Haberler

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Grubu Heyeti Gaziantep Üniversitesi'nde

Abone Ol

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Grubu Gaziantep Üniversitesi'ni ziyaret etti.

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Grubu Gaziantep Üniversitesi'ni ziyaret etti.

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Grubu Heyeti, Rektörlük Senato Toplantı Salonunda çözüm sürecine ilişkin görüşmek üzere Gaziantep Üniversitesi Rektörü ve Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, GAÜN Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Gür, Prof. Dr. Türkay Dereli, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Cahit Bağcı, Doç. Dr. Murat Agari ve Zirve Üniversitesi yöneticilerinin katılımıyla toplantı gerçekleştirildi.

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Başkan Yardımcısı Kezban Hatemi, Ahmet Faruk Ünsal, Etyen Mahçupyan, ve Fazıl Hüsnü Erdem'den oluşan Akil İnsanlar Heyetinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, çözüm sürecine ilişkin olarak bir akademik görüş alış-verişi içerisinde olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Prof. Dr. Coşkun, "Dünyada önemli bir ülke haline gelen, kural koyan ülkelerden biri halene gelen Türkiye'mizin kendi iç sorunlarına dair, terör sorununa dair çözüm sürecinde herkesin bir şekilde katkı vermesi kaçınılmazdır" diye konuştu.

"Üniversiteler toplumum sorunlarına bigane kalan, kendi tel duvarlarının içerisinde yaşayan, kendi elit tavırları içerisinde yaşayan yer olmaktan ziyade toplumun gelişmişliğine katkıda bulunacak, toplumun bir şekilde ileri gitmesine öncülük edecek lokomotif yerler olmalıdır" diyen Prof. Dr. Coşkun, "Eğitim fonksiyonunun yanı sıra bilgiyi üretecek, hem teknik bilgiyi, hem sosyal bilgiyi üretip toplumla paylaşacak yer olmalıdırlar. Bu vizyondan hareketle geçtiğimiz 5 yıl içerisinde şehir bazında olsun, bölge bazında olsun, ülke bazında olsun bu çerçevede hareket ediyor ve özelliklede toplumla bütünleşme, etken konumda topluma bir şeyler üretme anlamında çaba gösteriyoruz. Aynı zamanda, Zirve ve Hasan Kalyoncu Üniversitesiyle bu çerçevede hareket etme konusunda iş birlikteliği içerisindeyiz" diye konuştu.

Prof Dr. Coşkun, "Türkiye'nin ayak bağlarını biz çözdükçe, elindeki palangalardan kurtuldukça Türkiye, dünyada önü açık ve kimsenin tutamayacağı bir ülke haline gelir. Üniversite olarak bu sürece ne katkı verebiliriz, bu süreç içerisinde nasıl teorik ve pratik anlamda katkıda bulunabiliriz, doğrusu bir zihin çabası içerisindeyiz. Bu anlamda da birliktelik belki buna boyut kazandıracaktır" şeklinde konuştu.

"Gaziantep, barışın, müteşebbis ruhun ve bu ülkeye bir şeyler üretmenin kenti olarak öne çıkan bir kenttir" diyen Prof. Dr. Coşkun, "Gaziantep sıradan, kendi içerisine kapanık, bıkkınlık içerisinde olan bir kent değildir. 10 Yıl öncesine oranla göç yoluyla nüfusu ikiye katlansa bile ağırlıklı olarak kendisinin doğusunda olan illerden aldığı göçle nüfusu artan bir ilde bugün gelinen noktada Türkiye'nin ekonomisini taşıyan kentlerden biri haline gelmiştir. Bütün bu göçün sosyal, ekonomik dezavantajlarına rağmen bunu avantaja çevirebilmiş ve en azından bu yolda ciddi mesafeler almış bir kenttir. Gaziantep'in bu yapısıyla terör hadisesine meydan vermeden, halkların barış içerisinde yaşadığı ve bir çok sonunu çözmesi nedeniyle Türkiye'nin bir çok kentine örnek olabilecek bir kettir. Bu kentin Üniversitesi olarak bu konularda biz de duyarlıyız" diyerek, ülkemiz bazında bu iklimin oluşması, bu atmosferin ortaya çıkması hususunda Üniversite olarak neler yapabilirizin çabasını gösteriyoruz şeklinde konuştu.

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, "Bir süreden beri devam etmekte olan çözüm süreci daha çok genel olarak kamuoyu ne düşünüyor, duygu ve düşünceleri neler, değişik kesimlerin, farklı kentlerin talep ve beklentileri ya da endişeleri neler bunları tespit amacıyla gittiğimiz yerlerde farklı aktörlerle, sivil toplum örgütleriyle, meslek kuruluşlarıyla, siyasetçilerle, medya ile görüş alış-verişinde bulunuyoruz" diye konuştu.

"Gaziantep sorunu derinden yapıcı olarak yaşayan şehirlerimizle ülkenin geri kalanı arasında en kritik, en önemli geçiş şehridir" diyen Ensaroğlu, "Epeyce göç almış ve çatışmanın, şiddetin en çok olduğu yıllarda dahi pek olaylarla adı anılmamış ama geçtiğimiz aylarda yaşanan menfur hadiselerden meydana gelen bir şehrimiz. İyi bir potansiyeli var, üç tane üniversitesi var ve biz de ülke olarak daha önce yaşamadığımız bir tecrübeyi yaşıyoruz. Bu tecrübeyi, bilimin, bilim insanlarının, üniversitelerin rehberliğiyle, desteğiyle sağlıklı bir şekilde yürütmek bizim için kalıcı bir çözüme kavuşmak açısından, insanlığa örnek oluşturmak açısından önemli. Çünkü siyaset kurumu başta olmak üzere, Üniversiteler, sivil toplum örgütleri uygulamanın, pratiğin içerisinde olan insanlar. Eğer sağlam, tutarlı, kuramsal değerlere dayalı olarak bu çalışmaları yürütmüyorlarsa gelip geçici rüzgarlarla zikzaklar yapmaya çelişkiler sergilemeye de mahkumlar. Hem bu riski bertaraf etmek açısından, hem yaşanmış dünya örneklerinden iyi istifade etmek açısından kişisel olarak da, heyet olarak da bilim dünyasının yapması gereken çok şey olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından Üniversitemiz ziyaret eden heyete hediye takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Üniversitesi Yılmaz Ensaroğlu Yavuz Coşkun Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title