Haberler

Alaçatı'dan Lavanta Balı

Abone Ol

İzmir'in Çeşme İlçesi Alaçatı Beldesi'nde, katkısız, organik ve lavanta aromalı bal üretimi gerçekleştirildi.

İzmir'in Çeşme İlçesi Alaçatı Beldesi'nde, katkısız, organik ve lavanta aromalı bal üretimi gerçekleştirildi. Üretilen balın Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma- Uygulama Merkezi'nde (ARGEFAR) yapılan analiz sonucunda Türk Gıda Kodeksi- Bal tebliği standartlarına göre besin değerinin çok yüksek olduğu anlaşıldı.

Otantik yapısı ve rüzgar sörfüyle yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan ve Türk turizmin önde gelen beldelerinden olan Alaçatı'da geçen nisan ayı başında yedi dönümlük lavanta tarlası içine yerleştiren arı kovanlarından ürün alındı. Nisan ayı başında 30 ana kovan ile başlayan ardından da 9 oğul kovan ilave edilen lavanta balı projesinde ilk hasat temmuz sonu, ikinci hasat ise ağustos ayının sonunda alındı.

Üretici İbrahim Topal, beş ay önce başlattıkları Lavanta balı projesinde sonuca ulaştıklarını, tamamen katkısız ve organik lavanta-kekik balı üretimini gerçekleştirmeleri nedeniyle de mutluluk duyduklarını dile getirdi. Topal, iklim koşullarından dolayı özellikle Ege Bölgesi'nde arıcılık yapan diğer üreticiler gibi kendilerinin de umdukları rekolteye ulaşamadıklarını, 300 kg. sağlıklı, doğal lavanta-kekik balını ürettiklerini söyledi.

Temmuz ayı sonunda ilk hasattan sonra hemen ARGEFAR analiz yaptırdıklarını vurgulayan İbrahim Topal, "Bu analiz sonucunda Türk Gıda Kodeksi-Bal tebliği standartlarına göre bölgemiz balının besin değerinin çok yüksek olduğu anlaşıldı. Bunun en önemli göstergesi baldaki prolin miktarıdır. Tebliğe göre baldaki prolin miktarının en az 300 mg olması gerekirken bizim yöremiz balında 905 mg. Bunun yanında yine, diastaz oranı en az 8 mg olmalıyken bizim balımızda bu rakam 38.5 mg, HMF en çok 40 mg olmalıyken bizde 10.8 mg, sanayi şekeri ise yüzde 0. Bu parametreler balın kalitesi hakkında önemli bilgiler veriyor. Bölgemizin iklim yapısı ve endemik bir tür olan mor Çeşme kekiğinin ve lavantanın balımızın besin değerinin yüksek olmasında önemli katkısı var. Tabii ki bu kaliteyi sadece lavanta ve mor kekik sağlamıyor, Çeşme'nin zengin florasının da balın kalitesinde önemli rolü var" dedi.

'BALIMIZIN KALİTESİNE GÜVENİYORUZ'

Topal, Marmaris'te 1- 4 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Bal Festivali'ne katılacaklarını kaydetti. Topal, "Burada bölgemizin balını ilk defa ülke gündemine ve pazarına çıkaracağız. Balımızı bu yıl tanıtım amacıyla 70 lira ücretle satıyoruz. Elimizde çok az miktarda bal kaldı. Gelecek yıl yaptığımız çalışmanın sonuçlarına göre yani bal kalitemizin yüksek çıkacağını ön görerek ve fiyatımızı olması gereken rakamlarda belirleyeceğiz. Biz balımızın kalitesine çok güveniyoruz. Bölgemiz balı, sakız ağacı, anason, lavanta, mor kekik, Ovacık kavunu kadar benzerlerinden farklı ve kalitelidir" diye konuştu.

EKONOMİK GELİR İÇİN ÖRNEK GİRİŞİM

İbrahim Topal, bölgenin oksijen bakımından dünyanın sayılı yerlerden biri olduğunun altını çizdi. İbrahim Topal, "Bu tertemiz havada lavanta, kekik, karabaş otu gibi tıp ve eczacılıkta yararlanılan bitkilerin yaygın olduğu bir bitki örtümüz var. Yerli üreticilere göre ülkemizde Anzer balından sonra en kaliteli balın çıkarıldığı bölgelerden bir tanesi de burası. 39 kovanlı lavanta balı projesi, Alaçatı insanına ek ekonomik gelir sağlayacak örnek bir girişim de oldu. Geçtiğimiz ilkbaharda bal sahtekarlığı üzerine birçok gazete ve televizyonlarda haber çıktı. Bizim bu projedeki amacımız sağlıklı ve katkısız bal elde etmekti, başardığımız için mutluyuz" diye konuştu. - İzmir / Çeşme

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Alaçatı Beldesi İbrahim Topal İzmir Çeşme Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title