Haberler

AK Parti'nin Anayasa Taktiği! CHP ve MHP'nin Karşı Çıktığı Maddelere HDP Formülü

Güncelleme:
Abone Ol

AK Parti, komisyonda CHP'nin karşı çıktığı maddeleri MHP ile, MHP'nin karşı çıktıklarını CHP ile, ikisinin de karşı çıktığı maddeleri ise HDP ile geçirmeyi planlıyor.

Ak Parti, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasi parti liderleriyle görüşmelerinin tamamlanmasının ardından kurulması olası TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda bu kez kararların "oybirliği"yle değil "salt çoğunluk"la alınmasını istiyor. Ak Parti, bu yöntemle CHP'nin karşı çıkacağı maddeleri MHP, MHP'nin karşı çıkacağı düzenlemeleri CHP, her ikisinin olumsuz yaklaşacağı maddeleri de HDP ile çıkarma hesabı yapıyor.

KOMİSYON BAHÇELİ GÖRÜŞMESİNDEN SONRA NETLEŞECEK

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında CHP ile yeni bir TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulması yönünde görüş birliğine varan Başbakan Davutoğlu'nun, pazartesi günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yapacağı görüşmenin ardından komisyonun kurulup kurulmayacağı, nasıl bir yöntemle çalışacağı ve kaç üyeden oluşacağı netleşecek.

HDP'Yİ SÜRECE DAHİL ETME FORMÜLÜ

Komisyonun kurulmasına karar verilmesi durumunda HDP'nin sürece nasıl dahil edileceği konusu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın çağrısına bırakılacak. Kahraman'ın tüm siyasi partilere komisyona üye vermeleri çağrısında bulunması ve bu yöntemle HDP'nin de komisyonda temsil edilmesi formülü öne çıkıyor.

AK PARTİ OY BİRLİĞİ KRİTERİ İSTEMİYOR

Ak Parti, komisyonun kurulması durumunda bu kez geçen seferki gibi bir çalışma yöntemi istemiyor. Geçen yasama döneminde kurulan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, her partiden 3'er milletvekilinden oluşmuş, kararlarda ise "oy birliği" kriteri benimsenmişti. Komisyonun 2 yıl süren çalışmaları sonucunda yalnızca 60 maddede uzlaşılabilmiş, AK Parti'nin başkanlık sistemi dayatması nedeniyle komisyon dağılmıştı.

AK Parti, bu kez her partiden eşit sayıda temsili kabul etmekle birlikte alınacak kararlarda "oybirliği" kriterini istemiyor. AK Parti, oybirliği yerine "salt çoğunlukla" karar alınmasının komisyonun çalışmalarının kısa sürede sonuçlandırılması açısından daha işlevsel olacağını düşünüyor.

MADDEYE GÖRE UZLAŞI

AK Parti, bu yöntemle tüm partilerle birebir uzlaşı aramak yerine her partiyle tek tek maddeler üzerinden pazarlık yaparak sonuç alma hesabı yapıyor. AK Parti, CHP'nin destek vermediği bir maddeyi MHP ile, MHP'nin karşı çıktığı bir maddeyi CHP ile, her iki partinin de olumsuz yaklaştığı bir düzenlemeyi HDP ile çıkarma yoluna gidebilecek.

AK Parti yöneticileri "Geçen dönem oy birliği kriteriyle çalışmalar yapıldı, ama sonuç alınamadı. Oy birliği yerine salt çoğunluk ya da makul bir oy nisabı benimsenirse maddelerde uzlaşmak daha kolay olacaktır. CHP'nin istemediği bir düzenlemeyi MHP isteyebilir. O zaman o madde AK Parti-MHP uzlaşısıyla kabul edilir. Aynı şekilde MHP'nin karşı çıktığı bir madde AK Parti, CHP ve HDP uzlaşısıyla düzenlenebilir" dedi. (Kaynak: Cumhuriyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Devlet Bahçeli AK Parti Sıkıcı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (56)

gasp edilmiş özerklik hakki:

Ni anayasaya yazdirin tamamdir artik sehit haberi gelmez

Yanıtla259
haci bekir:

sen ne diyon cinli sarali cinliiiii

15
UZAILI TURK:

YASALAR GELSIN GELMESIN - DEVLETI YONETEN TEK ADAMDIR. TEK ADAM KALACAK.

Yanıtla302
MAHİR:

Anayasa da türk kelimesinin kalkıp türkiyeli olarak değiştirilmesi lazım türk demek diğer halkları hiçe saymaktır eğer türkiyeli olsa emin olun herkes gururlanarak türkiyeliyim der pekk sorunu da kalmaz. Büyük devlet olmak istiyorsak bu tür maddelerin değiştirilmesi lazım. . Hindistan da her dinden, ırktan millet var milyar küsür nüfuslu ülkede böyle bir sorun yok. Amerika neden bu kadar güçlü sanıyorsunuz siyahisi bile polis ve asker olmuş hepsi amerikalıyız diyor Allah amerikayı korusun diyor. .

Yanıtla225
YÖRÜK:

almanya - alman fransa-fransız japonya-japon peki niye türkiye-türkiyeli? ha diyebilirsin amerika-amerikalı. ama biz amerikalıla rgibi toplama bir millet değiliz bu devleti türkler kurdu o zaman ben gurula türküm derim. türkiyeli sığıntılığı ifade eden bir ifade. TÜRKİYE TÜRKLERİ ÜLKESİ DEMEK BUNUNLA BAĞANTILI OLARAK TÜRKİYELİ TÜRKLERİN ÜLKESİNDE YAŞAYAN KİŞİ DEMEK. ANCAK BEN SADECE TÜRKLERİN ÜLKESİNDE YAŞAYAN BİR KİŞİ DEĞİLİM VE BU ÜLKENİN SAHİBİYİM VE BU YÜZDEN TÜRKÜM

410
Akp yapar yine yapacağını bu sefer geç:

Ne çizgileri var nede duruşları millet yine uyutulduk diyecek.

Yanıtla126
metin-x:

Anayasayi degistirip Recep Baskan olunca ne degisecek. . . ülke refahami kavusacak. . . . yaptigi Milyarlarca yolsuzlugun ve isledigi Anayasa suclarinin hesabini vermemek icin Baskanlik diye yutturmak istedigi Hitler rejimine gecisidir uyanin ey millet meclisteki tüm partiler Türk düsmani bölünme yasalari cikarip Anayasadan Türklügü silmek istiyorlar bu yeterli kanit degilmi ))

Yanıtla224
ÇOK.MANTIK.AZ.DUYGU:

BAŞKA TÜRLÜ BİR ÇÖZÜM OLAMAZ MHP KÜRT GERÇEKLİĞİNİN ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALINMASINA RAZI OLMAZCHP DESEN ÜNİTER LAİK FAŞİZMİN İHRACINA İZİN VERMEZ. EN DOĞRUSU BU YETER ARTIK 100 YILLIK BİR SORUN BAŞKA TÜRLÜ ÇÖZÜLMEZ AKILLI OLALIM. EMİN OLUN BÖYLE BİR ANAYASA ENÇOK DÜŞMANLARIMIZI KORKUTACAK. HAYDİ BEYİN KULLANMA ZAMANI KÜRTLER VE TÜRKLER İKİ TARAF İÇİNDE SÜPER BİR FIRSAT ÖLÜMLER DURSUN. . .

Yanıtla185
BOP:

Üniter devlet yerine feodal bir devlet yapısı düşmanları korkutacak sen BOP eşbaşkanısın snaırım

28
müslüman türk:

Akpsanaoy yok artık ülkenin haline bak barış artık

Yanıtla616
Tüm 56 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title