Haberler

AKP İçinde 'Dağdan İnin' Çatlağı

Abone Ol

Erdoğan'ın, PKK'yı 'Dağdan İndirme' Planına Tartışılıyor. CHP, MHP ve DTP'de Erdoğan'ın Açıklamaları Tepki Gördü. AKP İçinde Bir Grup Milletvekilinin Böyle Bir Düzenlemeye Karşı Olduğu Belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, PKK'yı 'dağdan indirme' planına ilişkin yaptığı açıklama tartışılıyor.

CHP, MHP ve DTP'de Erdoğan'ın açıklamaları inandırıcı bulunmadı ve tepki gördü. AKP'de ise kafalar karışık. AKP içinde bir grup milletvekilinin böyle bir düzenlemeye karşı olduğu belirtildi. Siyasi kulislerde söz konusu yasanın hazır olduğu ancak, Erdoğan'ın, kamuoyunun tepkisini ölçmek için gündeme 'böyle bir yasa hazırlanabilir' açıklaması yaptığı ifade ediliyor. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Başbakan'ın açıklamaları AKP içinde geniş tartışma yaratmasına karşın, milletvekilleri yorumlarını yüksek sesle dile getirmiyor. Parti içindeki Kürt kökenli milletvekillerinin sözü edilen bu hazırlığa fazla inanmadıkları da dile getiriliyor. Güneydoğu'lu milletvekillerinin daha önce de 'Pişmanlık Yasası' ve 'Eve Dönüş' projelerinin çok fazla işe yaramadığı görüşünde oldukları söyleniyor.

AKP'de bir grup milletvekilinin, 'PKK'ya af' niteliği taşıyan bir düzenlemeye karşı oldukları ifade ediliyor.

AKP Bayburt Milletvekili Ülkü Gökalp Güney ise PKK'lılara dönük bir af çıkartılacağına inanmadığını söyledi. Güney, ANKA'ya yaptığı açıklamada, 'Türkiye Cumhuriyeti'nde suç işleyen herkes bunun cezasını hukuken ve tüm kurallara uygun bir şekilde çekmesi lazım. Kimsenin, işlenen bir suça karşılık 'sen bir daha yapma' diye bir şeyi olamaz. Dağa da çıkmış olsa suçu olan da suçsuz olan da vardır. Suçsuz olan gelir, suçu olan da cezasını çeker. Devlet hiçbir zaman acz içinde değildir. Af olacağını zannetmiyorum' dedi.

Muhalefet milletvekilleri ise Erdoğan'ın açıklamalarına tepki gösteriyorlar. ANKA'ya görüşlerini açıklayan milletvekilleri şunları söylediler :

-SORUNU ÇÖZMEZ AKSİNE TERÖRE DESTEK VERİR-

TBMM İdare Amiri CHP'li Ahmet Küçük: 'Geçmişte yaptılar hiçbir sonuç alınmadı. Bu tür hazırlıkları doğru ve faydalı bulmuyorum. Bu tür yöntemler sonuç alınmayan yöntemlerdir. Faydası olmaz, aksine teröre destek veren uygulamalardır.'

-DAĞA DÖNÜŞ YASASI OLUR-

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır: 'Böyle bir yasanın hazırlanması için önce teknik koşulların hazırlanması gerekir. Örneğin, DTP'nin PKK'yı terör örgütü ilan etme şartı gibi. Teknik koşullar hazırlanmadan çıkarılacak bir yasa ancak, 'dağa dönüş' yasası olur. Başbakanın bu konudaki açıklamalarını samimi bulmuyorum. Bu çözüm değil, bir yerlere mesaj şeklindedir. Bunun için önce, Güney ve Doğu Anadolu bölgesinde ekonomik sorunların çözümü getirilmelidir. Adam dağda evinden daha rahat yaşıyor.'

-BAŞBAKAN AKLINDA GİZLİ MÜTAKERE VAR-

MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı: 'Biz MHP olarak yaklaşık bir ay önce, 'Başbakan siyasi boyutu olan bir paket hazırlıyor' dedik. Bunu ilk gündeme biz getirdik. Sözümüzde de haklı çıktık. Başbakanın aklında gizli bir mütareke var. Niyetini açığa vuruyor. Dağdaki teröriste siyaset yolunu açıyor, Meclis'e davet ediyor. 2003'te yaptığı ilk iş, 'Eve dönüş projesi' oldu. 17 terörist döndü. Hapishanelerden ise 1800 terörist tahliye oldu. Bu şekilde 2003'te dağ kadrosunun eksiğini tamamladı. Şimdi ise gaflet ve dalalet arasında ince bir çizgi vardır. Başbakan ihanet çizgisinde geziyor.'

-GEÇMİŞTEKİ UYGULAMALAR ÇÖZÜM OLMADI-

TBMM İdare Amiri ve DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık: 'Getirilmek istenen yasa geçmiş dönemlerde hazırlananların tekrarı ise sorun çözülmez. Çözüm olan her projeye destek sunarız. Başbakan her yurt dışına çıkışında bu tür açıklamalarda bulunuyor. Kiminle konuşuldu, kiminle paylaşıldı bilmiyoruz. Geçmişteki uygulamaların hiç birisi sorunları çözmedi. Bölgenin sorunlarını çözecek somut adımlar atılmalı' (ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title