Alabalıkçıların göz bebeği Fıstık vuruldu
İSMAİL ŞEN - Elazığ'ın Keban ilçesinde biberonla beslenip büyütüldükten sonra doğaya bırakılan dağ keçisi "Fıstık" alabalık çiftliğinde çalışanlar tarafından yaralı halde bulunduktan so...
İSMAİL ŞEN - Elazığ'ın Keban ilçesinde biberonla beslenip büyütüldükten sonra doğaya bırakılan dağ keçisi "Fıstık" alabalık çiftliğinde çalışanlar tarafından yaralı halde bulunduktan sonra Fırat Üniversitesi (FÜ) Hayvan Hastanesi'ne getirilerek tedavi altına alındı.
Hastanede tomografisi çekilen Fıstık'ın kafasından ve vücudunun çeşitli yerlerinden aldığı saçmalarla yaralandığı, saçmalardan ikisinin beynine saplanması sonucu ödem oluştuğu ve hayvanın sol gözünü kaybettiği anlaşıldı. Beyninde hasar oluştuğu için aynı zamanda vücut dengesi bozulan Fıstık, yemekte ve yürümekte zorluk çekiyor.
Fıstık'ı tedavi için hayvan hastanesine getiren alabalık üreticisi Erhan Kaya (43), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir hafta önce bir alabalıkçının kendilerini arayarak, Fıstık'ın kıyıya yakın bir yerde sürekli yattığını ve anormal hareketlerde bulunduğunu söylemesi üzerine aramaya gittiklerini belirtti.
Fıstık'ı bulduklarında sol gözünde travma oluştuğunu fark ettiklerini ve apar topar hastaneye getirdiklerini anlatan Kaya, şunları söyledi:
"Burada çekilen filmler neticesinde kafatasında beş tane saçma olduğunu, üçlük ve dörtlük olarak tabir ettiğimiz saçmalarla vurulduğunu hocalarımız söyledi. 4-5 gün sonra detaylı bir tomografi çekildi. Çünkü sürekli soluna doğru dönüyordu ve döndüğü zaman başını çarpıyordu. Tomografi sonucunda anlaşıldı ki beyne gelen iki saçmadan biri beyni baştan sona geçmiş ve ödem oluşmuş. Fıstığın durumu şu an böyle."
Karakaya Baraj Gölü'nün Keban'a yakın kısmında bulunun ve Geyik Taşı olarak adlandırılan bölgede 40 yıl önce sürüler halinde dolaşan dağ keçilerinin avcılar tarafından vurulmasının ardından bölgedeki varlığını yitiren dağ keçilerinin Fıstık'la yeniden çoğaldıklarını belirten Kaya, ona minnettar olduklarını ancak koruyamadıklarını dile getirdi.
Dağ keçilerinin çoğalması üzerine bölgenin milli park ilan edilmesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne sözlü müracatta bulunduklarını ancak olumlu cevap alamadıklarını aktaran Kaya, aksine Fıstık'la ilgili daha önce basında çıkan haberden dolayı kendisini arayan bir yetkilinin dağ keçisini alıkoydukları gerekçesi ile para cezası alabileceklerini söylediğini savundu.
Erhan Kaya, hayvanı alıkoymadıklarını, annesinin ölümünün ardından bir alabalıkçı tarafından biberonla beslenip büyütüldükten sonra tekrar doğaya salındığını ve bölgedeki alabalıkçıların koruması altında bugüne kadar dokuz yavrusu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Ama bugün görüyoruz ne ilgili kurumlar ne de biz onu koruyamadık. Biz kendi arabamızla 150 kilometre yoldan bagajda da değil koltuğumuzun üzerine yatırarak getirdik. Burada üniversite hocalarımız sağ olsun ilgilendi. Bunun devletin, milli parkların olduğu söylenmesine rağmen tedavi masrafları hariç eczaneden aldığımız ilaçlar için cüzi ücret ödedik. Önemli değil, öderiz de ama bu ne benim ne sizin. Bu bir milli değer, yani buna el birliği ile sahip çıkalım. Fıstık o bölgede yaşamadan önce insanların orada dağ keçisi gördüğünü hatırlamıyorum. Ama bugün Fıstık sayesinde ve yavruları sayesinde orada bir popülasyon başlamıştır. Bizim yetkililerden ricamız oranın ava kapalı bölge ilan edilmesi."
- Fıstık'ın yavruları kayıp
Fıstık ve yavrularının birlikte dağ eteklerinin kıyıya yakın kesimlerinde, alabalık çiftliklerinin çevresinde yaşadıklarını ancak Fıstık'ı hastaneye getirdikleri günden bu yana iki yavrusunun kayıp olduğunu aktaran Kaya, yavruların hayatından endişe duyduklarını bildirdi.
Fıstık'ın bir an önce iyileşip yavrularına kavuşmasını arzuladıklarını ifade eden Kaya, "Sürekli arkadaşları arıyorum, yavruları göremediklerini söylüyorlar. Yavrular için de endişeleniyoruz. 'Annelerini aramaya çıktılar da kayboldular mı, başka bir bölgeye mi gittiler, onları da mı vurdular' diye endişeleniyoruz. Mümkün olursa Fıstık'ı bir an önce iyileştirip doğaya salmak istiyoruz. Yavrular belki annelerinin sesini duyar da tekrar bir araya gelirler" dedi.
Fıstık'ın vurulduktan sonra sol gözünü kaybettiğini, yeme güçlüğü çektiğini ve bulunduğu yerde sürekli döndüğünü belirten Kaya, tekrar doğaya salmaları halinde kendini muhafaza edemeyeceği, bir kayadan düşebileceği ya da yırtıcı bir hayvan tarafından avlanabileceğinden korktuklarını vurgulayarak, izin verilmesi halinde Fıstık için bir çiftlik kurmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.
Muhabir: İsmail ŞEN
Yayınlayan: Ersin Altınsoy