Haberler

Alabalık Tesislerinde Kuraklık Endişesi

Abone Ol

KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Başçınar: "Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve su kaynaklarının su seviyesindeki azalma gibi etkenler bol, berrak, soğuk suya ihtiyaç duyan alabalıklar için tehlike arz etmektedir" "Kuraklık belirtilerinin olduğu.

SEMİH YÜKSEL – Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nadir Başçınar, ülke genelinde yaşanan kuraklığın alabalık tesislerini sıkıntıya sokabileceğini belirterek, "Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve su kaynaklarının su seviyesindeki azalma gibi etkenler bol, berrak, soğuk  suya ihtiyaç duyan alabalıklar için tehlike arz etmektedir" dedi.

Doç. Dr. Başçınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alabalık yetiştiriciliğinin beton havuz, göl, baraj ve denizlerde kurulan kafeslerde yapıldığını söyledi.

Alabalık üretimi için bol oksijenli, berrak ve soğuk sulara ihtiyaç olduğunu ifade eden Başçınar, akarsu kenarlarında üretim yapan işletmelerde mevsimsel nedenlerden dolayı yaşanan kuraklık tehlikesinin sıkıntısının yaşandığını vurguladı.

Başçınar, barajlarda, göllerde ve akarsu yataklarında su debisinin düştüğünü, buna bağlı olarak da su sirkülasyonunun durma noktasına geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Su sıcaklığının artması ise alabalık yumurtalarında mantarlanmaya ve zarara yol açacaktır. Her yüz bin yumurta için dakikada 1,5-2 litre temiz kaynak suyuna ihtiyaç vardır. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve su kaynaklarının su seviyesindeki azalma gibi etkenler bol, berrak, soğuk  suya ihtiyaç duyan alabalıklar için tehlike arz etmektedir. Türkiye'de hemen her bölgede çoğu küçük çaplı aile işletmesi olmak üzere alabalık yetiştiriciliği yapılıyor. Kuraklık alabalık üretimini azaltabilir."

"Alabalık yetiştiriciliğinde lideriz"

Türkiye'nin alabalık yetiştiriciliğinde son derece aktif olduğuna işaret eden Başçınar, şöyle konuştu:

"Dünyada 700 bin ton gökkuşağı alabalığı yetiştiriliyor ve bunun 110 bin tonu Türkiye'de üretiliyor. Ülke olarak alabalık yetiştiriciliğinde "1 numara" olduğumuzu söyleyebiliriz. Kuraklık belirtilerinin olduğu şu sıkıntılı süreçte alabalık yetiştiricileri üretim yaptıkları suların oksijen içeriğini ve debisini sürekli takip etmeliler. Herhangi bir tehlike anında balıklar yemlenmemeli ve stres oluşturacak her türlü faaliyetlerden uzak durulmalıdır. Alabalık, ciddi gelir kaynağı ve ülkeye döviz girdisi sağlamaktadır. Son yıllarda fiyatların düşmesinden kaynaklı sıkıntılar vardı. Kuraklık da üzerine 'tuzu biberi' oldu." - Kastamonu

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Teknik Üniversitesi Türkiye Sürmene Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title