Akıllı Kimlik Kartı'nın Güvenliği 'Kriptolu
Tübitak, 2010'dan İtibaren Nüfus Cüzdanının Yerine Kullanılması Planlanan Akıllı Kimlik Kartlarını, Kopyalanma ve Tahrifat Riskine Karşı İki Aşamalı Üstün Güvenlik Önlemleriyle Donattı.
TÜBİTAK, 2010’dan itibaren nüfus cüzdanının yerine kullanılması planlanan akıllı kimlik kartlarını, kopyalanma ve tahrifat riskine karşı iki aşamalı üstün güvenlik önlemleriyle donattı.
Hologram, mor ötesi, meneviş, gökkuşağı baskı ve mikro yazı yöntemleri gibi görünür yedi güvenlik önleminin yanı sıra, kişiye ait bilgiler kartın çipinde özel şifrelerle saklandı. Akıllı Kart İşletim Sistemi (AKİS), TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nde (UEKAE) tamamen milli olanaklarla bilişim çağının elektronik kimliği olarak tasarlandı. Proje Sorumlusu Mustafa Başak, akıllı kartın en başta ulusal kimlik kartı olarak nüfus cüzdanının yerini alacağını söyledi. Kart ayrıca sürücü belgesi, pasaport, e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama amaçlı bir belge olacak, Sağlık Bakanlığı sertifikalarında, Maliye Bakanlığı’nın vergi uygulamalarında kullanılabilecek. Kartın özellikleri şöyle:
Akıllı kart üzerindeki ve çip içerisindeki bilgiler, elektronik ortamda, kriptografik yöntem denilen güvenlik özellikleriyle korunuyor. Bu yöntemle kartın mükerrer basımı engelleniyor. Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’ne (MERNİS) erişimle yazım hatalarının önüne geçiliyor.
Taklit edilmesini önlemek için yapısal ve baskısal güvenlik ögeleri yüksek çözünürlüklü makinelerce yapıldı.
Kartın ön ve arka yüzünde kullanılan hologram teknolojisiyle ışığın geldiği açıyla şekiller ve renkler değişiyor. Çok özel mürekkeplerin kullanıldığı OVI teknolojisiyle ön yüzde bulunan Türkiye haritası ışığın geldiği açıya göre üç farklı renkte görülüyor. Mor ötesi baskı yöntemiyle de ultraviole ışığı altında görünecek şekilde ön yüzde mavi renkte "T.C." ibaresi, arka yüzde Türkiye haritasının ortasında mavi renkte ay-yıldız şekli gizli.
Görünür özelliklerin kopyalanma riskine karşı bilgilerin aynısı kartın üzerindeki çipe elektronik olarak şifrelendi. Çipin içinde oynama olduğunda, kart erişim cihazına takıldığında bilgiler teşhis edilemiyor. Şifreleme, deşifreleme ve asıllama anahtarları da birbirinden tümüyle ayrı bulunuyor.
PİN ve PUK kodları bulunan karta, yasa çıktığında parmak izi teknolojisi de eklenecek. Parmak izi şifresi kartın içinde saklanacak. Böylece bu özel bilgiler sadece kart sahibinin elinde bulunacak. E-kimlik seçimlerde güvenli oy kullanılmasına yardımcı olacak.