Akın Atalay Tutuklandı
* Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay hakkında tutuklama kararı verildi.
* Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay hakkında tutuklama kararı verildi. Atalay'a isnat edilen suçlama ise "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına faaliyette bulunmak"
Haber: Ümit TÜRK-Murat DELİKLİTAŞ - Ali Kerem BENGİ / İstanbul DHA
Cumhuriyet Gazetesi yöneticilerine ve yazarlarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında yakalma kararı çıkarılan ve dün Almanya'dan uçakla geldiği Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Avukat Akın Atalay tutuklandı. İstanbul Nöbetçi 9. Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklanan Atalay'a isnat edilen suçlama ise "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına faaliyette bulunmak". Soruşturmayı yürüten savcılardan Özgür Metin tarafından emniyette sorgulanan Atalay, 15.00 sıralarında tutuklanması talebiyle Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.
HAKİMLİK TUTUKLANMASINA KARAR VERDİ
Atalay'a destek olmak için CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile Cumhuriyet Gazetesi çalışanları adliye binasına geldi. Atalay, 3 avukatıyla birlikte 19.30 sıralarında hakim karşısına çıktı. Yaklaşık üç saat süren ifade sonrası Nöbetçi İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, Akın Atalay'ın, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına faaliyette bulunmak" suçundan tutuklanmasına karar verdi.
TUTUKLU SAYISI 10'A YÜKSELDİ
Soruşturma kapsamında gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Karasinir, Bülent Utku, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay ile Yayın Danışmanı Kadri Gürsel ve Karikatürist Musa Kart, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına faaliyette bulunmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Hakimlik tutuklama gerekçesinde, "Gazetenin, süreklilik arz eden terör örgütlerinin reklam ve propagandasını yaptığını" belirtmişti.
2'Sİ ADLİ KONTROL ŞARTI OLMAK ÜZERE 4 KİŞİ SERBEST BIRAKILMIŞTI
Gözaltına alındıktan sonra savcılığa sevk edilen yazarlar Aydın Engin ile Hikmet Çetinkaya, sağlık sorunları ve yaş durumu gerekçe gösterilerek adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, gazetenin muhabese müdürü Günseli Özaltay ile eski muhasebe müdürü Bülent Yener ise savcılık sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. Soruşturma kapsamında, yurt dışında bulunan Can Dündar hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı.
"BUGÜN ONUN TUTUKLANACAĞINI BİLİYORDUK"
Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın tutuklanmasının ardından avukatlarından Bahri Belen bir açıklama yaptı. Atalay'ın tutuklanacağını bildiklerini ifade eden Belen şunları söyledi:
'Niçin biliyorduk' Çünkü, geçen duruşmada, tutuklamaya ilişkin duruşmada da Cumhuriyet Gazetesi ile ilgili yöneltilen bütün sorular ve bütün haksız suçlamalara çok somut, açık ve net cevaplar verdik. Bu somut cevaplara ve olgulara yönelik cevaplarımıza rağmen ve hukuki bakımdan çok açık suçlama yapılamayacak dayanaklara bakaraktan yine o geçen haftaki duruşmada tutuklama kararı verilmişti. Eğer o gün 9 kişi ve 9 kişinin avukatları, bu kadar açık hukuki ve olgusal savunmaya rağmen bu tutuklama kararı verildiyse bugün de tutuklama kararı verileceğini; çünkü bu artık yargı kararı değil siyasal bir karar olduğunu biliyorduk. Tabii bizim görevimiz bunları yine söylemek, yine söylemek. Türkiye daha evvel Ergenekon davaları, KCK davaları hatta daha eski 27 Mayıs davaları ve 12 Eylül davalarında da siyasal yargılamalar gördü. ve siyasal yargılamalar sonucunda mahkum olan, hapis yatan birçok insanın sonradan suçsuz olduğu ortaya çıktı. Biz de bunları, hukuk tarihine not düşsün diye bugün tekrarladık. Karardan dolayı tabii ki üzgünüz ama geçen, 9 kişiyi tutuklayan kararlardan biri Akın Atalay'ın yurt dışına kaçmış olduğu gerekçesiydi. Akın Atalay bugün bu hakkındaki yakalama kararını bile bile geldi. Ama yine tutuklandı. İş, bu kadar açık ve net"