AK Parti Milletvekili Uslu: Işid Üzerinden Olumsuz İslam Algısı Rağbet Görmüyor
Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, Anna Lindh Vakfı'nın 2014 yılı raporunun, IŞİD üzerinden yaratılmak istenen olumsuz İslam algısının, toplumlar nezdinde çok fazla rağbet görmediğini ortaya koyduğunu söyledi.
Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, Anna Lindh Vakfı'nın 2014 yılı raporunun, IŞİD üzerinden yaratılmak istenen olumsuz İslam algısının, toplumlar nezdinde çok fazla rağbet görmediğini ortaya koyduğunu söyledi.
Aynı zamanda Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı olan Zeynep Karahan Uslu, AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun ile birlikte kurulun Roma'daki toplantısına katıldı. İtalya Temsilciler Meclisi'ne ait salonlardan birinde yapılan toplantıda ayrıca, 10 yıl önce Mısır'ın İskenderiye kentinde, Akdeniz'in her iki kıyısındaki toplumların ve insanların birbirlerine yakınlaşması ve ortak projeler gerçekleştirmesi amacıyla kurulan Anna Lindh Avrupa-Akdeniz Kültürler Arası Diyalog Vakfı'nın 2014 yılı raporu üzerine değerlendirmeler de yapıldı. Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, 'Avrupa-Akdeniz bölgesinde kültürlerarası ve sosyal değişim eğilimleri' başlıklı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 13 ülke halkının değerleri ve algılarını içeren raporu gazetecilere değerlendirdi.
KADIN MİLLETVEKİLİ KONUSUNDA TÜRKİYE GERİYE GİDİYOR TESPİTİNE İTİRAZ
Öncelikle raporda, "Türkiye: Büyüme ve Üçüncü Sektörün Genişlemesi" başlığıyla Dr. Necdet Sağlam ve Tevfik Başak Ersen tarafından kaleme alınan bir makalede büyük hata yapıldığını belirten Karahan Uslu, bunu şöyle anlattı:
"Ülkemiz adına esef verici olan, iki akademisyenin Türkiye hakkında yazdığı makalede hiçbir şekilde doğru olmayan bazı bilgilerin yer almasıydı. Şöyle ki; 1937'deki kadın parlamenter oranının çok altında kalan bir 2014 Türkiye'sinden bahsediliyor raporda. Verileri doğru anlayamamış akademisyen olmasına rağmen buna imza atanlar. O dönemde 399 milletvekilinin 18'i kadın. Oysaki burada yüzde 18'i kadınmış gibi belirtilerek, şimdi bunun gerisinde kaldığımız ifade ediliyor. Oysaki yüzde 4.5'e denk geliyor 1937'deki kadın temsili. Burada bu hatayı düzelttim ve daha sonra yazılı olarak da bunu göndereceğiz."
Bilginin yanlış olduğunu hem de bir atıfta bulunulmadığına dikkat çeken Zeynep Karahan Uslu, "Cumhuriyet tarihinde en yüksek kadın siyasetçi temsilini yakaladığımız bir dönemde, elbette ki daha iyisini hedefliyoruz, ama gerçeklik olarak bunu yakalamış olduğumuz dönemde uluslararası arenada dünya parlamenterlerine sunulan bir raporda bu tür yanlış bilgilerin, Türk akademisyenler eliyle yayınlanmış olması üzüntü vericiydi" diye tepkisini dile getirdi.
MEDYANIN OLUMSUZ İSLAM ALGISI YARATMASI
Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, halihazırda bölgede yaşanan trajik gelişmeler düşünüldüğünde söz konusu raporun, Akdeniz'in kuzey ve güney kanadını temsil eden toplumların birbirleri hakkındaki algılarının ölçümlenmesi ve bunun paylaşılmasını kapsaması bakımından değerli bir çalışma olduğunu söyledi. Karahan Uslu, rapordaki ilgi çekici verilerden birini şu sözlerle paylaştı:
"Bütün medyanın, tüm olumsuz bakış açılarını IŞİD üzerinden İslam algısına yönelik pompalıyor olmasına rağmen, bunun toplumlar üzerinde çok fazla rağbet görmediğini ortaya koyması. Aslında ülkelerin genel bakış açısından ziyade, zaman içerisinde oluşmuş olan ülke algılarına göre bakışların farklılık gösterdiğini, tekçi yaklaşımların karşılıklı olarak İslam toplumlarında ve Batı toplumlarında var olmadıklarını göstermek gibi çok önemli bulguları da ortaya koymuş olması."
Milletvekili, insanlık tarihinin en acı verici savaşlarından birinin yaşandığı bir ülkede; Suriye'de dahi böyle bir bilimsel araştırmanın yapılıyor olmasının bu rapora farklılık ve biriciklik kattığını ifade ederek, "Çünkü bu kadar çok sıkıntının yaşandığı coğrafyaların tamamında aynı araştırmanın yapılabildiği daha derin çalışmayı kolay kolay elde etmek de her zaman mümkün olmuyor. Bunu da, parçası olduğumuz Akdeniz İçin Birlik Süreci'nin katkılarıyla kurulan bu vakfın, kültürlerarası iletişime yaptığı ciddi bir katkı olarak ifade edebiliriz" diye sözlerini sürdürdü.
Zeynep Karahan Uslu, Avrupa-Akdeniz sürecinin devam ettirilebilmesi konusunda ön plana çıkan politik konuların yanı sıra, en kolay ve en verimli katkıların alınabileceği kültür ve kültürlerarası iletişim alanını da işaret etti.
"TOPLANTININ MERKEZİNDE TÜRKİYE VARDI"
Toplantıda ele alınan önemli konulardan birinin de 'savaşlar ve göçlerin yarattığı yıkıcı etkiler' olduğunu aktaran Zeynep Karahan Uslu, "Bu anlamda da toplantının merkezinde Türkiye vardı desek yalan olmaz" dedikten sonra şöyle konuştu:
"Hemen her konuşmacının atıf yaptığı bir ülke oldu bu. Biz de buna karşılık olarak, Avrupalı parlamenterlerin bulunduğu bir zeminde şunu da ifade etme gereği hissettik: dünyanın bu konuda sadece konuşan ya da Türkiye gibi ülkelere başta Türkiye'ye teşekkürlerini ifade ederek konuyu geçiştiren bir pozisyona geçmekten artık vazgeçmesinin çoktan zamanı gelmiş ve geçmiştir."
Bölgedeki göçmenler konusunda tüm dünyanın 200 milyon dolara yakın para harcadığına, her gün 8 binden fazla hastaya hastanelerinde bakan, 30 bin küsur yeni bebeğin topraklarında dünyaya geldiği Türkiye'nin ise 4 milyar Euro'dan daha fazla bir harcama yaptığını anımsatan Zeynep Karahan Uslu, "Avrupa'nın, kendi sınırlarını koruma anlamında bizim gibi ülkeleri sadece alkışlamakla yetinmesinin ne kadar yanlış ve yetersiz bir yaklaşım olduğunu, özellikle burada siyasi temsilcilere ifade ettik. Gerçekten samimilerse ve 'evrensel değerler' dedikleri kelimelerden ibaret değilse, siyasi temsilcilerden, Türkiye'nin NATO'ya ve BM'ye sunduğu yol haritasına da katkı sağlamalarını beklediğimizi ifade ettik" dedi. - Roma