Haberler

Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin kanun teklifi TBMM'de! Artık birden fazla maaş alamayacaklar

Güncelleme:
Abone Ol

AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu tasarruf tedbirleri kanun teklifinde, "huzur hakkı" ile ilgili düzenleme dikkat çekti. Birden fazla yerde görev alan belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclisi üyeleri dahil görev alan her statüdeki kamu görevlilerine tek bir ödeme yapılacak. Ayrıca ödemelere üst sınır getirilecek.

Anayasa Mahkemesi'nin bazı maddelerini iptal ettiği, kamuda alınacak tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AK Parti tarafından TBMM Başkanlığı'na sunuldu. "Ekonomik istikrarın korunması, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması, mali disiplinin sağlanması" kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının tasarruf tedbirlerine uyması amaçlanan teklif, 32 maddeden oluşuyor. Teklif, şu düzenlemeleri öngörüyor:

"SATIŞLARDA YETKİ ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI'NDA"

" Karayolları Trafik Kanunu'nda tanımlanan taşıt ve iş makineleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na devredilen bu türdeki taşıt ve iş makinelerinin satışı için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na yetki verilecek. Satışların kaynağı genel bütçeye veya ilgili kamu kurumuna aktarılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı veya idareleri tarafından yapılan izleme ve denetim sonucunda tasarruf tedbirlerine aykırı davrandığı tespit edilenlere disiplin cezasının verilmesi ve yapılan iş ve işlemlerin sonuçlarının Cumhurbaşkanlığı'na bildirilmesi öngörülüyor.

HUZUR HAKKINA ÜST SINIR

Özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclisi üyeleri dahil görev alan her statüdeki kamu görevlilerine kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerden sadece biri için ödeme yapılması ve ödemelere üst sınır getirilmesi, amaçlanıyor. Yürütülen görevler nedeniyle huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek.

BOTAŞ DÜZENLEMESİ

Kanun teklifinde, Anayasa Mahkemesi kararının yerine getirilmesi amacıyla iki maddelik düzenleme de yapıldı. Kanun teklifinin 6. Maddesinde BOTAŞ'ın doğal gaz alımları Kamu İhale Kanununun istisnaları arasına alındı. Bu yönde yapılan daha önceki düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Kanun teklifinin 7. Maddesi ile de Anayasa Mahkemesi kararının doğalgaz tedarikinin özelliklerine dayalı olarak kendine özgü bir ihale ya da alım modeliyle düzenlenebilir olmasına yönelik hükmüne istinaden, Cumhurbaşkanı'na bu yönde düzenleme yapma yetkisi tanındı.

"BAKANLIKLARIN KAYNAK TRANSFERLERİ HAK EDİŞE GÖRE YAPILACAK"

Teklifle, bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşlarının, il özel idareleri aracılığıyla yapacağı yatırımlarına ilişkin kaynak transferleri, avans ödemeleri hariç ilgili işe ait hak ediş raporlarına istinaden yapılacak.

"GENEL AYDINLATMA GİDERLERİNDE KESİNTİ ORANINDA ARTTIRMA"

Genel aydınlatma giderleri içinden mahalli idarelerin genel bütçe vergi payında yapılan kesinti oranlarına yönelik düzenleme yapılıyor. Bu kapsamda büyükşehir belediyelerinin sınırları içinde 2014 yılından bu yana yüzde 20 olarak uygulanan yüzde 10'luk kanuni oran yüzde 30; diğer belediyeler ve mücavir alanlarında 2014 yılından bu yana yüzde 10 olarak uygulanan yüzde 5'lik kanuni oran yüzde 15 ve bu sınırlar dışında ilgili il özel idarelerinde 2014 yılından bu yana yüzde 20 olarak uygulanan yüzde 10'luk kanuni oran yüze 30 olarak düzenleniyor. Bu düzenleme 1 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

DEPREM BÖLGESİNDE BELEDİYE BÜTÇELERİNE DÜZENLEME

Deprem bölgesinde nüfusu azalan belediyeler için 5779 sayılı İl Özel İdarelerini ve belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden pay verilmesi hakkında kanun uyarınca nüfus esas alınarak genel bütçeden yapılacak pay dağılımında 2023 yılı nüfusu esas alınarak deprem sebebiyle nüfusu azalan belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalmasını engellemeye yönelik bir düzenleme de teklifte yer alıyor."

Kaynak: ANKA / Güncel

AK Parti Deprem Kamu Politika Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

9 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Temmuz Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Temmuz AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Temmuz Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 9 Temmuz 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 Temmuz Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! İlker Kaleli İspanyolca biliyor mu? SHP'nin açılımı nedir? SHP ne demek, açılımı ne? Sokak hayvanları düzenlemesinde neler var? İşte taslakta yer alan maddeler Sokak hayvanları düzenlemesi ne oldu? SON DURUM! Sokak hayvanları düzenlemesi Meclis'ten geçti mi? Immobile Beşiktaş'a transfer oldu mu, transfer bitti mi? MasterChef su böreği tarifi! En güzel su böreği tarifi! Su böreği tarifi nasıl yapılır? Su böreği için malzemeler! Hurşit Güneş kimdir? Hurşit Güneş hayatı ve biyografisi! Hurşit Güneş kaç yaşında, nereli? Paris Olimpiyatları ne zaman bitiyor?
1000

Yorumlar (30)

Rafet Kara:

Ne uyarılar bunlar. sadece belediyeler 2. 3. maaşa alamamak diyorlar. .Peki bakanlıklar. m. vekilleri. danismanlar onlar devam

Yanıtla8258
Feda Meleni:

bakanlar bal kaymak devam çünkü vaz gecmezler krizi kendileri çıkarttı fatura vatandaşa

355
Ben bilmemm:

Bürokrat işini bilir. Onlar kurt. Bir şekilde cepler dolar..

017
Aslankral:

milletvekillerinin emekli maaşları kesilsin

Yanıtla2160
şahabettin Ayyıldız:

Yani gaye üzüm yemek değilmiş elden giden belediyelermiş

Yanıtla10110
Sokrates:

onlar eksik aldıklarını fazlasıyla tamamlarlar

Yanıtla379
CENGİZ HAN:

Sokartes'in görüşüne katılıyorum

012
Halkçı:

Emekli hakettiği maaş geçinmek için yetmediği için çalışınca çift dikiş oluyor bunlar 3-5 dikiş atıyor doymuyor. Unutmadık bunları

Yanıtla475
MEHMET EMİN BİRGÜL:

m.vekili 28 zam aldı memurum ama asgari ücretlinin mağdur edilmesi beni huzursuz etti . yazıktır günahtır 4 kişilik aile günlük 560 lira ile nasıl geçinir asgari ücretlilerin bi kısmı memur maaşını çok görüyor hak olanı bile biz alamazken bize verileni çok görüyor ama size verilmeyen bizi üzüyor hakkınızı alabilmeniz için memuru bahane etmenize gerek yok hak sizin ve verilmesi gerek

Yanıtla338
Zafer Ayyıldız:

Merak etme sen memur ile kıyaslıyor kendini vatnadaş ama asgari ücretli ve emekli bitti sıra memurada gelir bu ekonomi böyle giderse garantisi yok yani

126
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title