Haberler

Akil İnsanlara Tabutlu Protesto

Güncelleme:
Abone Ol

Bursa'da gazetecilerle biraraya gelen Akil İnsanlar Heyeti Marmara Heyeti, bir grup tarafından protesto edildi.

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu, Bursa'da gazetecilerle biraraya geldi. Heyet Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, akil insanların yaptığı çalışmalara yönelik bazı eleştirilerin acı verici olduğunu söyledi. Toplantının yapıldığı Hilton Oteli önünde toplanan yaklaşık 40 kişilik grup, 'Akilleri Bursa'da İstemiyoruz' yazılı bir siyah çelenk ile temsili şehit tabutu bırakmak istedi. Polisle görüşen grup, İstiklal Marşı okuduktan sonra dağıldı.

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, Sekreter Levent Korkut ve grubun diğer üyeleri Ali Bayramoğlu, Hülya Koçyiğit, Mithat Sancar, Hayrettin Karaman, Mustafa Armağan, Bursa'daki basın temsilcileri ile Hilton Otel'de bir araya geldi. Toplantıda konuşan Deniz Ülke Arıboğan barış projesini, bir demokratikleşme projesine dönüştürmek için çalıştıklarını söyledi.

'ŞİDDET HAYATIMIZIN HER ALANINDA'

Uzun süreli çatışma ortamlarından sonra barış süreçlerinin oldukça kırılgan süreçler olduğuna dikkat çeken Arıboğan şöyle konuştu:

"Basit bir takım kavramlar yüzünden, bazı semboller nedeniyle hasar almaya müsait süreçler. Bu bakımdan herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. 30 yıldır süren bir çatışma ortamında ciddi ölçüde travmatize olmuş bir toplumuz. Yani bu çatışma dili, bu şiddet dili hayatımızın her alanına nüfus etmiş durumda. Ne futbol maçlarını doğru düzgün izleyebiliyoruz, ne aile içi ilişkilerimizde şiddet dilini kullanmadan devam edebiliyoruz. Ne de siyasette salı günlerini şiddetsiz atlatabiliyoruz. Her aşamada şiddetle karşılaşıyoruz. Şiddetin çok kanıksandığı, sıradan hale geldiği bir dönem yaşıyoruz. Barış diye adlandırılan şey aslında hayatımızdan bu şiddet dilinin atılmasını kapsıyor. Sadece silahların susmasını değil, insanların birbiriyle olan ilişkisini ve mesafesini, devletle olan ilişkisini ve mesafesini tayin edecek bir süreçtir."

'İNSANLAR KONUŞMAK İSTİYOR'

Türkiye'de oluşturulan akil insan heyetinin dünyada bir örneği olmadığını kaydeden Arıboğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz birazcık ne işe yaradığımızı, el yordamıyla bulmuş olan bir ekibiz. Başında bize yukarıdan verilmiş bir strateji de yok. Önce 'barış ne kadar iyi birşeydir'i anlatmak için yola çıktık. Daha ilk toplantımızda dinlemeye değil, daha çok birşey söyleyeme hazır bir toplulukla karşı karşıya kaldığımızı fark ettik. İnsanlar konuşmak istiyor ve Türkiye gerçekten çok sıkışmış bir dönemden geçiyor. İnsanların konuşması, silahların ya da yumrukların yerini sözün alabilmesi bizim için çok büyük bir kazanım diye düşünüyoruz."

'BAZI ELEŞTİRİLER ÇOK ACI GELİYOR'

Akil İnsanlar Heyetine ilişkin bazı eleştirilerin olduğuna da değinen Arıboğan şunları söyledi: "İncitici olan şey bu toplumun maalesef artık rüşvet karşılığı olmadan, gerçekten iyi niyetle, halisane duygularla birşey yapılacağını duygusunu kaybetmiş olması. Bu bana çok acı geliyor. Mesela bize bakıyorlar, 'Bu adamlar para alıyorlardır' diyorlar. Almıyoruz. 'Hükümete hizmet ediyorlardır' diyorlar. Etmiyoruz. Siyasete de girmeyeceğiz. İki aydır bu ülkede sırf silahlar sussun diye, bir gencimiz daha hayatını kaybetmesin diye bir sürü protesto hakaret şuna buna rağmen debeleniyoruz. Görevimiz bitene kadar da uğraşacağız. Kendimiz için düşündüğümüz hiçbir konu yok. Bir ülke barış sürecini bir rüşvet projesi karşılığında mı başlatır ya! İnsanlar sadece kendileri için bir çıkarı olmadan, sırf ülke için vatanı için hiçbirşey yapmaz mı? Ben bu kadar kötü düşünmek istemiyorum. İnşallah yukarıda da böyle düşünülmüyordur. Ama böyle bir sürecin içerisine bunların karıştırılması son derece yanlış şeyler." dedi.

'BAŞKANLIK SİSTEMİ REFERANDUMSUZ GELEMEZ'

Anayasa değişikliğine de değinen Arıboğan, "O değişiklik olur, bu değişiklik olur onu bilmiyorum ama, nihai noktada eğer başkanlık sistemi de gelse bu ülkeye, referanduma getirilecek. Referandumsuz hiç kimse öyle radikal bir değişikliği getiremez. Kıyamet kopar. Ama referandumda halk kabul ederse herkes de buna uymak zorunda kalır. Ben başkanlık sistemini desteklemiyorum ama, halk bunu kabul ederse ben ne diyebilirim ki?" diye konuştu.

OTEL ÖNÜNE SİYAH ÇELENK VE TABUT

Akil İnsan Heyeti üyelerinin toplantısı sırasında otel önünde toplanan yaklaşık 40 kişilik Türkiye Gençlik Birliği, Ülkü Ocakları ile Türkiye Kamu-Sen üyeleri, otelin önüne 'Akilleri Bursa'da İstemiyoruz' yazılı bir siyah çelenk ile temsili şehit tabutu bırakmak istedi.

Bu sırada yoğun güvenlik önlemi alan polis ile protestocular arasında kısa süreli bir görüşme oldu. Bunun üzerine protestocular çelenk ve tabutu otelin önüne bıraktıktan sonra İstiklal Marşı'nı okudu. Grup daha sonra olaysız dağıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Deniz Ülke Arıboğan Marmara Hilton Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title