sizler, yeni projeler geliştirmeli ve burada yaşanan sorunları bize rapor etmelisiniz ki, size Türkiye'den daha etkili biçimde yardımcı olabilelim. Okullardaki Türkçe derslerinin yetersiz olduğu ortada. Bu yüzden kalıcı projelere ihtiyacımız var. Evde iyi derecede Türkçe konuşulmuyorsa, bu çocuklara yansır. Bu hepimizin görevidir. TRT gibi kitle iletişim araçlarının anadili özendirmesine yönelik çalışmaları artmalıdır."
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Başkanı Süleyman Çelik, Almanya'da yaşayan ve burada sandığa gitme olanağı bulunan yaklaşık 600 bin Türk kökenli insanın olduğunu hatırlattı.
Çelik, sivil toplum kuruluşlarının bu insanları seçimlere katılmaları için teşvik etmesi gerektiğini belirtti.
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Yeşiller Partisi Milletvekili Arif Ünal, göçmenlerin siyasi katılımının Türkiye'den değil, Almanya'dan teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.
Göçmenlerin de Almanlar gibi heterojen bir yapıda olduklarını vurgulayan Ünal, "Onların da oyları eşit orantıda farklı partilere gidiyor. Seçim hakkı olan 600 bin Türk kökenli göçmen aynı partiye oy verecek bir kitleyi teşkil etmiyor. Göçmenler siyasi görüşlerinden ziyade sorunlarına çözüm bulacak partileri destekleyecek" dedi
Müslüman Kadınlar Merkezi temsilcisi Ali Kılıçarslan ise bedelli askerlik ve pasaport harçlarının Almanya'da yaşayanlar için maddi külfet teşkil ettiğini belirtti.
Almanya'da yaşayan çoğu gencin işsiz olduğunu ve sosyal yardım aldığı ifade eden Kılıçarslan, bu kişilerden 10 bin avro gibi yüksek bir meblağın istenemeyeceğini, bu yüzden evlenemeyen gençlerin bulunduğunu, bu durumun düzeltilmesini gerektiğini kaydetti.
Toplantıya çok sayıda Türk sivil toplum kuruluşunun temsilcisi katıldı. - Berlin