Haberler

Aksu İlçesi'nde 2B İsyanı

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'nin en fazla 2B alanına sahip ili Antalya'da, defterdarlığın belirlediği rayiç bedeller tepkiye neden oldu.

Türkiye'nin en fazla 2-B alanına sahip ili Antalya'da, defterdarlığın belirlediği rayiç bedeller tepkiye neden oldu. Defterdarlık satışa sunulacak 26 bin 120 hektar alanda yaklaşık 82 bin haksahibi belirlendiğini açıkladı.

Kentin en önemli tarım merkezlerinden Aksu'da dönüm başı fiyatlarının 80 bin ila 300 bin TL arasında değiştiğini belirten Aksu Muhtarlar Derneği Başkanı İbrahim Ekici, "Biz, 1942'den beri buradayız. Mezar taşlarımız burada. Seracılık ve çiftçilik yapıyoruz. Vatandaş burada bu fiyatlarla yerini yurdunu alamaz. İsyan çıkmak üzere" dedi.

Antalya, 45 bin hektara yaklaşan 2B arazisiyle Türkiye'nin en fazla 2B arazisi olan kentler arasında birinci sırada yer alıyor. Yıllar içinde bu alanlarda mahalleler, köyler, beldeler, kent merkezinde önemli yerleşim alanları oluşurken arazilerin önemli bir bölümünde tarım alanları ve seralar yeralıyor. 3 bin 700 hektar 2B alanıyla Antalya'daki toplam 2B arazi varlığının yaklaşık yüzde 10'una sahip Antalya'nın merkez ilçelerinden Aksu'da ise bu alanlarda örtü altı tarımcılık faaliyetleri ve narenciye üretimi yapılıyor. Fakat bölge halkında gerek Antalya Defterdarlığı'nın belirlediği rayiç bedeller gerekse yasada öngürelen rayiç bedelin yüzde 70'nin ödenmesi bölge halkında huzursuzluğa neden oldu.

İSYAN ÇIKMAK ÜZERE

Aksu Muhtarlar Derneği Başkanı İbrahim Ekici, kendi mahallesi Hacıeliler'de defterdarlığın öngördüğü rayıç bedelin 80 bin ila 300 bin TL arasında değiştiğini söyledi. Satışa esas olan bu fiyatların bölge halkında rahatsızlığa neden olduğunu kaydeden Dernek Başkanı Ekici, "Biz, 1942'den beri buradayız. Mezar taşlarımız burada. Seracılık ve çiftçilik yapıyoruz. Vatandaş burada, bu fiyatlarla, yerini yurdunu alamaz. İsyan çıkmak üzere" dedi. Mahallesinde şu ana kadar "Ben öderim" diyen kimse olmadığını belirten Muhtar İbrahim Ekici, "Bu paralar domates satıp ödenecek. Domatesin hali ortada. Antalya Toptancı Hali'ne en çok sebze götüren biziz. Avrupa ihracatını yapıyoruz" şeklinde konuştu.

15 YIL LİMON SATARSAM 1 DÖNÜM ALIRIM

Hacıeliler mahallesinden Ali Özgüç ise Antalya Defterdarlığı'nın kendi arsası için dönüm başı 150 bin TL rayiç bedel belirlediğini söyledi. Limon üreticisi olduğunu belirten Özgüç, "Limonun kilogram fiyatı halde 50 kuruş. Bir dönüm yerimi almam için 15 yıl limon satmam lazım. Öyle bir kaos var ki herkesin psikolojisi bozulmuş durumda" diye konuştu. Özgüç, ayrıca bu arazilerin mevcut kullananlar tarafından satın alınamaması durumunda ikinci kişilerin buradaki tarım faaliyeti sürdüreceğinin bir garantisi olmayacağını da belirterek, ilerleyen süreçte Aksu başta olmak üzere Antalya'da tarım alanlarının daraltılacağını ve öngörülemeyen bir işsizliğin ortaya çıkacağını savundu.

82 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Antalya Defterdarı Hidayet Mat ise 2B arazilerinin satışını düzenleyen kanunun TBMM'de kabul edilmesiyle birlikte yaptığı yazılı açıklamada bugüne kadar yapılan çalışmalarda satışa sunulacak 26 bin 120 hektar alanda 72 bin 53 adet 2B vasıflı taşınmazda yaklaşık 82 bin haksahibi belirlendiğini vurguladı. Taşınmazların, değerinin, idarece belirlenmiş olan rayiç bedelinin yüzde 70'i hesaplanarak belirleneceğini kaydeden Defterdar Mat, kullanıcı ve taşınmaz bilgilerini içerir listelerin, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ilgili taşınmazların bulunduğu mahalle veya köylerin muhtarlıklarında askıya çıkarılacağını, ayrıca defterdarlığın internet sitesinden de duyurulacağını kaydetti. Başvurular esnasında yoğunluk yaşanmaması ve vatandaşların kuyruklarda bekletilmemesi amacıyla ayrı ayrı başvuru tarihleri belirleneceğini belirten Mat, bu süreçte vatandaşların daha iyi hizmet alabilmeleri amacıyla Antalya Defterdarlığı'nda 5 başvuru masası oluşturulduğunu açıkladı. İl merkezi dışında en fazla 2B arazisinin bulunduğu Alanya, Manavgat, Kaş, Demre, Serik ve Kemer ilçelerinde de benzeri başvuru masaları oluşturulduğunu kaydeden Defterdar Mat, başvuru sahibinin, nüfus cüzdanının fotokopisi, başvuru bedelinin yatırıldığına dair dekont veya belge, kanuni mirasçılarda mirasçı olduklarını gösterir veraset belgesinin onaylı örneği, akdi haleflerden kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenen hak sahibinin veya mirasçılarının noter tasdikli yazılı muvafakatı, tüzel kişiler için imza sirkülerini gösterir yetki belgeleriyle başvurularını yapacaklarını belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Ekici Hidayet Mat Politika Türkiye Antalya Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title