Haberler

Akdeniz'de Kirliliği 'Mavi Kart' Önleyecek

Abone Ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın denizlere çöp ve atık boşaltılmasının önüne geçmek için Türkiye'de ilk olarak Muğla'da başlatttığı 'Mavi Kart' uygulaması, Antalya'da da hayata geçirildi.'Mavi Kart'uygulaması ile online takibe alınan ticari ve...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın denizlere çöp ve atık boşaltılmasının önüne geçmek için Türkiye'de ilk olarak Muğla'da başlatttığı 'Mavi Kart' uygulaması, Antalya'da da hayata geçirildi. 'Mavi Kart'uygulaması ile online takibe alınan ticari ve özel tüm tekneler, hiçbir atığını denize bırakamayacak, bırakan olursa anında tespit edilecek.

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın ilk olarak Muğla Valiliği döneminde uygulamaya başlattığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da desteği ile Antalya'ya taşıdığı Mavi Kart'ın startı, Kaleiçi Yat Limanı'nda yapılan törenle verildi. Törene Vali Ahmet Altıparmak, Bakanlık Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yaşar Güvenç ile davetliler katıldı.

Mavi Kart uygulamasının Muğla'da bir hayal ile ortaya çıktığını belirten Vali Altıparmak, ilk başta uygulanabilirliğine hiç kimse inanmazken, 3-5 inançlı kişinin gayreti ile bugün çok başarılı hale geldiğini ve Bakanlığın da desteği ile uygulamanın Antalya'ya taşındığını açıkladı. Antalya'da sabah saatlerinde, Kaş bölgesinde ise öğleden sonraları denizde bazı teknelerin atıklarının görüldüğünü anlatan Altıparmak, bunu yapanları kınadığını belirterek, "İçine girip yüzdüğünüz denize nasıl kendi pisliğini bırakabiliyorsun?" dedi. Bazı turistik tesisler, restoran veya konutlar ile akarsu kenarındaki tarım arazilerinden bırakılan ilaç atıkları gibi etkenlerle de denizlerin kirletildiğini belirten Altıparmak, Antalya'da yürütülen envanter çalışmalarıyla bu noktada ciddi yol alındığını, 170 olan mavi bayrak sayısının da 200'e yükseltildiğini açıkladı.

KART KULLANMAYANLARA CEZA

Mavi Kart uygulaması ile Antalya'da 14 ayrı noktada atık alım tesisi oluşturulduğunu ve teknelere de 2 bine yakın kart dağıtımı yapıldığını belirten Genel Müdür Mehmet Baş ise hem ticari hem de özel tüm teknelerin kartı kullanma zorunluluğu olduğunu söyledi. Yurtdışından gelen teknelerin de bu sistemde takip edileceğini belirten Baş, Mavi Kart kullanmadığı tespit edilen teknelere ise idari cezalar uygulanacağını kaydetti.

TEKNE SAHİPLERİNE ÇAĞRI

Antalya'da denizlerin temiz olduğunu ve bunun sürdürülebilirliği için Mavi Kart uygulamasına tekne sahiplerinin duyarlılığının çok önemli olduğunu belirten Başkan Mustafa Akaydın ise "En büyük zenginliklerimizden biri çevremiz ve denizimizin temiz olması. Yıllardır aldığımız numunelerde en küçük bir kirliliğe rastlanılmadı. Denizlerimizi temiz tutmalıyız, korumalıyız ve bu sürdürülebilir olmalıdır" dedi.

ÇÖPLERİN DENİZE BOŞALTIMI ENGELLENİYOR

Mavi Kart Elektronik Atık Takip Sistemi ile ne kadar atık oluştuğu, atıkların hangi kıyı tesisine verildiği, ne şekilde bertaraf edildiği, web ortamında online olarak her bir tekne için ayrı ayrı takip edilebiliyor. Online olarak takip edildikleri için hiçbir tekne atıklarını denize bırakamayacak. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Altıparmak Türkiye Antalya Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title