Haberler

'Akil İnsanlar' Heyeti Sinop'ta (2)

Abone Ol

Akil insanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti üyeleri, düzenlenen toplantıda katılımcıların görüşlerini dinledi.

'akil İNSANLAR' HEYETİ SİNOP'TA (2)

GÖRÜŞLERİ DİNLEDİLER

Akil insanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti üyeleri, düzenlenen toplantıda katılımcıların görüşlerini dinledi. Zaman zaman katılımcılar ile heyet üyeleri arasında karşılıklı tartışmalar oldu. Söz alan Türk Eğitim- Sen Sinop Şube Başkanı Turgay Şen, "Siz hepiniz söylemlerinizde 'Buradan çekilirler, dağa da çıkarlar, barış filan' diyorsunuz ama 'Özerklik, ana dilde eğitim olmazsa tekrar dağdan inerler' tehdidini yapıyorsunuz. Şu anda ülkede savaşı çıkaran PKK'dır. Siz bunları söylerken iki dilde eğitimle bir ülkede bölünmesine zemin hazırlanacağını bilmiyor musunuz?" diye konuştu.

Turgay Şen'e cevap veren heyet üyesi Kürşat Bumin, "Bir eğitimciyseniz anadilde eğitim konusunda çalışmanız lazım. Bu kandırma alıştırma meselesi değil. Bunun sonu nereye varacak? Kendimizi aldatmayalım diye diyorum. Bölgesel veya idari özerklik çıksa bu ülkede bu merkezi yapı değişse ne zararı var bunun? Bundan korkacak bir şey yok. Bütün bunlar büyük ideolojilerle politize edilecek meseleler değildir. Anadilde eğitim, merkezi bir yapı, hatta bölge, bütün dünyada bölgeler var. Üniter devletlerde de var. Bu bir bölücük falan değil. Bu reformların olması lazım" dedi.

Toplantının ikinci kısmında konuşan heyet üyesi Oral Çalışlar, Türkiye'nin parlementer rejimle yönetildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Beğendiğimiz beğenmediğimiz siyasetçiler, politikalar olabilir. Bunlar için bağırıp çağırmadan konuşmasını öğreneceğiz. Mecburuz buna. Sonuçta bu ülkede yaşıyoruz. Konuşmadığımız zaman savaş oluyor çatışma oluyor. Çatışma olduğu zaman bedelini çok daha ağır ödediğimiz olaylarla yüzyüze geliyoruz. Bu ülkenin geçmiş tarihi açısından maalesef Türkiye demokratik bir ülke olamadı. Demokratik bir ülke olmadığı için hepimiz zarar gördük. Demokratik bir devlet olsun istiyoruz. Bir kere burada anlaşmaya varırsak demokratik bir Türkiye yaratalım birlikte. Bu rejim bu sistem maalesef herkese acı verdi. Türkiye'de farklılıkları yok sayan bu farklılıkları yok sayarak var olabileceğini düşünen bir anlayış Türkiye'yi kumanda etti. Küçük bir azınlık sürekli Türkiye toplumu üzerinde eziyet etti işkence etti, baskı yaptı, hepimiz bunları yaşadık gördük. Benim bu çözüm sürecine katkı vermemin en önemli nedeni bu işi konuşarak Türkiye'nin demokrasisine hep birlikte tartışarak halledebileceğimize inancım nedeniyle. Eğer buna inanmıyorsak vazgeçelim, dövüşmeye devam edelim. Eski usul PKK silah çekmeye devam etsin, sağcılar solcular birbirlerine silah çekmeye devam edelim. Bu yol yol değil. Bundan çok zarar gördük."

AKİL İNSANLAR TARİHİ CEZAEVİNDE

Toplantı sırasında zaman zaman toplantıya katılanların kendi arasında da tartışmalar yaşandı. Toplantının ardından heyet üyeleri otelden ayrıldı.

Ellerine Türk bayrakları alan bir grup vatandaş heyetin geçiş güzergahındaki yol kenarında beklemeye başladı. Bu sırada polis tarafından bölgede geniş güvenlik önlemi alındı. Araçların yoldan geçişi sırasında toplanan grup heyeti yuhaladı.

Akil insanlar heyeti daha sonra Sinop Valisi Ahmet Cangiz'i makamında ziyaret etti. Ardından Sinop Tarihi Cezaevi'ni gezdi. Gezi sırasında heyet üyelerine cezaevi hakkında bilgi verildi. Akil insanlar heyeti üyeleri ziyaret sonrasında Kaleyazısı Mahallesi'nde esnaf ziyaretinde bulundu. Heyet esnaf ziyaretinin ardından karayoluyla Kastamonu'ya gitmek üzere kentten ayrıldı.

HÇ,YK,SK(MS/SS) - Sinop

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz Bölgesi Türkiye Sinop Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title