Alabora; Dizi Setleri Emekten Yana Değişmeli
Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Memet Ali Alabora, dizi sektörünün bu yıldan itibaren değişmeye başlayacağını belirterek, "Dünyaya açılmış olan televizyon sektöründeki büyümeyi, uluslararası alanda çok ciddi başarılar elde eden, oralara ihraç"...
Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Memet Ali Alabora, dizi sektörünün bu yıldan itibaren değişmeye başlayacağını belirterek, "Dünyaya açılmış olan televizyon sektöründeki büyümeyi, uluslararası alanda çok ciddi başarılar elde eden, oralara ihraç edilen bu sektörü emekten yana da iyi ve dünya çapında bir sektör yapmak için hep birlikte çalışmamız lazım" dedi.
49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal film festivali için Antalya'da bulunan Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora, bu yıl dizi setlerinde oyuncaların artık çalıştıkları işlerde yapımcıları tarafından sigortalanmaya başladığı bir yıl olacağını söyledi. Ayrıca 1995 öncesinde ait işleri olan oyuncuların telif haklarını alabilme yolunda adımların atılacağını kaydeden Alabora, "Bu yıl sektörün değişmeye başladığını göreceğiz" dedi.
Oyuncular Sendikası olarak kesintisiz 2 yıldır, bu konular üzerinde çalıştıklarını fakat bunun arkasında 40 yıldır, çok çeşitli örgütlerde verilen mücadelelerin yer aldığının altını çizen Memet Ali Alabora, "Dolayısıyla en son Oyuncular Sendikası'nın profesyonel ekibi, 1000 oyuncusu ve gönüllüleriyle yaptığı çalışma, tabii ki, sonunda meyvelerini veriyor" diye konuştu. Genel Başkan Alabora, Türkiye'de gösterimde olan 820 dizinin 250'sinin sendikalı olduğunu söyledi.
Sadece 'Diziler çok uzun. Öldük bittik biz' şeklinde ifadeyi bulan bir rahatsızlığın bugün sendikanın çalışmaları sonucunda teknik, somut bir tartışma zeminine çekildiğini kaydeden Alabora, şunları söyledi:
"Burada temel bir mesele var. Yıllardır yanlış olan iş ilişkisinin, işveren ve işçi ilişkisine dönmesini sağlayabildik. Bizim işverenimiz yapımcıdır. Çok az oyuncu hayatı boyunca kanalla anlaşır. Çok az oyuncu da hayatı boyunca çok az kanalla muhatap olur. Ama tabi ki bu sürecin içinde kanallar da olmalıdır. Hep birlikte konuşup hep birlikte bu süreci daha iyi, dünyaya açılmış olan televizyon sektöründeki büyümeyi, uluslararası alanda çok ciddi başarılar elde eden, oralara ihraç edilen bu sektörü emekten yana da iyi ve dünya çapında bir sektör yapmak için hep birlikte çalışmamız lazım. Kanal, yapımcı, oyuncu teknik ekip senarist yönetmen hepimiz."
Alabora, dizi sürelerin kısalıp kısalmamasının bir sorun olmadığını söyledi. "Siz 120 dakika da dizi yapmayı tercih edebilirsiniz. Önemli olan çalışma sürelerinin kısalıp kısalmamasıdır" diyen Alabora, temel sorunun mesai saatlerinin uzunluğunu ya da İş Kanunu'na uyması olduğunu kaydetti.
KILAVUZ HAZIRLANMALI
Sendika Başkanı Alabora, setlerde iş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması için DİSK'e bağlı Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası'yla (Sine-Sen) ortak bir proje yürüttüklerini söyledi. Setlerde iş güvenliği ve iş sağlığının sağlanabilmesi için bütün tarafların katılımıyla bir kılavuz hazırlamak istediklerini dile getiren Alabora, bunu da bir dizi film çekimi sırasında freni boşalan minibüsün altında kalarak hayata veda eden sanat asistanı Selin Erdem anısıyla yapmak istediklerini kaydetti. Alabora, "Bu kılavuzun bizim alanımızda iş sağlığı ve iş güvenliği açısından uygulanabilir bir şey olmasını istiyoruz. Yapımcılarla işçi - işveren meselesinde uzlaşamasak da Yapımcılar Derneği Başkanı Birol Güven, iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda yapımcıların her türlü şeyi yapacaklarını söyledi" diye konuştu.
25 BİN OYUNCU YOK
Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Memet Ali Alabora, sendikalar kanunu tasarısını, "Hayatımızda değiştirecek birkaç şey olacak ama bizim hayatımızı yüzde 100 değiştirmeyecek" sözleriyle değerlendirdi. Tasarının, içinde kolaylaştırıcı unsurlar barındırmasına rağmen, çok da büyük değişiklikler getirmediğini dile getiren Alabora, "80 Anayasası'nı değiştirmeye çalışan bir ülkede 80 Anayasası ile gelmiş bütün sendikal kısıtlamaları sürdürmeye devam eden bir yasa taslağı aslında" dedi.
Tasarıda öngörülen 'yüzde 1 barajı'nın kendi iş kolları için de söz konusu olduğunu belirten Alabora, "Oyuncular olarak 17'nci iş kolundayız. Bizim iş kolumuz 9'uncu iş kolu olacak. 2.5 milyon insan çalışıyor bu iş kolunda. Yüzde 1, 25 bin eder. 25 bin oyuncu yok Türkiye'de. Dolayısıyla mesleklerin, iş kollarının ayrıca örgütlenebilmesinin, federasyonlarının önünün açılması lazım" diye konuştu. - Antalya