Haberler

Akıllı Tarımın Devleri İzmir'de Buluşacak

Abone Ol

"AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı", 01 – 04 Şubat tarihleri arasında Türk tarımını dünya tarımı ile 13. kez buluşturmaya hazırlanıyor.

Yurtiçi ve yurtdışından önemli üreticiler, tarım ve hayvancılık firmaları, yerli ve yabancı traktör üreticileri başta olmak üzere tüm sektör temsilcilerini Fuar İzmir'de ağırlayacak olan 13. Agroexpo Uluslararası Tarım, Tarım Makinaları, Hayvancılık, Hayvancılık Ekipmanları, Canlı Hayvan ve Seracılık Fuarı'nın ana teması "Tarım 4.0" olarak belirlendi. Endüstri 4.0 ile birlikte gelen akıllı tarım teknolojilerini kapsayan Tarım 4.0, Türkiye tarım sektörüne en hızlı ve en doğru şekilde tanıtılması amacıyla, fuarın ana teması olarak işlenecek.

Ana tema kapsamında fuarda gerçekleştirilecek projelerle ilgili fikir birliği yapmak adına oluşturulan Agroexpo Tarım 4.0 Danışma Kurulu'nun ilk toplantısı 11 Ekim Çarşamba günü Svalinn Hotel'de gerçekleşti.

ION Academy Kurucusu ve TÜSİAD Endüstri 4.0 Çalışma Grubu Başkanı Ali Rıza Ersoy'un başkanlığında gerçekleşen toplantıya; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB Ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uzmanı Dr. Erinç Gümüş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Projeler Şube Müdürü Ahmet Tomar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Bayraktar, İzmir Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş, EBİLTEM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Akdeniz, İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit, Ege Bölgesi Sanayi Odası Danışmanı Muharrem Özdestan ve sektörün önde gelen firma temsilcileri katıldı.
Avrupa'nın en büyük dört tarım fuarından biri olan Agroexpo Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nı İzmir'de gerçekleştiriyor olmanın büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirdiğini ifade eden Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan; "Orion Fuarcılık olarak, tarım sektörünün geleceği için çok büyük önem arz eden Tarım 4.0'ı çiftçilerimize tanıtmayı ve bu akıllı tarım teknolojilerinin ulaşılabilirliğini sergilemeyi görevimiz olarak görüyoruz. Tarım bakanlığımız bu konuya aşırı derecede önem veriyor. Bizler de bu konuda üzerimize düşen ne varsa gerçekleştireceğiz. Avrupa Tarım Makinaları Birliği (CEMA) Başkanı Richard Markwell ve akıllı tarım konusunda sektörün ulusal ve uluslararası birçok dev ismi, 01 – 04 Şubat tarihlerinde İzmir Tarım Fuarı'nda bir araya gelecek." diye konuştu.

Agroexpo Tarım 4.0 Danışma Kurulu başkanlığını yürüten ION Academy Kurucusu ve TÜSİAD Endüstri 4.0 Çalışma Grubu Başkanı Ali Rıza Ersoy;"Endüstri 4.0 kavramı dünyada ilk kez 2013 yılında Almanya hükümeti tarafından ortaya konuldu. Geleceğin vizyonu olan Endüstri 4.0, tüm yazılımlar ve donanımlarda ürün geliştirmeye, üretim ve servis süreçlerinin iletişimine, makinelerin ve ürünlerin gerçek zamanlı bilgi alışverişine, otonom kontrol ve optimizasyonuna açılan bir kapıyı aralıyor. Endüstri 4.0 kavramını ortaya atan Almanya, yaptığı yatırımlarla %3'lük bir büyüme öngörüyor. Rakamsal olarak bunun karşılığı 30 milyar euro. Tüm Avrupa'ya baktığımızda ise 5 yıl içinde ülke ekonomisine 110 milyar euro girecek. Türkiye'de ise Endüstri 4.0 yatırımı sayesinde %5-8'lik bir büyüme mümkün." diye konuştu.

Sanayide fabrikada yapılan üretimle toprağın üzerindeki üretim arasında hiçbir fark olmadığını ifade eden Ersoy; "Endüstri 4.0'da kullandığımız sanayinin tamamını tarımda da kullanabiliyoruz. Böylelikle Tarım 4.0 kavramı ortaya çıkıyor. Geleceğin tarımında insan müdahalesine gerek kalmadan tarımsal üretim gerçekleşecek ve verim artacak. Ülkemiz, Endüstri 4.0 ve Tarım 4.0'ı ıskalamayacak. Böylesine güçlü bir pazarlama platformu olan İzmir Tarım Fuarı'nda Tarım 4.0'ı tanıtabilirsek, ülkemize yapacağımız en büyük desteklerden biri olur diye düşünüyorum." dedi.

EBİLTEM Merkez Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Akdeniz; "Ülkemizin son yıllardaki durumuna bakarsak kırsal kesimden kentlere göç edenlerin sayısı çok yüksek. Bu da iş gücü kaybına yol açıyor. Tarımsal işletmeler bir çözüm arayışı içerisine girdiler. Bu yüzden Türkiye'nin Tarım 4.0'a geçiş yapması çok kısa sürecek."diye konuştu.

Tarımda teknoloji kullanımının oldukça düşük olduğunu ve bu konunun fuarda mutlaka gündeme getirilmesi gerektiğini belirten İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Erçin Güdücü;"Tarımda verimlilik tabi ki önemli. Ama teknoloji sadece verimlilik anlamında değil tarımda yaşanan birçok sıkıntıyı çözme adına da ele alınmalı. Tarımsal ürünlerde yaşanan kalıntı sorunu, hayvan hastalıkları gibi birçok konu teknoloji sayesinde çözüme ulaşabilir. Tarım 4.0 aslında bir ihtiyaç. Bu nedenle çiftçimize görsel olarak bu uygulamaları sergilememiz ve üreticilerin bu teknolojilerin ulaşabilir olduğunu görmesi gerekiyor."dedi.
Toplantıda yapılan görüş alışverişlerinde; 1 – 4 Şubat 2018 tarihleri arasında Agroexpo Uluslararası Tarım Fuarı ana teması kapsamında gerçekleştirilecek olan Tarım 4.0 uygulamalarının fiziki olarak sergilenmesine, Tarım 4.0 konusunda yenilikçi fikirler üreten genç girişimcilerin fuara davet edilmesine ve fuara katılanları bilgilendirici interaktif sunumlar yapılmasına karar verildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title