Haberler

AK Parti Tüzüğünde 9 Madde Değişiyor! Genel Başkan Vekilliği ve 'Rabia' Tüzüğe Giriyor

Güncelleme:
Abone Ol

Hayati Yazıcı, tüzükte 9 maddede değişiklik yapıldığını duyurdu. Genel Başkanvekilliği ve 'Rabia' tüzüğe giriyor. 3 dönem kuralı da esneyebilecek.

AK Parti Hukuk İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AK Parti Tüzüğü'nde 9 maddeden oluşan değişiklik kapsamında, tüzüğün 4. maddesine "AK Parti, temel amaç ve hedefler doğrultusunda, 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' anlayışını sarsılmaz bir ilke olarak kabul eder." ibaresinin ekleneceğini bildirdi.

Yazıcı, yarın yapılacak AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'ne sunulacak tüzük değişiklik teklifine ilişkin parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ KOMİSYONU OLUŞTURULDU

AK Parti Merkez ve Karar Yönetim Kurulu'nun (MKYK), tüzük değişikliğine ilişkin, kendisinin başkanlığında toplandığını hatırlatan Yazıcı, Genel Sekreter Abdulhamit Gül, Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Fatih Şahin, Kadın Kolları Genel Başkanı Lütfiye Selva Çam, Gençlik Kolları Genel Başkanı Melih Ecertaş ile AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat'ın yer aldığı tüzük değişikliği komisyonu oluşturulduğunu söyledi.

GENEL KURUL'A SUNULACAK

Komisyonun, çalışmalarını tamamladığını ve MKYK'ya ilettiğini, MKYK'nın da yapılan çalışmayı uygun bularak, karara bağlanmak üzere Genel Kurul'a sunulmasına karar verdiğini açıkladı.

Yazıcı, AK Parti Tüzüğündeki 9 maddede yapılacak değişiklik teklifinin ana omurgasını, "Temel Amaçlar" başlıklı 4. maddenin, 16. fıkrasına eklenen hükmün oluşturduğunu aktardı.

Yazıcı, söz konusu fıkraya eklenecek ibareyi şöyle açıkladı:

"AK Parti, köklü devlet geleneğimizin üzerine bina edildiği 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' ilkesini siyasetinin merkezi olarak görür. Milletin tüm fertleri, hiçbir ayrım gözetilmeksizin ülkemizin birinci sınıf vatandaşlarıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşları tek bir milleti teşkil eder. Bayrağımız bağımsızlığımızın ortak sembolüdür. Şehitlerimizin emaneti olan, milletimizin üzerinde yaşadığı, bayrağımızın özgürce dalgalandığı toprak, vatanımızdır. Devlet, milletimizin ortak eseridir. AK Parti, yukarıda belirtilen temel amaç ve hedefler doğrultusunda, 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' anlayışını sarsılmaz bir ilke olarak kabul eder."

GENEL BAŞKAN VEKİLİ, MKYK ÜYELERİ ARASINDAN BELİRLENECEK

AK Parti Tüzüğü'ne "77/A" başlığı altında yeni madde ihdas edileceğini açıklayan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Maddenin başlığı 'Genel Başkan Vekili'. Madde 77/A, 'Genel başkan vekili, MKYK üyeleri arasından genel başkan tarafından belirlenir. Genel başkan vekili, genel başkanın verdiği görevleri ifa eder, yetkileri kullanır. Genel başkanın yokluğunda, genel başkan vekili MKYK ve MYK toplantılarına başkanlık eder. Bu madde hüküm, yan kuruluşlar ile genel merkez dışındaki teşkilat kademelerinde uygulanmaz.' Bir genel başkan vekili olacak, alt kademeler, kademe başkanlarının vekili diye bir statü oluşturamayacaklar."

MKYK'nın görev ve yetkilerini düzenleyen 77. maddede de düzenleme yapılacağını bildiren Yazıcı, teşkilat çalışmalarının, AK Parti'nin merkezi ve omurgası olduğunu vurguladı.

Yazıcı, teşkilatların kurulması, kaldırılması, teşkilat yönetim kurullarının üye sayılarının artırılması, azaltılması ve başkanlık divanı denilen teşkilat başkan yardımcılarının sayılarının belirlenmesi, gerektiğinde azaltılması, çoğaltılması konularında karar verme yetkisinin MKYK'ya aktarıldığını dile getirdi.

Bu alandaki çalışmaların çok tempolu olduğuna dikkati çeken Yazıcı, bu nedenle söz konusu yetkilerin, partinin en yetkili karar verme organı MKYK'ya verildiğini ifade etti.

MKYK DAHA SERİ ÇALIŞACAK

Bir maddeyle daha MKYK'ya görev ve yetki aktarıldığını belirten Yazıcı, şunları söyledi:

"Bu da Siyasi Partiler Kanunu, anayasa ve ilgili mevzuatın yasakladığı alanlar dışında, tüzükte belli bir genel merkez organının görev ve yetkisinde olan konular dışında, parti politikaları, adaylık şartları ve kısıtlamaları, seçimler ve benzeri konularla ilgili her türlü prensip ve istisnai nitelikte karar alma ve uygulama yetkisini de MKYK'ya aktardık. Böylece partinin en yetkili karar organı olan MKYK'yı daha esnek, ihtiyaçları daha seri ve etkin bir biçimde karşılayacak donanıma kavuşturduk."

Bir diğer değişikliğin, disiplin düzenlemesi alanına ilişkin olduğuna işaret eden Yazıcı, tüzüğün 116. maddesinde disiplin yaptırımları bakımından geçici ihracı gerektiren kurallar ve fiillerin tanımlandığını hatırlattı. Yazıcı, bu maddeler arasında yer alan üç fıkranın, partiden kesin ihraç düzenlemesini içeren 117. madde kapsamına alındığını bildirdi.

KÖTÜYE KULLANILAN İHRAÇ EDİLECEK

Hayati Yazıcı, bu kapsamda, "Seçimlerde partiden olur almadan bağımsız aday olmak. Diğer partilerin ya da bağımsız adayların propagandalarını yapmak veya parti adayları aleyhine çalışmak.", "Partiyi ve parti çalışmalarını alet ederek, çıkar sağlamak. Partili olmayı nüfuz olarak kötüye kullanmak.", "Usulüne uygun olarak alınmış grup kararlarına uymamak." fiillerinin, tüzüğün kesin ihraç fiillerini düzenleyen kategoriye aktarıldığını belirtti.

Yazıcı, 9 maddeden oluşan tüzük değişikliği teklifinin yarın genel kurulda müzakere edileceğine ve karara bağlanacağına işaret etti.

ÜÇ DÖNEM KURALI GEREKTİĞİNDE ESNETİLECEK

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yazıcı, "Tüzükte değişiklik yapılan maddeler arasında üç dönem kuralı da yer alıyor mu?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Tüzüğümüzde teşkilatta başkanlık, milletvekilliği, belediye başkanlıkları statüleri açısından üç dönem yasaklaması var. Bu yasak devam ediyor ama bu alanlara ilişkin, uygulamada partinin ihtiyaçlarını dikkate almak suretiyle elbette ki Türkiye'ye ilişkin siyaset üretiyoruz, vizyonumuz, perspektifimiz var. Teşkilatlarımızı en iyi şekilde konumlandırmak, en verimli sonuçları alabilmek, en kaliteli hizmeti üretebilmeye odaklanmış olan partimiz, bu yasaklamayı koruyor ama bu alanlara ilişkin gerekmesi halinde istisnai nitelikte karar alabilecek donanıma kavuşturuluyor. Yani üç dönem yasaklaması devam ediyor ama gerekmesi halinde o alanlarda, parti politikaları dikkate alınmak suretiyle inisiyatif kullanmak yetkisiyle MKYK donatılmış hale getiriliyor. Genel Kurul bunu onaylarsa."

RABİA TÜZÜĞE GİRECEK

"Tüzüğün dördüncü maddesi Rabia'yı mı içeriyor?" sorusu üzerine Yazıcı, "Dördüncü maddeye eklediğimiz fıkra, 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet.' Elbette bu Rabia'yı temsil ediyor. Bu, bizim partiyle siyasetimizle ilgili hemen hemen her toplantıda, her gündem konusu olan yerde bunlar dile getiriliyor. Parti kuruluş aşamalarında, Afyon toplantılarında bu dört temel umdeye vurgu yapılıyordu. Bunu bu defa tüzüğe dercettik. Bunu da Rabia olarak ifade ediyoruz, bu anlama geliyor." diye konuştu.

VEKİLLİK YALNIZCA GENEL BAŞKANLIK İÇİN OLACAK

"Genel başkan vekilliği maddesinde, 'MYK, MKYK'ya genel başkan yokken başkanlık edebilir ama genel merkez dışındaki teşkilat kademelerinde uygulanmaz.' dediniz. Bundaki kasıt nedir?" sorusu üzerine Yazıcı, "Diyelim ki Ankara İl Başkanı, 'Genel merkezde var, ben de bir il başkan vekili oluşturayım.' Böyle bir tasarruf yapamayacak. Bizim teşkilatlarımız hep merkeze bakarak şekillenirler, yani alt kademelere ve yan kuruluş dediğimiz kadın ve gençlik kollarımız, ihdas maddesiyle getirdiğimiz vekillik prosedürünü uygulamayacaklar. Onu uygun görmüyoruz. Partide bir vekillik prosedürü var, o da genel başkan vekilliğidir. Sadece genel merkezde söz konusu olacak." açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Ak Parti Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title