Akkuyu Nükleer Santrali İnşaatının Başladığı İddiası
Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nde inşaat çalışmalarının başladığı iddia edilirken, şirket yetkilileri ise santral inşaatı değil, taş ocağı açtıklarını ifade etti.
Mersin'de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nde inşaat çalışmalarının başladığı iddia edilirken, şirket yetkilileri ise santral inşaatı değil, taş ocağı açtıklarını ifade etti.
Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesi Akkuyu mevkiinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nde nükleer karşıtlarının bir süredir dile getirdikleri, 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan inşaat çalışmalarının başladığı' iddiası, Greenpeace Türkiye Ofisi'ne ulaştırılan görüntülerle ortaya kondu. Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşmayla yapımı planlanan ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali A.Ş. (NGS) tarafından hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan ÇED Raporu henüz onaylanmadı. Daha önce Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) bileşenlerinin, ÇED Raporu onaylanmadan inşaat çalışmalarının başladığı gerekçesiyle yaptıkları suç duyurusu ve CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın Akkuyu sahasına girerek çektiği fotoğraflarla gündeme gelen, son olarak Mersin Barosu'nun bilirkişi raporları doğrultusunda suç duyurusunda bulunduğu çalışmalar ilk kez görüntülendi. İHA muhabirinin Greenpeace'den elde ettiği ve Akkuyu sahasını gösterdiği iddia edilen görüntülerde, deniz kenarındaki alanda düz bir zeminde dinamitlerin patlatılma anı yer alıyor. Fotoğraflarda ise iş makinelerinin ve kamyonların hummalı çalışmaları görülüyor.
Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Yöneticisi Hilal Atıcı, İHA'ya yaptığı açıklamada, bu çalışmaların şirketin daha önce açıkladığı 'taş ocağı açtık' iddiasının aksine nükleer santralle ilgili olduğunu belirtti. Atıcı, "Taşocağı ruhsatı Akkuyu'da başlayan yıkımın yasal kılıfı. Aslında hem ulusal hem de uluslararası standartlarda hiçbir izin ve standart olmadan zaten tehlikeli olan nükleer santrale zemin hazırlanıyor. Minareyi çalan kılıfını hazırlıyor" dedi.
Mersin NKP Sözcüsü Sabahat Aslan da Akkuyu'da henüz ÇED raporunun alınmadığını anımsattı. Yaptıkları bilimsel itirazlar üzerine ÇED sürecinin durdurulduğunu dile getiren Aslan, "ÇED Yönetmeliği'ne göre ÇED raporu olmadan Akkuyu sahasına bir çivi dahi çakılamaz. Biz 6 Temmuz-4 Ağustos 2013 tarihleri arasında yaptığımız Akkuyu Kampı'nda, sahada dinamitlerin patlatıldığını ve iş makinelerinin giriş çıkışını gördük. Hemen Mersin Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk ama Cumhuriyet Savcılığı suç duyurumuzu reddetti. Bu reddin üzerine Mersin Barosu'nun önderliğinde Gülnar Mahkemesi'ne başvurduk ve mahkemeden bilirkişiler dahilinde Akkuyu sahasında bir tespit yaptırdık. Bu tespitte sahada alan çalışmalarının yapıldığı tespit edildi. Mahkemenin tasdik etmiş olduğu o bilirkişi raporları bizde mevcut. Geçen hafta Mersin Barosu Gülnar Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Biz de geçtiğimiz pazartesi günü tekrar suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.
Şirket yetkililerinin 'taş ocağı' iddiasına "Taş ocağını neden işletiyorlar, onu sormak lazım" yanıtını veren Aslan, "Akkuyu sahasında taş ocağı tesisi yok bir kere. Taş ocağı tesisi olmadığı halde taş ocağı ruhsatı adı altında orada inşaata hazırlık zemin çalışmaları yapılıyor. Hatta Akkuyu'da şu anda şantiyesi olan bir şirket mevcut, Büyükeceli'de. Şirketin ismini söylemek istemiyorum. Bu şirket içeride zemin düzeltmeleri yapıyor. Gitsinler görsünler, bu şirket orada ne yapıyormuş. Dolayısıyla hukuksuz bir işlem yapıyor" ifadelerini kullandı.
"TAŞ OCAĞI İŞLETİYORUZ"
Öte yandan, Akkuyu NGS yetkilileri ise taş ocağı işlettikleri konusunda iddialılar. Şirketten yapılan açıklamada, "Akkuyu NGS Sahası'nda, Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı çerçevesinde ve alınan lisans ve izinlere istinaden yangın emniyet yolları ve güvenlik yollarının oluşturulmasına yönelik malzemelerin temini için taş ocağı işletilmekte olup, bu kapsamda ilgili kurumlar tarafından verilen izinler çerçevesinde gerekli izinler alınmış ve sahada denetimler de yapılmıştır. Taş ocağı işletme faaliyetleri için maden ruhsatı, taş ocağı işletme izni, gayrisıhhi müessese işletme izni ve 'ÇED gerekli değildir belgesi' ilgili kamu kurumlarından alınmış olup, söz konusu faaliyetler bu izinler çerçevesinde yürütülmektedir" denildi. - MERSİN