Haberler

Alabalıkların Daha Hızlı Büyümesini Sağlayan Yem

Güncelleme:
Abone Ol

Kastamonu Üniversitesi bünyesinde yürütülen projeyle alabalıkların daha hızlı büyümesini sağlayan yem geliştirildiği belirtildi.

Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Soner Bilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 9 bin civarında endemik bitki türünün olduğunu, bunların sağlık açısından önem taşıdığını söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 233 bin ton kültür balığı yetiştirildiğini, bunlar arasında alabalığın 128 bin tonla birinci geldiğini anlatan Bilen, "Yaptığımız araştırma doğrultusunda Kastamonu ormanlarında yetişen şifalı bitkinin bilimsel yöntemlerle özütünü çıkartıp alabalıkların yemine ekledik. Daha sonra alabalıkları 8 hafta besledik. Şifalı bitki özütünden oluşturduğumuz yemi tüketen balıkların, diğerlerine göre yüzde 30 daha verimli  büyüdüğünü tespit ettik" diye konuştu.

Bilen, Türkiye'de yetişen tıbbi bitkiler üzerine çok sayıda araştırma ve projeleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Şifalı bitkilerin balıkların bağışıklık sisteminde meydana getirdiği değişimleri moleküler ve hücresel yönden araştırmaya devam ediyoruz. Alabalıkların hızlı büyümesini sağlayan bitki özütünün bağışıklık sistemi üzerinde meydana getirdiği değişimler hakkında konuşabilmek için zamana ihtiyacımız var ama olumlu olduğunu düşünüyoruz. İnanıyoruz ki bu bitki sadece alabalıklar değil, çipura ve levrek gibi kültür türlerinde de olumlu sonuçlar ortaya çıkartacak. İstatistikler göz önüne alındığında bu bitkiden üretilecek yemler sektöre yeni bir ivme kazandıracaktır."

Geliştirdikleri ürünün  büyük ve küçükbaş ile kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde de kullanabileceğine dikkati çeken Bilen, bu bitkiden elde edilen özütün yemlere katılıp kullandığı takdirde büyümeyi hızlı yönde arttırabileceğini, zaman ve yem tasarrufu sağlanabilceğini ifade etti.

Bilen, ürünü, Kastamonu Üniversitesi adına markalaştırmayı hedeflediklerine işaret ederek, bitkinin türü ve özellikleriye ilgili bilgiyi daha sonra kamuoyuyla paylaşılmasının planlandığını belirtti. - Kastamonu

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title